Procurorul General cere ridicarea imunității lui Vlad Filat în legătură cu fraudele bancare

Vlad_FILAT_17
Foto: gov.md

Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, cere ridicarea imunității lui Vlad Filat, pentru ca acesta să fie tras la răspundere în cazul fraudelor bancare.

Potrivit Procurorului Gurin, există dovezi clare și concludente că Filat a fost implicat în fraudele de la Banca de Economii, de unde au fost sustrase sute de milioane de euro.

„Am ajuns la o etapă importantă a investigațiilor, în care au fost acumulate probe despre implicarea unor demnitari și persoane publice în respectivele fraude. Iată de ce vin în fața Dvs. cu o solicitare care nu a mai fost în istoria Republicii Moldova. Cerem ridicarea imunității parlamentare a deputatului Parlamentului Vladimir Filat, ex-prim-ministru al Republicii Moldova, pentru punerea sub învinuire și ulterior trimiterea în judecată pentru comiterea unor infracțiunii de corupție și implicarea directă în fraudele financiar bancare care au afectat puternic situația economică, socială și politică a țării”, a declarat Gurin de la tribuna Parlamentului.

„Actualmente, avem probe concludente vizând implicarea Dl Filat în fraudele de la Banca de Economii. Au fost audiați martori, există depoziții confirmate, documente și declarații care confirmă faptele relatate în respectivele dispoziții.

Vreau să înțelegeți că un vot negativ dat solicitării noastre va presupune cel puțin suspendarea anchetei pe o durată incertă în care este vorba de un prejudiciu estimat la sute de milioane de euro. E un dosar care odată finalizat ar putea să ne ducă la descoperirea unei părți și mai mari din această fraudă, inclusiv și la aflarea complicilor și altor beneficiari.

Urgența examinării este justificată de mai multe elemente legate de derularea anchetei în acest dosar. Acestea vor fi prezentate detailat în Comisia Juridică Numiri și Imunități.

Este vorba de o crimă deosebit de gravă, de situații privind influențarea martorilor, împiedicarea acumulării unor noi probe, distrugerea probelor, imposibil pentru recuperarea prejudiciului creat la BEM.

Odată demarată oficial procedura de ridicare a imunității, aceste riscuri cresc mult mai tare. Tactica anchetei ne obligă să facem tot ce este necesar și depinde de noi ca lucrurile menționate mai sus să se întâmple, trebuie să le prevenim prin metode procesuale”, declarat Gurin de la tribuna Parlamentului.

Procuratura a pregătit o mapă care conține anumite informații și copii de documente, câteva elemente din probele acumulate. Actele au fost repartizate deputaților pentru a face cunoștință cu ele. Gurin însă a rugat ca informația difuzată să fie returnată și să nu se facă foto copii, ori să le înstrăineze, pentru că sunt documente din anchetă.

Solicitarea de ridicare a imunității se bazează pe prevederile articolului 70 al Constituției RM, punctul 9 și 10 ale statutului deputatului în Parlament, conform cărora, deputatul nu poate fi reținut, arestat, perchiziționat sau trimis în judecată fără încuviințarea prealabilă a Parlamentului.

Potrivit lui Gurin, acordul Parlamentului este necesar pentru a înainta învinuirea, de a întreprinde măsurile de anchetă suplimentare pentru întărirea probelor de care deja dispun procurorii și de a nu admite distrugerea altor probe concludente.

Ulterior, procurorii care lucrează asupra acestui caz, prezenți la Parlament, au mers în Comisia Juridică Numiri și Imunități pentru a prezenta cererea și a o argumenta, dar și pentru a răspunde la întrebări.

Andrian Cnadu a dat citirii, în plenul Parlamentului, sesizarea Procurorului General:

„Potrivit materialelor cauzelor panele, în perioada anilor 2010-2013, Vladimir Filat, exercitând funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, fiind astfel persoană cu funcție de demnitate publică, a estorcat și primit de la directorul Dufremol, Ilan Shor, mijloace financiare bunuri ce nu i se cuvin, în sumă totală de peste 60 de milioane de dolari SUA. Pentru a facilita încetarea contractelor controalelor inițiate la Dufremol de către organele se stat abilitate cu funcții de Control, pentru a organiza numirea lui Ilan Shor în calitate de consul onorific al RM în Federația Rusă, pentru a asigura adoptarea de către Guvernului RM a unei hotărâri prin care să se permită comercializarea produselor petroliere în regim de duty free.

În perioada anilor 2013-2014, Vladimir Filat a susținut că are influență asupra persoanelor publice în cadrul Guvernului și a altor insituții publice, a pretins și a primit de la Ilan Shor, personal și prin alte persoane, bani, servicii și alte bunuri sau avantaje în sumă totală de peste 190 de milioane de dolari SUA.

Respectivele bunuri și foloase au fost pretinse și primite de către Filat pentru a determina persoanele publice să îndeplinească acțiuni în executarea funcțiilor deținute și anume: să adopte acte normative și decizii necesare asigurării emisiei suplimentare de acțiuni în BEM fără participarea statului, ceea ce a determinat diminuarea pachetului de acțiuni al statului din capitalul social al BEM până la 33% + o acțiune și preluarea controlului consiliului de administrare al BEM de către Ilan Șor.

În rezultatul perchiziției efectuate în cadrul urmării penale în cauza penală pornită pentru faptul spălării banilor comise de către persoanele care gestionau activitatea companiei Caravita, au fost depistate probe materiale care demonstrează afilierea acestor persoane cu deputatul Vladimir Filat”, se arată în sesizare.

Deputaţii au luat o pauză.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente