Andrian Candu: „Ion Sturza a intrat pe uşa din spate la Preşedinţie”

candu
Foto: PC: curentul.md

Andrian Candu, președintele Parlamentului, consideră că desemnarea lui Ion Sturza la funcția de premier este un joc murdar, care nu face decât să tensioneze negocierile şi să ne dea vestea proastă că am avea un Preşedinte care a acţionat partinic.

Acesta a venit cu o reacție pe blogul său, după ce președintele Nicolae Timofti a semnat decretul prin care îl desemnează pe Ion Sturza la funcția de prim-ministru:

„În spiritul transparenţei, este corect să informez opinia publică în legătura cu câteva detalii importante care au stat la baza nominalizării candidatului Sturza, detalii care explică multe din cele ce s-au întâmplat în ultima lună şi motivul real pentru care PLDM nu venea la negocieri.

Astăzi Preşedintele Timofti a recunoscut la întâlnirea cu partidele parlamentare că a discutat încă în urmă cu o lună cu Valeriu Streleţ, liderul PLDM, candidatura lui Ion Sturza. Adică, în timp ce noi aşteptam PLDM la negocieri şi ei spuneau că merg în opoziţie, de fapt îl băgau pe Ion Sturza pe uşa din spate la Preşedinţie”, susține Candu.

Președintele Parlamentului este de părere că Ion Sturza este candidatura mascată a PLDM, care ar fi făcut un joc murdar, „care astăzi este pus în practică şi nu face decât să tensioneze negocierile şi să ne mai dea o veste proastă, pe lângă faptul că nu avem Guvern şi prim-ministru, acum avem şi un Preşedinte care a acţionat partinic, a nesocotit opinia majorităţii parlamentare şi a decis să facă aşa cum a vrut un singur partid”, subliniază Andrian Candu.

Acesta menționează că PLDM ştia că a pierdut dreptul de a nominaliza premierul şi a încercat să-l nominalizeze folosindu-se de dreptul preşedintelui şi încercând să dea o lovitură cinică pe la spate partidelor pro-europene.

„Eu cred că oricât de mare ar fi dorinţa liberal-democraţilor de a deţine în continuare funcţia de premier, un astfel de joc este total inacceptabil şi iresponsabil. Şi mă întreb, ce fel de prim-ministru pro-european ar putea fi domnul Sturza după ce are în spatele candidaturii sale un joc politic atât de murdar, pe care l-a încurajat?!

E greu să înţelegem care este sensul ca Preşedintele să desemneze un candidat care nici măcar nu poate fi luat în calcul în condiţiile netransparente în care a apărut, un candidat care el însuşi anunţa chiar zilele trecute că nu mai vrea să fie premier şi, atenţie, nega cu vehemenţă că s-ar fi discutat candidatura lui, în timp ce azi Streleţ şi Preşedintele Timofti au confirmat că această candidatură se discută de o lună de zile, iar discuţiile au fost şi cu domnul Sturza.

Un joc politic ieftin, gratuit, care trădează doar multă frustrare şi dorinţa de răzbunare, de a arunca ţara într-o criză politică şi mai mare. În opinia mea, astăzi avem foarte multe clarificări legate de motivele pentru care au eşuat negocierile până acum şi de motivele reale pentru care PLDM se ascundea după consilii naţionale şi pretexte de a nu veni la negocieri. În timpul ăsta ei lucrau, dar lucrau în interes de partid, nu în interesul formării unei majorităţi politice stabile”, a conchis Andrian Candu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente