Participă la dotarea primului atelier dedicat celor pasionați de tehnologie și creație

atelier
Foto: PC: Atelier 99 / FabLab Moldova

În această duminică, 27 septembrie, vor fi puse bazele primului atelier din Moldova, destinat inovatorilor, creatorilor și entuziaștilor în tehnologie. Astfel, va fi asamblat un centru de lucru, dotat cu instrumente și echipamente pentru studenți, ingineri, crafteri și artiști.

Ideea de a crea acest atelier aparține unor tineri ingineri, Victor Bujoreanu și Iurie Nucă. Cei doi s-au cunoscut în cadrul unui seminar marca activEco și au continuat să discute despre problemele inginerești ale tinerilor de astăzi, ajungând la diverse dezbateri și frustrări. „Nu există un loc pentru tinerii care au o pasiune tehnică sau pur și simplu cărora le place să construiască lucruri. Nu există un loc în care elevii și studenții pot căpăta abilități practice până la angajare. Un loc dotat cu instrumente și echipamente accesibile care să permită să colaborezi cu colegi de la diferite specialități, cu ingineri sau artiști. Nu există un loc ce ți-ar permite să iei ideea ta sau teza ta de licență și să o construiești de la zero”, scrie Victor pe pagina sa de blog.

 

Iurie Nucă și Victor Bujoreanu, PC: Climate Launchpad Moldova

Astfel, băieții au ajuns la concluzia că ar trebui de dotat un loc fizic cu astfel de instrumente, unde cei mai creativi ingineri și artiști pot colabora pentru a crea ceva într-adevăr util și frumos. Iată de ce a început crearea Fab Lab Moldova – a laboratorului fabulos la care poți contribui și tu.

Fab Lab-ul va fi creat pe etape. Băieții doresc să găsească un spațiu de 100-150 de metri pătrați, unde vor fi asamblate 10 stații de lucru. În această duminică, 27 septembrie, are loc o altă etapă a ambițiosului proiect – colectarea diverselor elemente pentru laborator.

 

PC: Atelier 99 / FabLab Moldova

Astfel, organizatorii te îndeamnă să donezi diverse lucruri, pe care le ai acasă și știi bine că nu le vei mai folosi – instrumente vechi sau uzate, tehnică sau electronică pe care planificai să o arunci sau ai la balcon materiale rămase de la ultima reparație și credeai că într-o zi le vei mai folosi. Acum e momentul să contribui la crearea unui laborator de excepție. Poți să aduci toate aceste lucruri duminică la Biblioteca Națională „Vasile Alecsandri”, iar organizatorii le vor primi cu drag și le vor utiliza în cadrul proiectului.

 

PC: Atelier 99 / FabLab Moldova

Atelierul 99 are, de fapt, un scop dublu – cel de creare a laboratorului, dar și cel de a colecta instrumentele uzate sau defecte, fapt care ar putea duce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 7 milioane de tone în fiecare an. Mai multe detalii despre evenimentul de duminică afli pe Facebook, iar pe pagina de blog a lui Victor Bujoreanu, unul din inițiatorii Fab Lab Moldova, afli mai multe despre acest proiect ambițios și etapele la care tu ai putea să contribui.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente