Cine se face vinovat de explozia de la Piața Centrală

pompieri-1
Foto: PC: zdg.md

Persoanele care au avut de suferit în urma exploziei într-o cafenea din preajma ÎM „Piața Centrală” vor primi ajutoare materiale. Anunțul a fost făcut de către edilul Capitalei, Dorin Chirtoacă. „Acum toate eforturile trebuie concentrate asupra salvării vieților persoanelor internate în spital, în special a celor trei persoane care se află în stare gravă sau chiar critică”, a declarat acesta.

Totodată, edilul a solicitat ca agentului economic să-i fie retrasă autorizația de funcționare, deoarece acesta a încălcat normele de securitate, în scopul de a obține profit mai mare cu cheltuieli mai mici, utilizând butelia de gaz într-o unitate de alimentație publică, știind că acest lucru este interzis, transmite Ziarul de Gardă.

„În Chișinău a mai existat un caz similar în anul 2008, în Centrul Comercial „JUMBO”, soldat cu răniți, astfel că administrația cafenelei și-a expus angajații și clienții unui pericol cu bună știință”, a subliniat primarul general.

Potrivit Direcției Situații excepționale a municipiului Chișinău, deflagrația la întreprinderea „ANDALINET”, de pe adresa str. Mitropolit Varlaam, 63 s-a produs la ora 13.20, fiind afectată de incendiu o suprafață de 50 m², din totalul de 70 m². Cauza prealabilă a izbucnirii incendiului se presupune a fi o defecțiune a conexiunii la butelia de gaz, care a provocat o scurgere de gaze. „Utilizarea buteliilor de gaz în încăperi și în unități de alimentație publică este interzisă, conform Regulilor de protecție împotriva incendiilor, p. 161”, a precizat Liviu Merzâncu, șef adjunct al DSE a municipiului Chișinău.

„În urma incendiului din 9 ianuarie 2016, trei persoane s-au ales cu arsuri grave, iar starea lor este critică. Scopul principal acum este ameliorarea stării de sănătate a persoanelor care au avut de suferit”, a declarat Constantin Râmiș, șef-adjunct al Direcției Sănătate. Potrivit sursei citate, persoanele cel mai mult afectate de arsuri erau angajate ale cafenelei, ele aflându-se în epicentrul exploziei.

Direcția Sănătate a luat legătura cu spitalele de profil de la București în vederea schimbului de experiență a medicilor precum și vizavi de transportarea celor mai gravi pacienți la spitalele din România, în condițiile când transportarea lor este posibilă și dacă oamenii sunt de acord cu acest lucru.

Pe acest caz, Poliția a deschis două dosare penale și au fost reținute două persoane – administratorii cafenelei.

Ca urmare a deflagrației produse pe 9 ianuarie 2016 și a consecințelor grave care au fost produse deja pentru municipiul Chișinău, Comisia municipală pentru Situații Excepționale a decis:

1. Acordarea ajutorului material victimelor deflagrației, inclusiv transfer către clinici specializate din alte state, dacă va fi necesar sau dacă acest lucru va fi posibil, plus acordarea ajutorului material, prin intermediului Fondului de Rezervă al municipiului Chișinău;

2. Verificarea activității agenților economici din sfera alimentației publice, comerț, la nivelul piețelor, gărilor, autogărilor, altor zone aglomerate, în ceea ce privește utilizarea unor instalații nepermise;

3. Retragerea definitivă a autorizației de funcționare pentru agenții economici care au admis încălcări cu rea credință, respectiv suspendarea autorizației de funcționare pentru unitățile de alimentație publică unde au fost depistate nereguli;

4. Obținerea avizului de la pompieri pentru unitățile de alimentație publică aflate la primul termen de activitate și obligarea agenților economici de profil care solicită pentru prima dată autorizație de funcționare să obțină și avizul Serviciului Pompieri.

5. Solicitarea de la autoritățile centrale a elaborării unui cadru legal vizavi de modul de utilizare, evidență și exploatare a buteliilor cu gaz lichefiat, utilizate de consumatori, fără vreo evidență a acestora și în lipsa unei reglementări în domeniu.

6. Verificarea spațiului locativ care prezintă probleme vizavi de utilizarea buteliilor cu gaz în încăperile unde este interzis acest lucru și unde există doar instalații electrice, cu propuneri pentru rezolvarea problemelor pentru fiecare clădire în parte.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente