(foto) Europa pentru Moldova: Școala sportivă din Criuleni – prima instituție de profil de pe malul Nistrului reparată pe bani europeni

page33
Foto: PC: colaj #diez

Sportul este unul dintre elementele de bază care poate schimba și solidifica societatea. Impactul major asupra comunității este confirmat atât la nivel național, cât și internațional. Din cauza situației economice modeste, Republica Moldova rămâne restanțieră la capitolul: explorarea potențialului sportiv. Programul Națiunilor Unite de Dezvoltare „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, vine să ajute țara noastră în descoperirea, evoluarea și valorificarea acestui domeniu.

Elevii școlii sportive din Criuleni, de mai bine de un an, se bucură de un edificiu renovat la cele mai înalte standarde. Clădirea cu o vechime de peste 100 de ani nu beneficiase de reparație completă timp de aproximativ jumătate de secol. Conform declarațiilor antrenorilor, condițiile în care se antrenau copiii erau precare. Pe timp de iarnă, instituția nu era asigurată cu sistem de încălzire. Această lacună punea și mai multe piedici în formarea viitorilor sportivi. Mucegaiul, umezeala îmbibată în pereți, lipsa apei calde, echipamentul învechit accentuau necesitatea unei schimbări.

 

Școala Sportivă Criuleni, până la renovare PC: Dinu Bubulici
Școala Sportivă Criuleni, după renovare PC: Dinu Bubulici

În 2012, Iurie Lazovschi, directorul școlii sportive din Criuleni, a câștigat un proiect ce-i permitea accesarea fondurilor europene. Valoarea totală a acestuia a ajuns la 2 milioane 400 de mii de lei. Mijloacele financiare au fost alocate în cadrul PNUD, iar administrația raionului Criuleni a contribuit cu suma de 150 de mii de lei. Donații bănești au venit și din partea societății civile și antrenorilor.

 

PC: Dinu Bubulici
Inerviu cu Iurie Lazovschi, Directorul Școlii Sportive din Criuleni

Pentru ca edificiul să fie adaptat la necesitățile predestinate, au fost demolați pereții și s-a efectuat o reparație capitală. În urma lucrărilor, a fost schimbat acoperișul, instalată canalizarea, au fost amenajate două vestiare, renovate cabinele de duș și asigurate cu apă caldă. Școala sportivă din Criuleni a fost dotată cu inventar de ultimă generație, iar acest lucru permite antrenarea tinerilor în condiții apropiate de cele europene.

 

Sala de antrenament a școlii PC: Dinu Bubulici
Sala de antrenament a școlii PC: Dinu Bubulici
Sala de antrenament a școlii PC: Dinu Bubulici
Sala de antrenament a școlii PC: Dinu Bubulici

„Dintr-o clădire aflată în ruine am realizat minuni. Suntem profund recunoscători reprezentanților proiectului PNUD. Sunt persoane flexibile cu care am găsit ușor numitor comun. După inaugurarea școlii sportive, numărul elevilor care frecventează s-a dublat. Acest lucru ne bucură, deoarece astfel se apreciază efortul depus. Am deschis filiale ale instituției în aproximativ 19 sate din raion. Avem câte două-trei grupe, în fiecare localitate, completate cu maxim 20 de copii și adolescenți cu vârsta de până la 18 ani. Scopul primordial al proiectului este promovarea sportului în rândul tinerilor, dar și fructificarea relațiilor cu cei din stânga Nistrului. Organizăm competiții cu intenția de a apropia malurile și a stabili strânse legături de prietenie”, susține Iurie Lazovschi, directorul școlii sportive din Criuleni.

 

Iurie Lazovschi, Directorul Școlii Sportive în sala de antrenament PC: Dinu Bubulici
Vestiarul școlii PC: Dinu Bubulici
Baia școlii sportive PC: Dinu Bubulici
Biroul directorului adjunct al școlii PC: Dinu Bubulici

Colaborarea instituției sportive cu PNUD nu se oprește aici. Aceștia își propun ca în viitorul apropiat să deschidă o secție de box. Pe ordinea de zi se mai află și negocierile cu administrația raionului Criuleni privind selectarea unei clădiri avariate și transformarea ei într-o sală spațioasă destinată competițiilor sportive.

 

Elevi ai școlii sportive PC: Dinu Bubulici
Exteriorul școlii PC: Dinu Bubulici

Școala sportivă din Criuleni este prima instituție de profil de pe malul Nistrului reparată pe bani europeni prin intermediul Programului Națiunilor Unite de Dezvoltare „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente