(foto) Peste 50 de brazi luptă pentru titlul de cel mai frumos brad de Crăciun din Moldova

collage
Foto: Expoziția Brazilor de Crăciun, ediția 2015

Astăzi, 20 noiembrie, la Muzeului Național de Istorie a Moldovei a fost inaugurată expoziția celor mai diverși, frumoși și originali brazi ai anului 2015, din cadrul concursului „Brazilor de Crăciun”. Cea de-a cincea ediție a evenimentului a fost lansată în cadrul unei conferințe de presă la care au participat: echipa Klumea, în calitate de organizatori ai evenimentului, susținătorii proiectului și tinerii participanți care și-au expus brazii.

În acest an, organizatorii au decis ca evenimentul să înceapă calendaristic mai devreme, astfel încât expoziția să poată avea câți mai mulți vizitatori, iar posesorii brazilor licitați să se poată bucura de ei cât mai mult timp cu putință.

Dacă până acum în concurs puteau participa doar studenții Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice și cei de la Universitatea Tehnică din Moldova, anul acesta organizatorii au decis că în cadrul competiției să participe atât studenții instituțiilor de învățământ cu profil artistic, cât și artiștii profesioniști, fără limită de vârstă. „An de an, suntem mai critici cu lucrările care intră în concurs, iar asta îi face pe participanți să fie mai inventivi și mai creativi. Astăzi, brazii noștri sunt mai înalți, mai frumoși și mai luminoși”, a declarat Viorica Nagacevschi, co-fondatoare a Asociației Klumea.

La această ediție s-au înscris circa 90 de participanți, iar în urma unei selecții doar 57 de brazi, confecționați din metale, sticle, hârtie, tablouri sau alte materiale, au ajuns să participe la expoziție. Dintre aceștia, patru au fost expuși de artiștii Elena Frunză, Elena Ursa, Corina Nicoleta și Igor Damaschin.

Deasemenea, în expoziție vor fi expuși cinci brazi creați de Hospice Angelus, Internatul pentru fete din Hâncești, Centrul pentru copii cu autism „Puzlle Kids”, Organizația „Învingem mucoviscidoza” și „Dobroe Serdzte”. Aceștia vor putea fi cumpărați în licitație, iar banii adunați vor merge spre organizațiile respective. „Balul Brazilor de Crăciun este un proiect de creativitate socială, noi încurajăm tinerii și artiștii să creeze pentru un scop de binefacere. Scopul nostru în fiecare an s-a schimbat, dacă anul trecut am susținut artiștii în etate și cei tineri, anul acesta am hotărât pe lângă proiectul Arterapia am decis să invităm cinci organizații care vor participa și ele cu câte un brad care va fi licitat la Balul Brazilor”, a menționat Nata Albot în cadrul conferinței de presă.

IGOR9149

 

Cristina Țurcan, inițiatoarea proiectului „Dobroe Serdtze”, o organizație care se ocupă cu acte de caritate pentru copii din familii social-vulnerabile și cei lipsiți de grija părintească, participă în acest an cu o lucrare. „Invităm toți doritorii să vină și să ne sprijine. Astfel, vor ajuta să-i facă pe copiii din țara noastră mai fericiți, pentru a primi o plăcere estetică enormă de la expoziție, dar și pentru a intra corect în starea spirit de Crăciun!”, afirmă tânăra.

 

Liuba Cojuhari, reprezentata centrului pentru copii cu autism „Puzzle Kids”, susține că, în calitate de participanți la acest proiect, și-au propus să vorbească despre faptul că există copii cu autism în Moldova, să îndemne societatea să afle ce este autismul, să-i primească și să fie mai receptivi la problemele acestora.

Doritorii de a admira, licita și vota cel mai frumos Brad de Crăciun o pot face în perioada 20 noiembrie-10 decembrie la Muzeul Național de Istorie a Moldovei (str. 31 August 1989, nr, 121A). Costul biletului: 10 lei pentru adulți, intrarea pentru copiii de până la 7 ani fiind gratuită.

IGOR9133

 

Este o onoare pentru Muzeu să găzduiască o expoziție de inspirație, de talent și tinerețe. Cu această ocazie am schimbat programul muzeului, ca în perioada expoziției cât mai mulți doritori să poată admira creațiile. Respectiv, Muzeul Național de Istorie va activa de luni până vineri, de la ora 10.00 până la ora 19.00, iar duminică de la 10 până la 18”, anunță Aurelia Cornețchi, gazda expoziției.

 

 

Ca și în anii precedenți, vizitatorii Expoziției Brazilor de Crăciun vor avea posibilitatea să liciteze și să voteze, în baza biletului de intrare, pentru bradul preferat din expoziție. Bradul care va acumula cele mai multe voturi de la vizitatori va fi desemnat câștigător în categoria „Ales de Public”. De asemenea, vizitatorii Expoziției Brazilor de Crăciun vor putea participa la o licitație silențioasă a lucrărilor expuse. Aceasta constă în scrierea, în lista de licitație atașată la brazii expuși, a sumei pe care vizitatorul este gata să o doneze.

Expoziția care a început astăzi va dura până pe 10 decembrie, punctul culminant reprezentând Balului Brazilor de Crăciun, care va avea loc pe 11 decembrie. Aici, în cadrul evenimentului, cele mai frumoase lucrări vor fi licitate și va fi desemnat câștigătorul premiului „Cel mai frumos Brad de Crăciun”. Din sursele financiare adunate în urma licitației, vor fi înmânate patru premii:
Premiul I – 7.000 de lei + cadouri,
Premiul II – 5.000 de lei + cadouri,
Premiul III – 2.000 de lei + cadouri,
Premiul „Ales de Public” – 3.000 de lei + cadouri.

Din sursele financiare adunate în urma licitației, jumătate vor fi returnate creatorilor de brazi, iar altă jumătate va merge pentru proiectul Arterapia, inițiat de K Lumea pentru a decora spațiile spitalelor pentru copii din Chișinău.

De menționat că, Institutul Cultural din Polonia Adam Mickiewicz va oferi câștigătorului Balului Brazilor de Crăciun o călătorie de vizită în Polonia, pentru a vedea cum au evoluat lucrurile într-o societate post-sovietică la capitolul design și creativitate.

 

IGOR9155Oxana Turtureanu este studentă la AMTAP, la secțiunea „Design vestimentar” și participă pentru a doua oară în concurs, intrând în competiție cu doi brazi. „Anul acesta este o provocare pentru mine, după ce anul trecut am ocupat un loc de frunte. Ideea primului brad a apărut întâmplător și reprezintă un brăduț care conține mai multe hore, și anume hore ale generațiilor. Astfel, la primul nivel sunt vârstnicii, ulterior flăcăi, domnișoarele și copiii. Prin această lucrare mi-am propus să redau tradiția neamului nostru. Conține foarte mult lucru manual, deoarece fiecare piesă a fost realizată separat”, susține studenta.

 

O altă noutate a acestei ediții este faptul că orice doritor poate participa la licitația silențioasă și prin intermediul paginii de Facebook Klumea, unde au fost postați toți brazii care participă în expoziție. Tot ce are de făcut este să comenteze la fotografia cu bradul care i-a plăcut, suma care este dispus să o plătească pentru acest brad. Fiecare lucrare va avea și un preț de început de licitație.

Pentru cei care vor dori să fie prezenți la seara de licitație din 11 decembrie, va fi pus în vânzare un număr limitat de bilete, doar 100 de bucăți, care vor putea fi cumpărate în magazinul Upgrade de pe str. Ismail, nr. 9. Prețul unui bilet este de 300 de lei.

Puteți vedea mai jos capodoperele participante în concurs:

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente