(video) Inițiativă printre tinerii din Chișinău: Schimbă țigara pe o acadea

tigara11
Foto: Schimbă țigara pe o acadea

Necesitatea conştientizării în rândul unor tot mai largi categorii de populaţie a consecinţelor dezastruoase pe care le generează fumatul face ca problema să devină o reală prioritate de sănătate publică.

În prezent, tabagismul este considerat o maladie care are toate atribuţiile unei epidemii sau mai exact a unei pandemii a secolului. S-a estimat, că pierderile anuale nete datorate tutunului, suferite de resursele financiare ale planetei se ridică la 200 de miliarde de dolari SUA, fiecărei mii de tone de tutun consumat îi revine 650 de morţi şi 27,2 milioane de dolari SUA, pierderi nete pentru economia mondială.

Cu regret trebuie însă recunoscut faptul că fumatul face parte din existenţa umană cotidiană, fiind încă o expresie a „stilului de viaţă modern”. Răspândindu-se în lume ca o epidemie de modă şi comportament, pornită din ţările industriale şi cu o recunoscută rapiditate, tabagismul s-a îndreptat în ultimii ani spre ţările în curs de dezvoltare, inclusiv în Republica Moldova.

Pentru informarea societăţii, la data de 30 noiembre, Moldova Youth Society a demarat campania „Schimbă ţigara pe o acadea”. În cadrul acestui proiect, mai multe persoane ce se confruntă cu acest viciu au fost îndemnate să facă un schimb egal pe o bomboană. Scopul de bază al acestei acţiuni demarate a fost conştientizarea că acadeaua e cu mult mai dulce şi mai sănătoasă în comparaţie cu o ţigară.

„Înţeleg că fumatul reprezintă boala secolului, un viciu de care este greu să te debarasezi şi totuşi este posibil. Împreună cu o echipă tânără, care vrea să aducă schimbarea în societate, am iniţiat acest proiect. Recunosc că ne-a cam fost frică de posibilele reacţii. Din fericire, totul a decurs mai bine decât ne aşteptam. Sper că, cu paşi mici, dar siguri vom reuşi să convingem populaţia că există o alternativă, o posibilitate de a duce un mod sănătos de viaţă”, spune Valentin Bencheci, Preşedintele „Moldova Youth Society”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente