Patrick Ney: Despre cum schimbă start up-urile poloneze lumea

094
Foto: Despre cum schimbă start up-urile poloneze lumea

Unele firme satisfac nevoile noastre de zi cu zi. Altele funcționează numai pentru profit. Cele care se lasă conduse în primul rând de inspirație pot schimba realitatea pentru totdeauna.

Scopul startup-urilor poloneze, asemenea Intelclinic este cel enunțat în ultimul rând și datorită lor Polonia a devenit unul dintre cele mai fascinante locuri de pe harta startup-urilor din lume. Insomnia cronică, tulburările legate de somn și senzația de jetlag, cu alte cuvinte oboseala după o călătorie îndelungată provocată de diferența de fus orar reprezintă în ziua de azi probleme universale. Studenții polonezi Kamil și Jacek au acceptat provocarea legată de soluționarea lor și au înființat în 2013 startup-ul Intelclinic. După strângerea unui jumătate de milion de dolari în cadrul platformei de crowfunding Kickstarter au creat Neuro:on – masca care îmbunătățește calitatea somnului datorită măsurării undelor cerebrale, a tensiunii musculare cât și a mișcărilor globurilor oculari. Tehnologia unică folosită, care schimbă modul nostru de viață și percepere a lumii a fost inventată și produsă în Polonia.

Asemenea proiecte precum Estimote îmbină extraordinara comunitate a informaticienilor și programatorilor polonezi cu capacitățile antreprenoriale înnăscute ale polonezilor, sprijinind crearea de produse și tehnologii inovative, făcând din Polonia în același timp una dintre cele mai populare „fabrici” de startup-uri.

La drept vorbind, dezvoltarea startup- urilor poloneze reflectă în mare măsură situația economică generală din această țară. Polonia aparține așa-ziselor EAGLEs [Emerging and growth-leading economies, în engleză economii care se dezvoltă rapid ale țărilor emergente], iar creșterea ei economică se menține în mod continuu la un nivel ridicat începând cu anii nouăzeci. În timp ce restul Europei a simțit consecințele crizei globale, economia poloneză nu a încetat să crească, grație unei creșteri interne mari, a nivelului scăzut de îndatorare, a fondurilor europene și primul rând – a oamenilor extraordinari. În opinia investitorilor tocmai Polonia este cea mai atrăgătoare țară din Europa, cu o economie care se dezvoltă cel mai repede în Uniunea Europeană și care a devenit un jucător din ce în ce mai important pe piețele globale.

Din acest motiv nu a trebuit să stau prea mult pe gânduri, atunci când am fost solicitat de către Get Inspired Fest să scriu un articol despre care sunt motivele, pentru care oamenii de afaceri europeni și mondiali ar trebui să observe cu mare atenție piața poloneză.

Să începem cu niște informații pentru marii investitori: Polonia este o țară mare, cel mai mare stat din Europa Centrală și de Est, cu o populație de 38 de milioane de locuitori. Este deja a opta putere în Europa din punctul de vedere al mărimii economiei și probabil că va reuși să întreacă o țară sau două (lucru deloc ușor) în următoarele decenii. Polonia este cele mai mare beneficiar al fondurilor UE din Europa (peste 80 mld EURO până în 2020), folosite în domeniul cercetărilor științifice, cercetare și dezvoltare, infrastructură, guvern, modernizarea autorităților locale, producerea de energie ecologică și regenerabilă și îmbunătățirea nivelului general de viață al societății, începând cu ridicarea calificării profesionale al locuitorilor până la construirea celui de-al treilea sector. Aceste lucruri reprezintă niște oportunități de afaceri extraordinare.

Polonia, considerată un tigru al Europei Centrale și de Est, este sediul regional al firmelor Oracle, SAP, Microsoft, HP, IBM, Google și a multor altora. Acesta este motivul pentru care firmele străine investesc cu plăcere de ani buni în Polonia, plasând-o astfel în clasamentul celor mai bine dezvoltate 10 destinații pentru investiții din lume conform World Investment Report pe 2015 [Raportul mondial din domeniul investițiilor].

Nu e de mirare faptul că, țări din toată Africa precum și Corea de Sud, Japonia sau China stau la coadă pentru a face afaceri cu firmele poloneze. În fapt, Polonia va fi una dintre țările țintă pentru noua cale ferată chineză cunoscută sub denumirea de „Drumul Mătăsii”, care are potențialul de a deveni o legătură comercială și de afaceri de prim rang între Orientul Îndepărtat și Europa.
Însă așa cum am menționat acestea sunt informații pentru cei mai mari jucători. Pentru oamenii minunați cu idei minunate, care trebuie realizate de la zero, Polonia este de asemenea un loc minunat demn de luat în considerare. Polonia se poate mândri cu unul dintre cele mai mari și mai emergente sectoare ale întreprinderilor mici și mijlocii. Conform ultimului raport din domeniu la ora actuală în Polonia sunt înființate peste 2500 de startup-uri.

 

Să luăm de exemplu firma poloneză Migam, înființată de către Przemek Kuśmierek. Inspirat de greutățile în comunicare, cu care se lupta prietenul lui cu probleme de auz, Przemek a creat împreună cu o echipă de tineri programatori, folosind inteligența artificială și programele neurologice, o tehnologie care permite traducerea automată a limbajului semnelor KinecTranslator. Această tehnologie va schimba peste puțin timp viața a 70 de milioane de oameni cu probleme de auz din lume.

Atunci când am discutat cu Przemek despre care sunt lucrurile, care fac ca Polonia să fie un loc atât de incitant pentru desfășurarea activității economice, mi-a spus că, „Polonia este o piață relativ nouă pentru startup-uri, în schimb este ideal situată – la o distanță de numai o oră și jumătate de majoritatea capitalelor europene. Avem ingineri excelenți, iar capitalul care este accesibil pentru startup-uri crește pe zi ce trece”. Przemek este de acord și cu faptul că ceea ce deosebește Polonia față de alte țări sunt locuitorii ei. „Polonia este un loc excelent pentru stratup-uri, iar întreprinzătorii polonezi sunt dornici de succes. Printre trăsăturile caracteristice ale polonezilor se numără o etică de muncă ridicată și perseverența și tocmai acestea sunt calitățile indispensabile pentru supraviețuirea și dezvoltarea noilor firme„.

Asemenea lui Intelclinic și Migam, startup-ul polonez Wandlee are drept țel schimbarea lumii. Echipa Wandlee a creat o tehnologie portabilă, care permite părinților să controleze locul în care se află copii lor în orice moment, iar pe aceștia îi motivează în plus să își mențină o condiție fizică bună și să aibe un mod de viață sănătos. „În fiecare an în Europa sunt înregistrate 25000 de cazuri de dispariții de copii. Aceste date îi îngrijorează pe părinți și asta ne-a motivat să rezolvăm această problemă„, mi-a spus fondatorul Wandlee, Igor Sawczuk.

“Polonezii sunt foarte buni în domeniul noilor tehnologii”, spune Marcin Kozłowski, managerul principal al Incubatoarelor Academice de Afaceri Business Link, cea mai mare rețea de acceleratori de întreprinderi inovatoare din Europa, care colaborează la dezvoltarea startup-urilor poloneze în șase centre de afaceri din întreaga Polonie. „Avem niște programatori și dezvoltatori remarcabili, care aduc firmelor o valoare enormă, ce reprezintă exact acel combustibil, de care au nevoie motoarele startup-urilor”.

Firmele poloneze devin din ce în ce mai internaționale– mai mult de o jumătate dintre ele sunt orientate spre vânzarea produselor pe piețele din străinătate. Marea Britanie, Germania și Statele Unite – piețe care permit o creștere mai rapidă și un acces la un număr mai mare de investitori – reprezintă destinațiile principale ale startup-urilor poloneze, însă programele de genul AIP Business Link Go Global le distribuie pe piețele din întreaga lume, încurajând oamenii de afaceri din toată Europa să își îndrepte atenția către talentul polonezilor și să înființeze firme în țara lor.

Indiferent dacă vorbim despre echipamente de calculatoare, un mod sănătos de viață, condiția fizică și psihică, tipărirea 3D, modă, tehnologii financiare, instrumente de marketing, produse și servicii B2B, jocuri de calculator, beacon-uri, startup-urile poloneze se află încet dar sigur pe cale de a cuceri lumea – o lume, care începe să întrezărească potențialul polonez.

După spusele lui Przemek, marile branduri internaționale sunt din ce în ce mai interesate de firmele poloneze. „De exemplu Base CRM și UXPin cuceresc piața americană, beacon-urile Estimote sunt implementate de către Barsa, iar Pay Pal este interesată de Growbots”. Poate că cea mai actuală dovadă a deschiderii lumii către startup-urile poloneze a avut loc în noiembrie la deschiderea campusului Google în Varșovia, în cadrul programului de dezvoltare a antreprenoriatului Google, care va demara colaborarea dintre startup-urile poloneze și centrele Google din Londra, Tel Aviv, Seul, Madrid și din întreaga lume. „Polonia are norocul de a avea un amestec ideal de talent, aspirații și finanțare” a spus noul președinte al campusului din Varșovia, Rafał Plutecki. „Livechat, Brainly, Estimote și City Interactive sunt deja recunoscute pe piețele globale, noi dorim în schimb să creăm o comunitate, datorită căreia vor apărea mai multe firme de genul acesta”.

Acum cinci ani ecosistemul startup-urilor poloneze era la început de drum; astăzi schimbă lumea. Dacă vrei să afli de ce se întâmplă astfel – vino la întâlnirea de anul viitor Get Inspired Fest de la Nowy Sącz. Acest eveniment promovează succesul antreprenoriatului startup. Este un loc al întâlnirilor, al schimburilor de experiență, al obținerii de cunoștințe indispensabile pentru desfășurarea propriei afaceri. Dra și de networking cu cele mai bune startup-uri din Polonia și din alte 20 de țări din Europa Centrală și de Est. Mai multe detalii la getinspiredfest.pl

Patrick Ney este un consultant britanic din domeniul managmentului, care ajută firmele britanice să-și croiască drumul pe piața poloneză. Este directorul echipei pe probleme de comerț din cadrul Camerei de Comerț Marea Britanie-Polonia.

Articolul a apărut în cadrul proiectului Get Inspired – antreprenoriat, startup, colaborare co-finanțat din fondurile Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone în cadrul concursului „Colaborarea în domeniul diplomației publice 2015”. Publicația exprimă numai părerea autorului și nu poate fi identificată cu poziția oficială a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone.

 

poza_principala

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente