La Soroca s-a deschis un nou Centru Comunitar de Sănătate Mintală după standarde europene

sor1
Foto: Soroca

Specialiștii din cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală din Soroca utilizează cea mai eficientă metodologie de tratament la nivel mondial, pentru care au fost instruiți în Olanda și Elveția. Crearea acestui centru are loc în cadrul proiectului „Suport pentru Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“, desfășurat în patru raioane-pilot: Cimișlia, Cahul, Orhei și Soroca.

Centrul Comunitar de Sănătate Mintală deschis la Soroca este cel de-al patrulea și totodată ultimul centru inaugurat în acest an, care aplică metodologia de tratament flexibil asertiv comunitar (FACT), în cadrul Reformei serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova. Acest centru, din incinta Centrului de Sănătate Soroca, include cabinete de psihiatrie și psihologie, precum și un salon de terapie ocupațională, asemenea centrelor comunitare de sănătate mintală din Olanda.

În noul centru comunitar de sănătate mintală își desfășoară activitatea un psihiatru, un psiholog, trei asistente medicale și o asistentă socială, care au fost instruiți de către specialiștii Trimbos și și-au însușit practicile specifice metodologiei FACT, în vizitele de studiu desfășurate în Olanda și Elveția, din acest an.

 

Soroca
Soroca

În raionul Soroca sunt la evidență 2.467 de beneficiari, dintre care 1.053 suferă de tulburări mintale organice precum demență, epilepsie și tulburări posttraumatice, 970 suferă de retard mintal, 294 de beneficiari suferă de schizofrenie, 71 suferă de depresie, iar 53 de beneficiari suferă de tulburări neurotice și somatice.

Reforma serviciilor de sănătate mintală urmărește îmbunătățirea bunăstării utilizatorilor de servicii de sănătate mintală prin acces la serviciile de sănătate mintală la nivel de comunitate, cât mai aproape de casele lor.

Reforma serviciilor de sănătate mintală se bazează pe implementarea conceptului de Tratament Flexibil Asertiv Comunitar (FACT – Flexible Assertive Community Treatment), utilizat cu succes în Marea Britanie, Olanda și SUA, în vederea oferirii serviciilor de sănătate mintală cu sprijinul unei echipe multidisciplinare. Acest tip de tratament implică îmbinarea serviciilor moderne medicale cu cele sociale, astfel încât beneficiarii să se reintegreze cât mai bine în societate.

Proiectul „Suport pentru Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“ este implementat de Institutul de Sănătate Mintală și Adicții TRIMBOS din Olanda, cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Proiectul este implementat pe o durată de patru ani, până în 2018.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente