ZdG: Afacerile cu „Coffe time” ale fraților Dorin și Lucian Chirtoacă

Dori
Foto: PC: rfi.ro

Ziarul de Gardă a publicat o investigație în care relatează că primarul municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, semnează dispoziții prin care favorizează o firmă a familiei. Această firmă își are sediul în apartamentul soacrei fratelui primarului.

Recent, acest SRL a instalat tonetele care comercializează cafea în oraș. Soacra fratelui primarului mai este fondatoare la încă o firmă care a câștigat în anii 2012 — 2013, licitaţii de peste 5 milioane de lei pentru „servicii de transport aerian”, organizate de Ministerul Tineretului şi Sportului, perioadă în care instituţia era condusă de un ministru liberal.

În investigație se face referire și la un document dintr-un dosar penal, care demon­strează legă­turi nebă­nu­ite între mai multe firme, Pri­mă­ria Chi­şi­nău şi fami­li­ile Ghimpu şi Chir­toacă. Dosa­rul a fost ini­ţiat pe 3 apri­lie 2014 de Dire­cţia Poli­ţie a mun. Chi­şi­nău pe fap­tul comi­te­rii eva­ziu­nii fis­cale a facto­ri­lor de deci­zie ai SRL „Aldora Art”, o agenţie de publi­ci­tate des­pre care mai mulţi foşti consilieri locali decla­rau că ar fi con­tro­lată de Lucian Chir­toacă, mezi­nul fami­liei Chir­toacă.

În urma mai multor perchezeții efectuate de oamenii legi s-a descoperit că „Aldora Art” SRL ar fi impli­cată într-o schemă dubi­oasă, înre­gis­trând tranza­cţii sus­pecte, unele fic­tive, cu mai multe firme.

Una peste alta, până când orga­nele abi­li­tate se vor cla­ri­fica cu dosa­rul penal, con­sta­tăm că cel puţin șase firme menţio­nate în dosa­rul penal au legă­turi directe sau prin inter­me­di­ari cu fami­li­ile Chirtoacă şi Ghimpu. Ast­fel, „Aldora Art” SRL, per­soana juri­dică pe numele căreia a fost ini­ţiat dosa­rul penal, este fon­dată în 2008, de Liud­mila Răzme­riţă, acum în vâr­stă de 61 de ani, care a fon­dat, în 2011, şi „Mega­Ra­dio” SRL, care ges­tio­nează Radio 911, nefun­cţio­nal în pre­zent. În ultimii ani, unii con­si­li­eri locali au decla­rat public că, în spa­tele aces­tei firme, ar sta, de fapt, Lucian Chir­toacă, fratele pri­ma­ru­lui. Ambii au negat acest fapt. Pen­tru presă, într-o inter­venţie din 2009, Liud­mila Răzme­riţă declara că această firmă, care ges­tio­nează o mare parte a business-ului publici­tar din Chi­şi­nău, este afa­ce­rea şi pro­pri­e­ta­tea sa. „Lucian nu este impli­cat. Doar une­ori îl rog să mă ajute”, menţiona ea.

În dosar figu­rează şi un alt SRL, „Edera Trio”. Isto­ri­cul aces­tei com­pa­nii arată că ea a fost înregistrată în sep­tem­brie 2010, la Chi­şi­nău, pe str. Ion Dume­niuc, de către Mihail Buru­iană şi Iulia Popov. În decem­brie 2012, admi­nis­tra­tor al fir­mei devine un oare­care Vlad Meghe­rea. În noiembrie 2014, admi­nis­tra­to­rul este din nou schim­bat, deve­nind o tânără absol­ventă, Anas­ta­sia Cea­mian. În ianu­a­rie 2016, s-au schim­bat fon­da­to­rii, Buru­iană şi Popov fiind înlo­cu­iţi cu Aure­liu Popovici. Tot­o­dată, a fost schim­bat sediul între­prin­de­rii, de pe str. Dume­niuc într-un apar­ta­ment din str. Mir­cea cel Bătrân. Mihail Buru­iană, fon­da­to­rul aces­tei firme, este un tânăr acti­vist al PL, pre­zent ade­sea la mani­fes­ta­ţi­ile par­ti­du­lui. Într-o foto­gra­fie de pe o reţea de soci­a­li­zare, acesta apare lângă Chir­toacă şi Ghimpu, la un eve­ni­ment public. Fami­lia Buru­iană este în rela­ţii ami­cale şi cu fami­lia Lucian şi Tatiana Chir­toacă, fapt ce poate fi remar­cat inclusiv pe o reţea de soci­a­li­zare. Anas­ta­sia Cea­mian, actu­ala admi­nis­tra­toare a fir­mei, este o tânără care studiază la Academia de Admi­nis­trare Publică.

Cea mai evi­dentă apro­pi­ere a aces­tui SRL de fami­lia Chir­toacă este însă adresa juri­dică. Apartamen­tul din str. Mircea cel Bătrân, acolo unde firma „Edera Trio” SRL şi-a schim­bat adresa în ianuarie 2016, este înre­gis­trat pe numele Emi­liei Crudu, mama Tatia­nei Crudu-Chirtoacă, soţia lui Lucian, fra­tele pri­ma­ru­lui de Chi­şi­nău.

 

ghe
PC: zdg.md

Citiți investigația intergral pe Ziarul de Gardă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente