Sâmbătă și duminică, la Chișinău, se va desfășura Caravana filmelor documentare

old film projector with dramatic lighting
Foto: Photo Credit: tieryas.wordpress.com

TVR Iași în colaborare cu OWH Studio invită iubitorii de film documentar la caravana filmelor documentare la Chișinău. Acest eveniment face parte din seria de evenimente culturale prin care studioul regional de televiziune TVR Iași își marchează cei 24 de ani de activitate.

Evenimentul va avea loc sâmbătă și duminică, 28 și respectiv 29 noiembrie, în intervalul 16.00-21.00, în incinta Centrului Cultural Odeon (str. M. Eminescu, 55). Intrarea la eveniment este liberă pentru toată lumea.

În cadrul evenimentului vor fi proiectate filme documentare realizate de TVR Iași, OWH Studio și TV Moldova 1 – Chișinău, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți.

Sâmbătă, 28 noiembrie, Centrul Cultural Odeon (str. M. Eminescu, 55), orele 16.00-21.00.

Ora 16.00: Alexandru Moșanu. Destin și rezistență
Durată: 1 h
Realizator: Irina Craciun (TV Moldova 1 Chișinău)

Un documentar dedicat istoricului și politicianului basarabean Alexandru Moșanu, primul președinte al Parlamentului Republicii Moldova. Destinul lui Al. Moșanu pare a fi identic cu destinul Basarabiei din ultimul secol. Filmul descrie perioada interbelică, ocupația sovietică a teritoriului dintre Prut și Nistru, viața și posibilitățile de studiere și activitate în RSSM, precum și prăbușirea URSS și perioada de Renaștere Națională. Profilul lui Alexandru Moșanu pornește din copilăria sa în satul Braniște, descrie trăirile adolescentului Alexandru Moșanu dornic de carte și aduce în prim-plan temperamentul unui istoric perfecționist, care a reușit la vârsta de 59 de ani să pună bazele statului Republica Moldova, împreună cu politicienii anilor ‘90.
Documentarul denotă momentele de rezistență ale intelectualului basarabean și explică conjunctura politică de la sfârșitul anilor ‘80 începutul anilor ’90 care a dus la crearea statului Republica Moldova.

Ora 17.30: Expedițiile memoriei
Durată: 1 h
Regia: Violeta Gorgos (TVR Iași)

„Expedițiile memoriei” este un proiect în care 11 tineri din România și Republica Moldova – istorici, jurnaliști și oameni de film și-au propus să meargă pe urmele strămoșilor lor ajunși fără voie în stepa kazahă. O echipă TVR Iași a realizat un „jurnal de bord” al acestei călătorii.
*Va fi lansat DVD-ul proiectului „Expedițiile memoriei”, un eveniment propus de TVR Iași, OWH Studio Chișinău și DPRRP.

18.50 Making of FIFD CRONOGRAF 2015
Durată: 10 min.
Regia: Nicu Negară (OWH Chișinău)

Ora 19.00: Muntele de pe hotar
Durată: 24 min.
Realizator: Raluca Aftene(TVR Iași)

Trei Fântâni. Un sat la poalele Hășmașului Mare, între Moldova și Ardeal, pe vechiul hotar cu Imperiul Austro-Ungar. În sat, lumea vorbește două limbi diferite. Românii au casele de o parte a râului, ceangăii de cealaltă. Dar peste acest hotar au construit nenumărate punți.

Ora 19.30: Parisul lui Matei și Matei Vișniec, rege la Avignon (fragmente)
Durată: 27 min.
Realizator: Andreea Știliuc(TVR Iași)

Matei Vișniec este considerat cel mai important dramaturg român contemporan. Piesele sale sunt traduse în peste 20 de limbi și sunt jucate în peste 50 de țări. La invitația scriitorului, o echipă TVR Iași, formată din jurnalista Andreea Știliuc și cameramanul Relu Tabără, a fost prezentă în luna iulie în Franța, pentru realizarea unor filme documentare despre Parisul văzut de Matei Vișniec și despre cea de-a 50-a ediție a secțiunii OFF a Festivalului de teatru de la Avignon.

Ora 20.15: Scara vieții
Durată: 20 min.

Realizator: Iurie Levcic (Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți)
Un film despre poeta populară Elena FEDOREAC din Budineț, raionul Storojineț (Ucraina).

Ora 20.40: Making Of „CRONOGRAF TUR”
Durată: 20 min.
Regia: Emanuela Iorga (OWH Chișinău)

Duminică, 29 noiembrie, Centrul Cultural Odeon, str. Mihai Eminescu, 55. Orele 16.00-21.00.

Ora 16.00: Ion Ungureanu. „Spectacolul vieții mele”
Durată: 1 h 5 min.
Realizator: Victoria Galaico, regizor Nelly Codreanu( TV Moldova 1 Chișinău)

Despre omul de teatru Ion Ungureanu,care a fost regizor șef al Teatrului pentru tineret „Luceafarul” în perioada sa de aur. Puterea sovietică nu a putut „tolera” marea popularitate a acestui teatru și nici limba română frumoasă a mesajelor din spectacole și l-a concediat. Peste ani, odată cu democratizarea societății, acel ordin de concediere a fost anulat. Înflăcărat luptător pentru renașterea națională, primul care a declarat, de pe scena din Piața Marii Adunări Naționale, că suntem români. A ocupat și postul de ministru al culturii și cultelor, reușind să realizeze multe lucruri importante pentru cultura țării.

Ora 17.30: Culorile lui Gheorghe Ciobanu
Durată: 35 min.
Realizator: Carmen Olaru

Lumea satului îl inspiră. Poveștile oamenilor dau viață tablourilor sale. Pictează cu credință și fiecare lucrare pe care o pregătește pare o rugăciune. Iubește culoarea care se lasă sedusă odată cu fiecare tușă a sa, cu fiecare anotimp dăruit cu bucurie.

Ora 18.15: Ia’și descoperă, proiect TVR Iași 2015
Durată: 72 min.
Vor fi prezentate șase filme realizate de echipe de televiziune din foste capitale culturale europene: Atena (Grecia), Santiago de Compostela (Spania), Porto (Portugalia), Maribor (Slovenia), Sibiu (Romania) și din Chișinău (Rep. Moldova) în cadrul proiectului.

Ora 19.45: Un râu între oameni
Durată: 25 min.
Realizator: Raluca Aftene

Pământ basarabean, oceane de grâu, dealuri pustii, întinderi nesfârșite de ape, care sunt tainele tale? Un nou călător, care nu e polițist să te spioneze, nici negustor, să-ți cumpere grânele sau brațele de muncă, pătrunde înfiorat între dealurile tale”, scria Geo Bogza, călător în Moldova de peste Prut, între cele două războaie. În acest film de călătorie, un jurnalist român trece pentru prima dată pe malul stâng al Prutului în Republica Moldova.

Ora 20.20: Making-of TVR Iași 23 la Chișinău
Durată: 32 min.
Realizator: Carmen Olaru

Final de proiect TVR Iași 23 în urmă cu un an la Chișinău, cu o sală arhiplină aplaudând și cântând în picioare minute în șir. Nu ne oprim aici, continuăm cu TVR Iași 24.
La eveniment vor fi prezenți realizatori, regizori ai filmelor, dar și unele dintre personajele acestora.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente