Elena Zamșa despre Noaptea Cercetătorilor: „Explorează, creează, descoperă și află ce este știința”

elena
Foto: PC: Arhiva personală

Timp de o singură seară, 300 de orașe din Europa vor sărbători Noaptea Cercetătorilor. Un eveniment unde știința și cercetarea se întâlnesc cu oamenii simpli. Mai multe detalii despre evenimentul care va avea loc pe 25 septembie în Scuarul Academiei de Științe aflați de la Coordonatorul evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2015, Elena Zamșa.

#1. Elena, ce îşi propune să realizeze în acest an Noaptea Cercetătorilor?

Anul 2015 este unul deosebit pentru Noaptea Cercetătorilor Europeni, deoarece sărbătoarea europeană a științei împlinește 10 ani de la lansare. Chiar dacă în Republica Moldova evenimentul se află la a II-a ediție, noi vom încerca să fim în pas cu Europa și să-i oferim sărbătorii o atmosferă mai deosebită.

Dacă v-a plăcut prima ediție a Nopții Cercetătorilor Europeni, atunci la sigur veți rămâne încântați de această dată. Pe 25 septembrie, în scuarul Academiei de Științe vom aduce mai multe experimente, distracție și un concert pe măsură. Este un eveniment perfect pentru cei curioși, care doresc să învețe și să petreacă timpul plăcut. Așa că nu ezitați să luați familia, prietenii, colegii de școală și să veniți la cel mai mare eveniment dedicat științei, Noaptea Cercetătorilor Europeni.

 

PC: Researchers Night Moldova

#2. Ce vor descoperi vizitatorii la târgurile ştiinţifice din scuarul Academiei de Ştiinţe a Moldovei?

În primul rând, vor face cunoștință cu oamenii de știință, cu activitatea lor și cum descoperirile lor ne influențează viața de zi cu zi. De obicei, laboratoarele nu sunt deschise pentru publicul larg. Iată că în această zi ele se vor muta în scuarul Academiei de Științe și vor fi accesibile tuturor. Așteptăm vizitatori de orice vârstă.

De asemenea, oaspeții evenimentului vor putea să ia parte la experimentele trăsnite, workshop-urile și concursurile interactive. Nu vor lipsi nici expozițiile de minerale, plante ale Grădinii Botanice și chiar cele virtuale.

 

PC: Researchers Night Moldova

#3. Noaptea Cercetătorilor este deosebită şi datorită workshop-urilor organizate de cercetători. Care vor fi activităţile practice pe care le vor putea aplica cei interesaţi de ştiinţă?

Scopul principal al evenimentului este să organizeze interacțiunea oamenilor simpli cu știința. De aceea, workshop-urile vor fi la ordinea zilei. Vizitatorii orăşelului științific vor putea participa la experimențele chimice numite „Laboratorul Mobil”, vor face cunoștință cu lumea microscopică ce nu poate fi văzută cu ochiul liber.

Pentru cei interesați de cutremure, Institutul de Geologie și Seismologie va pregăti o adevărată platformă seismică, iar dacă sunteţi pasionați de jocurile de calculator, vă invităm să vă întoarceți în trecut și să vă reamintiți de jocurile vechi ca Arkanoid, Digger sau Mario. Nu dezvăluim însă toate secretele. Ce surprize am mai pregătit veți afla vineri, 25 septembrie, ora 15.00, în scuarul Academiei de Științe a Moldovei.

 

PC: Researchers Night Moldova

#4. De ce ştiinţa din Republica Moldova are nevoie de un asemenea eveniment?

Știința din țara noastră nu ține pasul pe loc, ea se mișcă, se dezvoltă. Din păcate însă publicul larg nu este la curent cu ceea ce se realizează. Iată că timp de o seară vom da cărțile pe față și vom demonstra ce reprezintă știința din Republica Moldova. Totodată, evenimentul are scopul de a arăta partea practică a științei și de a atrage tinerii în domeniul cercetării.

 

PC: Researchers Night Moldova

#5. Ce mesaj ai avea pentru cei care nu s-au decis să vină la Noaptea Cercetătorilor Europeni?

Explorează, creează, descoperă și află ce este știința. Vino și devină cercetător pentru o zi. Nu vei regreta.

Mai multe detalii despre eveniment găsești pe #diez, dar și pe pagina de Facebook a evenimentului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente