Elicopterul capturat în Afganistan se afla în serviciul Guvernului Statelor Unite

Mi17_ER-MGL_2
Foto: Photo Credit: helicopter-database.de

Reprezentanţii Celulei de criză instituită în cadrul MAEIE au efectuat demersurile necesare pe lângă Ambasada Republicii Islamice Afganistan în Republica Moldova cu reşedinţa la Kiev, Ambasada SUA şi Ambasada României la Chişinău, precum şi alte state partenere din regiune în vederea obținerii mai multor informații privind situaţia celor trei cetăţeni moldoveni. 

Elicopterul de tip Mi-17-1V al companiei aeriene Valan din Republica Moldova presta servicii aeriene civile pentru forţele de securitate afgane în baza contractului cu compania AIRCRAFT CHARTER SOLUTIONS pentru principalul contractant al Guvernului Statelor Unite, compania MAG DS Corp.

Potrivit datelor preliminare, patru persoane au fost omorâte după ce elicopterul moldovenesc a fost capturat de către talibani în Afganistan. Datele preliminare arată că unul dintre decedaţi este cetăţean moldovean, transmite IPN.

Directorul interimar al Autorităţii Aeronautice Civile, Nicolae Buzu, a comunicat într-o conferinţă de presă că aeronava capturată este produsă în 2007, iar în 2014 a fost reparată capital, fiind într-o stare ideală. Compania privată a primit certificatul de exploatare a navei până în 2016. Această companie activează atât pe teritoriul ţării, cât şi peste hotare. Acum se cunoaşte că sunt patru persoane decedate, dar practic nu se ştie identitatea lor. Preliminar, unul din decedaţi este un membru al echipajului. Nicolae Buzu a subliniat că piloţii sunt foşti militari.

Reprezentanţii companiei private au comunicat că aeronava lucra cu un contract pentru Guvernul SUA şi îndeplinea o misiune având la bord 18 cetăţeni afganezi, plus trei cetăţeni moldoveni membri ai echipajului. În după amiaza zilei de marţi, 24 noiembrie, echipajul a emis un semnal de urgenţă, spunând că elicopterul a fost atacat şi că e în cădere. Actualmente, nu sunt oferite informaţii oficiale dacă echipajul a fost omorât sau dacă membrii lui au fost luaţi ostatici. Militarii care au ajuns la faţa locului au găsit patru cadavre, unul dintre care se presupune că este moldovean, dar nu se cunoaşte identitatea lui.

Compania privată avea trei elicoptere în Afganistan, două dintre ele activând, conform contractelor, cu Guvernul SUA. Aeronava capturată nu are nicio legătură cu misiunile ONU.

În prezent se efectuează acţiuni de căutare a persoanelor care se aflau în elicopter.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente