(video) Iată care este semnificația dansului „haka” din Noua Zeelandă, care a cucerit internetul

stream_img
Foto: Photo Credit: Westone Productions / Vimeo

Joi, 21 decembrie, pe rețelele de socializare a fost publicat un video cu un dans specific care la scurt timp a devenit viral, reușind să adune doar într-o singură zi peste 17 milioane de vizualizări. Este vorba despre dansul „haka”, un ritual al unui trib maori din Noua Zeelandă.

Mireasa Aaliyah Armstrong, în vârstă de 21 de ani, a declarat pentru BBC că a fost extrem de impresionată de ritual. Ea a mai explicat că, prin acest dans, cavalerul de onoare al soțului său și-a exprimat respectul față de el. Nu a fost vorba de un gest de intimidare, așa cum au crezut unii internauți.

Filmul care a devenit viral pe internet a fost realizat la nunta lui Aaliyah și Benjamin Armstrong, care a avut loc în Auckland săptămâna trecută. „Nu am avut de gând să particip până în momentul în care una dintre domnișoarele de onoare a sărit în grup. Am simțit nevoia să îmi arăt și eu dragostea și respectul”, a povestit Aaliyah.

Filmul emoționant durează aproape 3 minute și se încheie cu îmbrățișarea dintre cei doi miri și prietenii lor care au dansat haka. Dansul a fost organizat de cavalerul de onoare al mirelui.

Care este, de fapt, semnificația acestui dans, care la prima vedere pare a fi un pic agresiv și ieșit din comun, vedeți în textul de mai jos.

 

Awesome HAKA at a wedding reception. #ProudPolynesiansClick on link for a better understaniding of the New Zealand Maori Haka: http://www.folksong.org.nz/tika_tonu/

Posted by I’m Proud to be Tongan on Wednesday, January 20, 2016

 

Haka este un dans specific practicat de māori din Noua Zeelandă și datează de la începutul secolului al XIX-lea, când şeful războinic al tribului Ngati Toa (un trib maori), Te Rauparaha, a scăpat cu viaţă după ce a fost hăituit de inamicii săi. În 2009, Guvernul neo-zeelandez a hotărât să acorde tribului respectiv dreptul de proprietate intelectuală asupra dansului. De asemenea, haka este dansul practicat de jucătorii de la echipa națională de rugby a Noii Zeelande.

Haka (pluralul este același ca și singularul: haka) este un strigăt de război tradițional ancestral, dans sau provocare de la poporul Māori din Noua Zeelandă. Este un dans format din diferite posturi, efectuat de către un grup, cu mișcări viguroase prin bătăi puternice din picioare cu acompaniament ritmic strigat. Practicarea acestui dans de către echipa de rugby a Noii Zeelande înainte de meciuri l-a făcut mult mai cunoscut în întreaga lume.

Deși utilizarea Haka de către echipa de rugby All Blacks și de catre echipa de rugby Kiwi a făcut familiar un tip de haka, ea a condus la concepții greșite. Haka nu reprezintă dansuri exclusiv războinice, dar au fost efectuate în mod tradițional de bărbați. În timpurile moderne, diverse haka au fost compuse pentru a fi efectuate de către femei și chiar de copii. Haka sunt realizate din diverse motive: pentru amuzament, ca un bun venit pentru oaspeți distinși sau pentru a recunoaște marile realizări, ocazii sau înmormântări.

Dansul Haka de război a fost efectuat inițial de războinici înainte de o bătălie, proclamând puterea și priceperea lor, în scopul de a intimida opoziția. Astăzi, Haka constituie o parte integrantă a ceremoniilor formale sau oficiale de bun venit pentru vizitatori distinși sau demnitari străini, care servește pentru a da un sentiment de importanță ocaziei.

Diverse acțiuni sunt implicate în cursul unui spectacol, incluzând contorsiuni faciale cum ar fi arătarea albului ochilor și scoaterea limbii, dar și o mare varietate de acțiuni viguroase ale corpului, cum ar fi pălmuirea mâinilor pe lângă corp și bătăi puternice din picioare. La fel ca și cuvintele scandate, sunt folosite și o varietate de strigăte și mormăieli. Haka poate fi înțeleasă ca un fel de simfonie în care diferitele părți ale corpului reprezintă mai multe instrumente. Mâinile, brațele, picioarele, vocea, ochii, limba și corpul ca un întreg se combina pentru a-și exprima curajul, nervozitatea, bucuria sau alte sentimente relevante pentru scopul ocaziei.

Mai jos vedeți și un documentar despre acest ritual dansant:

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente