(foto) Acestea sunt noile elementele de siguranță ale bancnotelor care vor fi puse în circulație din 12 octombrie

bani
Foto: PC: colaj #diez

Anterior, #diez a anunțat că, începând cu data de 12 octombrie 2015, Banca Națională a Moldovei (BNM) pune în circulație pe teritoriul Republicii Moldova șapte bancnote modernizate. În articolul de mai jos puteți vedea ce semnifică fiecare element de siguranță a acestora.

Bancnotele emise anterior, cu valorile nominale respective, se vor afla în circulație în paralel cu bancnotele modernizate și vor fi retrase, de asemenea, treptat ca rezultat al uzării, deteriorării și devenirii necorespunzătoare circulației.

Designul și mărimea bancnotelor sunt identice celor emise anterior, cu excepția dimensiunii bancnotei cu valoarea nominală de 100 de lei, care va căpăta dimensiunile identice grupului bancnotelor – 200 de lei, 500 de lei și 1.000 de lei.

Mai jos găsești explicația elementelor de siguranță ale bancnotelor modernizate.

În lumina zilei, față

 

PC: BNM

#1. Microtext: În partea de sus și de jos a zonei, cuprinsă între cele două elemente verticale decorative, este imprimat microtextul „BNM” și „UNLEU”;

#2. Filigran: Filigranul poziționat în dreapta aversului, pe zona neimprimată: portretul lui Ștefan cel Mare, orientat spre centru, care devine vizibil când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.

#3. Fir de siguranță: Firul de siguranță metalizat, cu textul „BNM”, încorporat în hârtie este poziționat în stânga aversului, între portretul lui Ștefan cel Mare și ghioșul central.

#4. Microtext: Pe chenarul cercului unde este amplasat textul „PE-UN PICIOR DE PLAI, PE-O GURĂ DE RAI…” este imprimat microtextul „BNM”.

#5. Element de suprapunere: Pe zona neimprimată a aversului și reversului sunt imprimate fragmente ale cifrei „1”, astfel că atunci când bancnota este privită prin transparență și luminată din partea opusă privitorului, cifra „1” se vede în întregime.

 

PC: BNM

PC: BNM

PC: BNM

#1. Fir de siguranță: Firul de siguranță metalizat, cu textul „BNM”, încorporat în hârtie este poziționat în dreapta aversului, între ghioșul central și elementul vertical decorativ;

#2. Imprimare în relief: Valoarea nominală a bancnotei, portretul lui Ștefan cel Mare, textul „REPUBLICA MOLDOVA” și textul „ȘTEFAN CEL MARE” de pe avers sunt imprimate în relief (relief detectabil prin palpare).

#3. Filigran: Filigranul poziționat în dreapta aversului, pe zona neimprimată: portretul lui Ștefan cel Mare, orientat spre centru, care devine vizibil când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.

#4. Relief concav: În partea stângă a rozetei centrale de pe avers este imprimată în relief concav cifra bancnotei, care reprezintă valoarea nominală a acesteia, iar în partea dreaptă este imprimat în relief concav textul „LEI”.

#5. Microtext: Pe chenarul cercului unde este amplasat textul „PE-UN PICIOR DE PLAI, PE-O GURĂ DE RAI…” este imprimat microtextul „BNM”.

#6. Microtext: În partea de sus și de jos a zonei, cuprinsă între cele două elemente verticale decorative, este imprimat microtextul „BNM” și cifra bancnotei.

#7. Element de suprapunere: Pe zona neimprimată a aversului și reversului sunt imprimate fragmente ale cifrei bancnotei, astfel că atunci când bancnota este privită prin transparență și luminată din partea opusă privitorului, cifra bancnotei se vede în întregime.

 

PC: BNM

PC: BNM

PC: BNM

#1. Fir de siguranță: Firul de siguranță metalizat, cu textul „BNM”, încorporat în hârtie este poziționat în dreapta aversului, între ghioșul central și elementul vertical decorativ;

#2. Microtext: În zona cuprinsă între cele două elemente verticale decorative este imprimat microtextul „BANCANATIONALAAMOLDOVEI” și „REPUBLICAMOLDOVA”;

#3. Imprimare în relief: Sigla BNM, portretul lui Ștefan cel Mare, textul „REPUBLICA MOLDOVA” și textul „ȘTEFAN CEL MARE” de pe avers sunt imprimate în relief (relief detectabil prin palpare).

#4. Filigran: Filigranul constituit din două componente, poziționate în dreapta aversului, pe zona neimprimată: portretul lui Ștefan cel Mare, orientat spre centru și textul „BNM”, care devin vizibile când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.

#5. Relief concav: În partea stângă a rozetei centrale de pe avers este imprimată în relief concav cifra bancnotei, care reprezintă valoarea nominală a acesteia, iar în partea dreaptă a rozetei centrale de pe avers este imprimat în relief textul „LEI”.

#6. Microtext:Pe chenarul cercului unde este amplasat textul „PE-UN PICIOR DE PLAI, PE-O GURĂ DE RAI…” este imprimat microtextul „BNM”.

#7. Microtext: În partea de sus și de jos a zonei, cuprinsă între cele două elemente verticale decorative, este imprimat microtextul „BNM” și cifra bancnotei.

#8. Element de suprapunere: Pe zona neimprimată a aversului și reversului sunt imprimate fragmente ale cifrei bancnotei, astfel că atunci când bancnota este privită prin transparență și luminată din partea opusă privitorului, cifra bancnotei se vede în întregime.

În lumina zilei, verso

 

leu alb

#2. Filigran: Filigranul poziționat în stânga reversului, pe zona neimprimată: portretul lui Ștefan cel Mare, orientat spre centru, care devine vizibil când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.

#3. Fir de siguranță: Firul de siguranță metalizat, cu textul „BNM”, încorporat în hârtie este poziționat în dreapta aversului, între ghioșul central și elementul vertical decorativ;

#5. Element de suprapunere: Pe zona neimprimată a aversului și reversului sunt imprimate fragmente ale cifrei „1”, astfel că atunci când bancnota este privită prin transparență și luminată din partea opusă privitorului, cifra „1” se vede în întregime.

 

10

20

50

#1. Fir de siguranță: Firul de siguranță metalizat, cu textul „BNM”, încorporat în hârtie este poziționat în stânga reversului;

#3. Filigran: Filigranul poziționat în stânga reversului, pe zona neimprimată: portretul lui Ștefan cel Mare, orientat spre centru, care devine vizibil când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.

#7. Element de suprapunere: Pe zona neimprimată a aversului și reversului sunt imprimate fragmente ale cifrei bancnotei, astfel că atunci când bancnota este privită prin transparență și luminată din partea opusă privitorului, cifra bancnotei se vede în întregime.

 

100

200

500

#1. Fir de siguranță: Firul de siguranță metalizat, cu textul „BNM”, încorporat în hârtie este poziționat în stânga reversului;

#4. Filigran: Filigranul constituit din două componente, poziționate în stânga reversului, pe zona neimprimată: portretul lui Ștefan cel Mare, orientat spre centru și textul „BNM”, care devin vizibile când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.

#8. Element de suprapunere: Pe zona neimprimată a aversului și reversului sunt imprimate fragmente ale cifrei bancnotei, astfel că atunci când bancnota este privită prin transparență și luminată din partea opusă privitorului, cifra bancnotei se vede în întregime.

 

În lumina ultraviolet, față

 

PC: BNM

#1. Fir de siguranță: Fir de siguranță cu fluorescență în lumină UV are proprietăți de fluorescență de culoare albastră;

#2. Fluorescență în lumină UV: Două elemente verticale decorative, ornamentul național multicolor și ghioșul central de pe aversul bancnotei vor apărea verde în lumină ultravioletă;

#3. Florele bi-fluorescente: Fibrele bi-fluorescente în lumină ultravioletă vor apărea în verde/albastru și galben/roșu;

#4. Imprimare invizibilă: Pe zona neimprimată a aversului este poziționat un dreptunghi, care va apărea verde în lumină ultravioletă. În interiorul dreptunghiului sunt imprimate sigla BNM și textul „BNM”.

 

PC: BNM

PC: BNM

14

#1. Fluorescență în lumină UV: Două elemente verticale decorative, ornamentul național multicolor și ghioșul central de pe aversul bancnotei vor apărea galben pentru bancnota de 10 și 50, și verde pentru cea de 20 în lumină ultravioletă;

#2. Florele bi-fluorescente: Fibrele bi-fluorescente în lumină ultravioletă vor apărea în verde/albastru și galben/roșu.

#3. Fir de siguranță: Fir de siguranță cu fluorescență în lumină UV are proprietăți de fluorescență de culoare albastră;

#4. Imprimare invizibilă: Pe zona neimprimată a aversului este poziționat un dreptunghi, care va apărea verde în lumină ultravioletă. În interiorul dreptunghiului sunt imprimate sigla BNM și textul „BNM”.

 

PC: BNM

16

PC: BNM

#1. Fluorescență în lumină UV: Trei elemente verticale decorative, ornamentul național multicolor și ghioșul central de pe aversul bancnotei vor apărea portocaliu pentru bancnota de 100 și 500, și galben pentru cea de 200 în lumină ultravioletă;

#2. Florele bi-fluorescente: Fibrele bi-fluorescente în lumină ultravioletă vor apărea în verde/albastru și galben/roșu.

#3. Fir de siguranță: Fir de siguranță cu fluorescență în lumină UV are proprietăți de fluorescență multicoloră (curcubeu).

#4. Imprimare invizibilă: Pe zona neimprimată a aversului este poziționat un dreptunghi, care va apărea verde în lumină ultravioletă. În interiorul dreptunghiului sunt imprimate sigla BNM și textul „BNM”.

În lumina ultraviolet, verso

 

10u

#1. Fir de siguranță: Fir de siguranță cu fluorescență în lumină UV are proprietăți de fluorescență de culoare albastră;

#3. Florele bi-fluorescente: Fibrele bi-fluorescente în lumină ultravioletă vor apărea în verde/albastru și galben/roșu.

 

10u

20u

50u

#2. Florele bi-fluorescente: Fibrele bi-fluorescente în lumină ultravioletă vor apărea în verde/albastru și galben/roșu.

#3. Fir de siguranță: Fir de siguranță cu fluorescență în lumină UV are proprietăți de fluorescență de culoare albastră;

 

100u

200u

500u

#2. Florele bi-fluorescente: Fibrele bi-fluorescente în lumină ultravioletă vor apărea în verde/albastru și galben/roșu.

#3. Fir de siguranță: Fir de siguranță cu fluorescență în lumină UV are proprietăți de fluorescență multicoloră (curcubeu).

Modernizarea bancnotelor prin completarea cu noi elemente de siguranță reprezintă o procedură utilizată de majoritatea băncilor centrale și este de obicei întreprinsă o dată la fiecare cinci-șapte ani. Aceasta are drept scop diminuarea riscurilor de falsificare și contrafacere a monedei naționale.

 Veronica Railean

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente