#ShoeBox2015 – Cadoul din cutia de pantofi pentru copiii sărmani din Moldova

a-christmas-gift-for-girlfriend
Foto: Photo Credit: catholicvote.org

Cadoul din cutia de pantofi: este o idee care a prins contur acum opt ani la Cluj-Napoca. Mai întâi a fost ideea de a face o bucurie unor copii sărmani. Încet-încet, acest proiect generos a căpătat o amploare la care nici inițiatorul său nu visa. Respectiv, în fiecare an, în preajma sărbătorilor de Crăciun, un grup de voluntari care se ocupă de acest proiect își propune să aducă un zâmbet pe chipurile a zeci de mii de copii sărmani.

După câteva încercări, în acest an proiectul se extinde și în Republica Moldova. „De câțiva ani buni am încercat să ajungem peste Prut. Am tot fost în stadiul de a începe discuții despre a avea o locație acolo sau măcar să ducem cutii, ceea ce am reușit anul trecut. Acum însă am bucuria să vă anunț că am definitivat discuțiile cu fundația „Familia Sturza” și vom avea primul centru de colectare în Republica Moldova, la sediul Fundației „Familia Sturza””, se menționează pe pagina proiectului.

Acum, în prag de sărbători, oricine dorește să ofere o mică bucurie, cât încape într-o o cutie de pantofi, unor copii, fete și băieți, cu vârste între doi și 18 ani, o poate face începând cu ziua de astăzi, 1 decembrie și până pe 15 decembrie, la sediul Fundației „Familia Sturza” din Chișinău.

12313560_10153314388002426_377912909043058829_n

Cum să împachetezi un cadou, de care să se bucure cel, care îl primește:

1. Ai nevoie de:

# o cutie goală de pantofi (corpul și capacul)
# hârtie de împachetat cadouri. Găsești o mulțime de modele de Crăciun/Sărbători de Iarnă.
# foarfecă/cutter
# timp și/sau bani pentru a cumpăra lucrurile pe care vrei să le dăruiești unui copil de vârsta și genul ales de tine
# răbdare …

2. Se învelește frumos în hârtie cutia și capacul ei, fiecare separat, apoi pui în cutie tot ce ai pe suflet să cumperi. Ai mai jos câteva sugestii:

# dulciuri (ex. ciocolată, biscuiți, napolitane), dar NU ceva perisabil (ex. banane, portocale, iaurt)
# articole școlare: caiete de scris, creioane colorate, un ghiozdan, un penar sau orice altceva
# jucării potrivite pentru vârsta și sexul copilului
# produse de igienă personală: perie și pastă de dinți, săpun, șampon, gel de duș, absorbante
# o felicitare de Crăciun pe care să scrii câteva rânduri pentru copilul care va primi cutia de la tine (ești liber să pui datele tale de contact și să păstrați legătura în continuare)
# articole de îmbrăcăminte: un fular, căciulă, ciorapi groși, mănuși sau orice altceva de acest fel
# poate o lumânare parfumată care să le amintească și lor de mireasma Crăciunului, însă fără chibrituri, nu cumva să facă vreo isprava copiii… Lumânarea nu trebuie să fie neapărat ceva „fancy”, ci una „folosibilă” (mulți dintre ei NU au nici măcar curent electric).
# orice alt cadou de care știți că s-ar bucura copiii voștri sau de care v-ați fi bucurat voi dacă erați în locul lor

3. Puteți pune în cutie tot ce intră, ce vreți și ce credeți că îi trebuie unui copil de vârsta și sexul pentru care aveți pe inimă să cumpărați ceva. Iată și câteva specificații:

# Campania se numește ShoeBox (cutie de pantofi) – deci sunteți rugați să vă limitați la lucruri care pot intra într-o astfel de cutie. Nu aduceți pungi, saci, sacoșe, bibelouri, dulapuri, frigidere, televizoare sau cuptoare cu microunde. NU suntem asociație sau fundație și nu le putem primi legal în custodie. Dacă aveți așa ceva de dat, scrieți-ne un mail și vă punem în legătură cu partenerii noștri care pot primi și distribui legal și după nevoi și aceste produse.
# Dacă aveți aleasă o grupă de vârstă și genul copilului pentru care vă gândiți să faceți cutia, încercați să sortați produsele să poate fi folosite când sunt primite (mărimi corespunzătoare la hăinuțe etc).
# Nu puneți în cutii lucruri pe care nu v-ar plăcea nici vouă să le primiți. Toate lucrurile trebuie să fie noi. Ești îndemnat să faci un cadou așa cum ți-ar place să-l primești și tu, respectiv nu fă curățenie în casă pentru ca mai apoi să dai ce e „de aruncat”.

Cei care vor participa în proiect sunt rugați să nu pună alimente perisabile (ex. portocale, iaurt) sau care s-ar putea deteriora/desface în timpul manipulării (ex. compot de casă în borcan de sticlă).

Nu lipiți capacele pe cutii, acestea vor fi lipite la momentul în care veniți cu ele, când se vor lipi și etichetele speciale cu vârsta și sexul copilului pentru care ați pregătit cutia/cutiile.

La sfârșit completați numele și adresa de email pe tabelul care vi se va înmâna, pentru ca voluntarii proiectului să vă poată mai apoi da de știre despre unde și la cine a ajuns cutia voastră.

Unde puteți lasă cadoul din cutia de pantofi?

Adresa locaţiei str. Șciusev, 68 (intrarea din ogradă), luni-vineri între 15.00 și 18.00. Persoană de contact: Cherches Eugen, tel. 079969699, Dogotaru Svetlana, tel. 069156597. Oricare din angajați poate ajuta la primirea cutiilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente