Veaceslav Ioniță: Patru acțiuni pentru recuperarea banilor de la BEM

ionita
Foto: Veaceslav Ioniță PC: deschide.md

În 2014, preşedintele Comisiei Economie a Legislativului, Veaceslav Ioniţă, a spus că delapidările de la BEM ar fi fost efectuate prin mai multe scheme, iar în spate ar sta şi fostul premier Vlad Filat. Acum Ioniță scrie la el pe blog, cum banii pot fi întorși.

Iată cele patru acțiuni pe care le propune Veaceslav Ioniță:

#1. Determinarea sumei care trebuie recuperată.  

Toate schemele din Moldova sunt la fel: „băieții deștepți” mai întâi fac „afaceri” și câștigă banii, apoi îi împart. Aceste două „genii de pe Bâc” au inversat lucrurile: mai întâi au împărțit banii, apoi s-au gândit cum să-i câștige, iar pentru asta au avut nevoie de alți bani. Evident, și primii și ultimii sunt banii nostri, ai tuturor.

În acest moment, vorbim deja de 1,25 mrd USD, bani care trebuie recuperați, iar suma va mai crește, deoarece apar noi scheme, noi actori, noi sume.

#2. Să fie urmărite și sechestrate toate averile celor care sunt implicați în jaful secolului.

O mare parte din suma de bani a fost scoasă și plasată în instituții financiare de peste hotarele țării, însă o sumă importantă a fost investită în diverse afaceri, atât în Moldova, cât și peste hotare. Organele de anchetă urmează să demonstreze că toate aceste afaceri au crescut ca pe drojdii, nu din cauza geniului antreprenorial, dar din motiv că în ele au fost pompați bani grei, bani jefuiți de la BEM. Identificat, sechestrat și recuperat. Acestea sunt cuvintele-cheie care ar trebui să ghideze organele noastre de anchetă.

#3. Identificarea noilor „actori”, tragerea lor la răspundere și recuperarea banilor de la BEM  

IMG_4695
Schema lui Ioniță

 

Dacă analizăm declarațiile lui Șor și averile celor incriminați de către acesta, observăm o discrepanță. Altfel spus, dispare urma unei sume importante de bani. Urmează ca organele de anchetă să identifice toți potențialii „beneficiari” ai banilor de la BEM.

Caracatița BEM a reușit să se extindă puternic în spațiul nostru public, iar schemele de spălare a banilor de la BEM sunt mult mai numeroase și implică cu mult mai mulți actori decât s-ar părea la prima vedere.

Un episod nou, care ar trebui să alerteze organele de anchetă este schema prin care banii de la BEM pleacă mai întâi în zone offshore, apoi merg spre binecunoscuta firmă Caravita, iar de acolo, merg spre compania BioProtect și apoi iarăși spre offshore și mai departe, în direcții necunoscute.

Ceea ce mă alertează în această schemă:

1. compania BioProtect este afiliată amicului dlui Filat, dl Streleț, care, prin cumul, mai ocupă și funcția de prim-ministru,

2. achitarea cu furnizorul din China firma BioProtect o face prin intermediul unui offshore din Mauritania. Dacă nu ar fi banii de la BEM în această schemă, aș fi presupus că e o simplă metodă de evaziune fiscală. Nu-i frumos, dar e ceva cunoscut în Moldova, însă prezența banilor delapidați din BEM obligă organele de anchetă să investigheze aceste tranzacții prin prisma spălării de bani proveniți din credite neperformante de la BEM.

Care este cota contractelor fictive în aceste „relații comerciale”? Aceasta trebuie să fie întrebarea de bază care să ghideze organele de anchetă în direcția recuperării banilor delapidați din BEM.

#4. Tragerea la răspundere penală a instituțiilor financiare străine în care au ajuns banii de la BEM

Am atenționat încă o jumatate de an în urmă că o parte din banii plasați peste hotare au fost gajați și, în baza lor, au fost contractate credite comerciale. Această schemă reprezintă o fraudă financiară și instituțiile financiare implicate cad sub incidența codului penal. Ele pot fi și trebuie trase la răspundere, inclusiv să fie recuperați banii noștri de la ei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente