Maia Sandu a înaintat șase condiții guvernării, care trebuie îndeplinite în 30 de zile

Maia-Sandu
Foto: PC: EVZ.md

Maia Sandu, fostul ministru al Educației și inițiatoarea proiectului politic Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), a prezentat astăzi în cadrul Forumului Civic şase condiții pentru guvernare, pe care le-a elaborat împreună cu mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile.

Sandu susține că guvernarea urmează să îndeplinească cele șase condiții în decurs de 30 de zile. Vedeți mai jos care sunt acestea:

1. Modificarea cadrului legislativ în domeniul sistemului bancar în vederea eliminării riscurilor de fraudare, în continuare, a băncilor și a stopării spălării de bani.

2. Selectarea Guvernatorului BNM în cadrul unui concurs jurizat internațional de guvernatori ai băncilor centrale din țările UE.

3. Adoptarea pachetului de legi privind integritatea, prezentat în ședința Guvernului din 16 iunie 2015 și respins atunci de miniștrii PD.

4. Demiterea Procurorului General și numirea unui procuror european. Demiterea șefilor structurilor de combatere a corupției – CNA, CNI; selectarea noilor conducători ai acestora în cadrul unor procese transparente și corecte, cu participarea societății civile.

5. Modificarea legislației electorale în vederea simplificării procedurii de înregistrare a partidelor politice și a finanțării lor echitabile.

6. Limitarea concentrării proprietății mass-media prin reducerea, la două, a numărului de licențe pe care le poate deține o persoană; introducerea unor restricții referitoare la cotele de piață deținute de beneficiarii licențelor de emisie; eliminarea concurenței neloiale pe piața publicității.

Îndeplinirea acestor condiții va testa caracterul reformator pe care pretinde că îl are actualul Guvern, susținut de o majoritate parlamentară nelegitimă. Totodată, alegerile anticipate rămân a fi necesare pentru schimbarea clasei politice, pe cale pașnică.”

De asemenea, Maia Sandu a propus ca Forumul Civic să facă o solicitare către autorități, prin care o misiune din partea Consiliului Europei să fie invitată pentru a media dialogul dintre societatea civilă și guvernare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente