Sezonul de toamnă: 11 cele mai SERioase întrebări de la etapa a V-a de Ce? Unde? Când?

divizii
Foto: Fotografie de la jocul din divizii de sâmbătă PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale

Duminică, 8 noiembrie, a avut loc cea de-a cincea etapă din cel de-al XXVIII-lea Campionat de Ce? Unde? Când?. Pentru a vă testa cunoștințele, echipa #diez a selectat 11 cele mai interesante întrebări de la această etapă.

*Pentru a vedea răspunsul corect, selectați spațiul de după Răspuns.

#1. În cartea „De ce ucid doctorii” de Joshua Perper, autorul vorbește despre faptul că un medic, chiar fiind un cetățean-model, poate avea o dorință interioară nestăvilită de a cauza durere, de a supune voința și, în final, de a alege între viață și moarte pentru pacienții săi. Autorul concluzionează că în fiecare doctor se ascunde un potenţial X. Ce nume propriu am înlocuit cu X?

Răspuns: Mr. Hyde 

#2. După 1922, s-au înregistrat în total 27 de decese misterioase. Printre ipotezele ce explică cauza mai multor decese se numără: un virus ce a supraviețuit câteva milenii și infectarea cu histoplasmoză, care mai este numită și „boala din grote”. Deși mulți o neagă, vă rugăm să scrieți ipoteza cel mai des invocată drept cauză a deceselor?

Răspuns: Blestemul faraonului/blestemul lui Tutankhamon (se acceptă și blestemul piramidelor) 

#3. Acest cuvânt provine de la un termen slav ce însemnă „stup fără matcă”. Conform site-ului dexonline.ro, printre semnificațiile acestui cuvânt sunt și explicațiile:Care și-a pierdut temporar capacitatea de a judeca limpede; lipsit de rațiune (pentru un scurt timp)”.

Care este acest cuvânt?

Răspuns: Bezmetic 

#4. Soldatul Marinei Regale Britanice Andy Grant avea făcut un tatuaj în regiunea genunchiului, cu un mesaj de susţinere a echipei sale de fotbal favorite. În timp ce îşi făcea serviciul în Afganistan, acesta a călcat pe o mină şi a avut de suferit o amputaţie, după care mesajul tatuat a devenit unul extrem de ironic. Peste un minut, reproduceţi mesajul rămas pe piciorul soldatului.

Răspuns: You’ll never walk 

#5. Unele cărţi adresate persoanelor vorbitoare de engleză care studiază o limbă de origine slavă propun o astfel de descriere a acesteia: „de parcă ai primi o lovitură în burtă”. Numiţi-o pe ea.

Răspuns: Litera Π

#6. Datorită designului aerodinamic modern al bolizilor de Formula 1, aceștia creează o presiune negativă destul de mare în timpul mișcării. Din cauza acestui fapt, precum și după un accident întâmplat în 1990 la Montreal, astăzi, în timpul unor curse, precum cea din Monaco, ele sunt anume așa. Peste un minut, scrieți ce am înlocuit prin „ele” și „așa”.

Răspuns: Capacele de canalizare, sudate/blocate 

#7. Efectul Rosenthal presupune: cu cât aşteptările faţă de o persoană sunt mai mari, cu atât aceasta va ajunge la o performanţă mai mare. Scrieți denumirea alternativă a acestui efect, care i-a fost inspirată lui Rosenthal de renumita piesă de teatru a unui celebru dramaturg irlandez, inspirată la rândul său de un mit grecesc.

Răspuns: Pygmalion 

#8. Personajul negativ principal din acest roman de la mijlocul secolului XX apare în prima ediţie tradusă în franceză cu numele de Cezar și nu cu numele său original. Probabil, traducătorii francezi nu au dorit ca una dintre personalităţile notorii ale istoriei lor să apară într-o conotaţie negativă. Despre ce roman este vorba?

Răspuns: Ferma animalelor 

#9. În meciul de fotbal din acest an dintre Roma şi Bayer, echipa italiană a preluat rapid conducerea cu 2-0, a dominat prima repriză şi a avut multe şanse de a mai înscrie. Înainte de pauză, comentatorul a remarcat că Roma ar putea fi nemulţumită de scor, dorindu-şi, probabil, să fi marcat trei, patru sau cinci goluri. În continuare, comentatorul face aluzie la pericolul unor astfel de gânduri şi menţionează o poveste. Răspundeţi prin trei cuvinte care animal este personajul principal al acesteia.

Răspuns: Peştişorul de aur 

#10. Într-o carte scrisă de nuvelistul italian Tullio Avoledo, protagonistul vede o frescă în care era pictat un tânăr reprezentând forma contemporană a unui zeu, ce era îmbrăcat în combinația hainelor legionarilor romani și puşcaşilor marini, în jurul pieptului avea două benzi de cartușe și grenade, iar în loc de mâini avea două arme.

Caraghioasa reprezentare a zeului formează un joc de cuvinte în italiană și română, dar nu și în engleză sau rusă. Numiți zeul.

Răspuns: Mithra 

#11. Monumentul ei din oraşul Nijnii Novgorod se aseamănă cu un capac de canalizare. Cea mai grea a apărut în 1726 şi cântarea 82 grame, fiind de formă pătrată.

Raspundeţi exact ce este ea.

Răspuns: Moneda de 5 copeici 

Înregistrările pentru Divizii încă sunt în toi. Vă puteți înregistra echipa aici: cuc.md.

Iar întreg pachetul de întrebări puteți să-l vedeți aici: SER, Acord, Prințese și Supermăni și Legiuitorii.

Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente