Maia Sandu: În această săptămână a fost făcut primul (mare) pas înapoi în Reforma Educației

Maia-Sandu
Foto: Maia Sandu PC: EVZ.md

Maia Sandu, fostul ministrul al Educației, reacționează la consultările publice desfășurate în această săptămâna de actuala echipă de la minister în frunte cu Corina Fusu. Aceasta acuză că consultările publice au fost mimate, iar cei de la Ministerul Educației ne spun „povești cu zâne” precum că testul rămâne, când de fapt nu e așa. Sandu și-a expus părerea și vizavi de cum Executivul gestionează situația creată în PMAN.

„În această săptămână a fost făcut primul (mare) pas înapoi în reforma în educație: a fost anulat testul de certificare a competențelor viitorilor manageri școlari. Conducerea Ministerului Educației, care a organizat «consultări publice» fără să facă public documentul discutat, ne spune «povești cu zâne», precum că testul rămâne, dar procesul de testare se descentralizează la nivel local. Așa cum era descentralizat procesul de organizare a bacalaureatului până în 2013. Rezultatele vor fi aceleași. Promovarea competenței în educație se amâna, în pofida presiunii venite din partea societății în ultimele săptămâni”, menționează sursa.

Maia Sandu se arată surprinsă de impertinența cu care Ministerul Educației ignoră societatea civilă în situația în care Piața Marii Adunări Naționale e plină de corturi, dar și modul cum cei din Executiv gestionează situația creată. „Din păcate nu este singurul caz. Aroganța și ipocrizia afișate de autorități la discuțiile cu protestatarii sunt năucitoare. Culmea iresponsabilității față de cetățeni este să-i acuzi pe cei care au ieșit în stradă să ceară instituirea condițiilor minime de funcționare a statului de drept de periclitarea inițierii negocierilor cu FMI. Aceste acuzații survin în situația în care instituțiile statului nu au întreprins aproape nimic pentru ca aceste negocieri să poată începe”, adaugă Sandu.

Sandu este de părerea că pentru prima dată în mulți ani, societatea a reușit să reziste intimidărilor și manipulărilor clasei politice. „Sper ca unitatea dobândită în ultimele zile să fie suficient de durabilă încât să ajungă să forțeze autoritățile să răspundă în mod adecvat cerințelor legitime ale oamenilor”, conchide fostul ministrul de la Educației.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente