Primarul de Bălți și liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost reținut în această seară de către un grup de mascați ai Serviciului de Informații și Securitate, chiar la ieșirea din Aeroport. Usatîi se întorcea dintr-o călătorie de două zile la Moscova.
UPDATE (20.44): Renato Usatîi a fost reținut pentru 72 de ore. Se fac percheziții la sediul Partidului Nostru.
Potrivit avocatului „Partidului Nostru”, Nicolae Margarint, pe numele lui Usatîi nu este emis un mandat de reţinere, ci este vorba doar de măsura asigurării prezentării la audiere, scrie Adevărul Moldova.
Avocatul a declarat că Usatîi a fost dus la Procuratura Generală unde urmează a fi audiat pe marginea dosarului deschis după ce el a făcut publice mai multe interceptări ale discuţiilor telefonice dintre fostul premier, Vlad Filat, învinuit de acte de corupţie, şi omul de afaceri Ilan Şor, primar de Orhei (n.r. vedeți mai jos documentul care atestă acest fapt).
Gărzile de corp şi susţinătorii lui Usatîi au încercat să împiedice mascaţii să-l reţină.
Cauza penală pe numele lui Usatîi a fost deschisă la 20 octombrie. Potrivit documentului, acesta a fost citat telefonic să se prezinte la Procuratura Generală, însă din motive necunoscute organelor competente, Usatîi nu s-a prezentat. Acesta a fost reținut și escortat la Procuratura Generală în temeiul articolului 178 pentru „Violarea dreptului la secretul corespondenței”. Iată ce prevede acest articol din Codul Penal:
(1) Violarea dreptului la secretul scrisorilor, telegramelor, coletelor şi altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi înştiinţărilor telegrafice, cu încălcarea legislaţiei, se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 4.000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 180 de ore.
(2) Aceeaşi acţiune săvârşită:
a) cu folosirea situaţiei de serviciu;
b) prin utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obţinerea ascunsă a informaţiei;
c) în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizaţii criminale se pedepseşte cu amendă de la 4.000 la 8.000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la trei ani, sau cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de până la trei ani.