(foto) Proiectul PhotoLife: „Ne dorim să promovăm talentele fotografilor din Moldova”

andrei tudos
Foto: Captură dinc adrul priectului PhotoLife, PC: Andrei Tudos

Tinerii fotografi și fetele care doresc să-și testeze abilitățile de model, dar și fetele care deja lucrează în domeniu de mai mult timp au din ce în ce mai multe oportunități să se afirme. Una dintre ele este un proiect fotografic numit PhotoLife, creat de către doi tineri talentați și entuziasmați, care abordează alte persoane cu capacități deosebite să participe în cadrul proiectului.

Ideea îi veni inițial actualei studente în anul I la Jurnalism, Valeria Bragarenco. „Conceptul proiectului este de a avea o echipă diversă la fiecare sesiune foto pe care o creăm, sunt testate abilitățile diferiților fotografi cu diferite modele, iar membrii constanți ai echipei rămân Marin Golovatîi, cel care filmează procesul și montează filmulețele din spatele sesiunii foto și eu.” Potrivit Valeriei, proiectul este format din trei etape: are loc un interviu în scris cu un potențial fotograf și, în același timp, alegem un model, apoi urmează o ședință foto cu o tematică secretă – atât locul, cât și modelul nu sunt cunoscute de către fotograf în prealabil. A treia etapă constă în organizarea unei galerii foto în cadrul proiectului, dar și unei galerii personale, pentru promovarea fotografului în cauză.

 

Valeria Bragarenco, PC: Arhiva personală

„De obicei, aleg fotograful și după interesul acestuia demonstrat față de un anunț pe care-l postez în grupul TFP Moldova. Îl rugăm să ne prezinte un portofoliu cu lucrările sale personale și în baza acestuia decidem dacă ne dorim să colaborăm cu el sau nu”, povestește Valeria. Scopul acestui proiect este de a promova fotografii și stilitșii din țară, întrucât aceștia la fel participă la crearea unei imagini potrivite pentru model. „Avem fotografi foarte talentați, însă foarte puține persoane observă aceasta. Este o dorință mai mare de-a mea de a demonstra lumii că fotografia contemporană este demnă de a rămâne în istorie”.

 

PC: Ana-Maria Moroz

Proiectul a fost lansat la început de august și în cadrul acestuia au reușit să participe numeroși fotografi, printre care se numără Igor Lupu, Ana-Maria Moroz și Valeria Grișkina. „Noi alegem pentru fiecare fotograf câte un loc diferit de cel utilizat anterior pentru sesiunea foto. De asemenea, și tematica la fiecare este diferită.” Un moment memorabil din aceste ședințe a fost o sesiune în cadrul căreia, modelul, fiind mai elastică, a putut face un exercițiu de acrobatică, fiind îmbrăcată într-o rochie de gală. „Ceea ce ține de locuri, noi le alegem diferit și, uneori, chiar la întâmplare, când mergem pe stradă și vedem ceva mai atractiv. Am făcut ședințe foto și la un restaurant, și la mine acasă, pentru că fusese una mai intimă, dar și pe drumurile drăguț pavate de la Ciocana”, precizează Valeria.

 

PC: Valeria Grișkina

„În ceea ce privește anturajul unei sesiuni foto, noi de la început căutăm un model potrivit pentru a realiza tot ce avem în cap – experimentăm cu tematica, căutăm haine potrivite, ne gândim la locul potrivit, ne imaginăm și machiajul necesar”, spune tânăra. Valeria menționează că proiectul nu are vreo finanțare și, deocamdată, nici nu are nevoie de ea, întrucât timpul le permite să facă poze superbe afară. În perioada de iarnă însă proiectul își propune să facă un parteneriat pentru închirierea unui studio.

 

PC: Andrei Tudos

De fapt, Valeria pleacă la Cluj pentru studii, fapt ce a trezit întrebări din partea echipei #diez. „M-am decis să continui proiectul, chiar dacă plec la studii peste hotare. Mai mult, chiar voi face preselecții, castinguri online și o dată pe lună voi reveni acasă pentru filmări. Am planuri grandioase în ceea ce ține de proiect. Doresc să îl extind la un alt nivel și anume să fac parteneriate cu tinerii designeri din Moldova, pentru a promova porturile, colecțiile acestora în cadrul proiectului.”

 

PC: Ana-Maria Moroz

„Prin PhotoLife, îmi doresc să susțin toți fotografii din țară și le urez să se aprofundeze în această artă și să nu piardă prin imaginea captată, spre exemplu, frumusețea unui peisaj. Pe cei care doresc să participe la proiect, îi îndemn să o facă cu mare plăcere, întrucât la sfârșit de proiect va fi o galerie foto, de unde toți doritorii de a savura frumosul vor putea procura fotografia preferată.”

 

PC: Valeria Grișkina

Mai multe despre PhotoLife și participarea în cadrul acestui proiect afli pe pagina de Facebook a acestuia. Studiaz-o și vezi care au fost cele mai reușite poze ale fotografilor anteriori.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente