Maia Sandu, ambasadoarea DARE Leaders Academy: „Un lider bun este acela a cărui echipă se descurcă la fel de bine și după plecarea acestuia”

Maia-Sandu
Foto: Maia Sandu PC: trm.md

Prima femeie lider care a îmbunătățit din temelii sistemul educațional din Moldova, Maia Sandu, ne vorbește despre secretele unui lider, provocările educației incluzive, dar și care sunt responsabilitățile pe care le vor avea viitorii absolvenți ai DARE Leaders Academy.

Din experiența Dumneavoastră, care sunt abilitățile-cheie de leadership necesare unui viitor manager de proiect?

M.S: Un manager de proiect trebuie să aibă viziune, să știe să formeze echipa și să creeze condiții pentru ca aceasta să-și facă treaba. Deseori se consideră, în mod eronat, că un lider trebuie să stabilească obiectivele și să arate drumul către aceste obiective. Un lider adevărat creează condițiile pentru ca echipa să identifice problema cu care se confruntă, în caz că există una, să caute soluții sau căi pentru realizarea obiectivelor și să le pună în aplicare. Un lider bun este acela a cărui echipă se descurcă la fel de bine și după plecarea acestuia.

Cât de deschisă este societatea moldovenească în a înțelege și a sprijini inițiativele oamenilor cu dizabilități locomotorii?

M.S: Cred că societatea noastră este în prezent mai deschisă decât era acum câțiva ani, dar nu suficient de înțelegătoare și tolerantă. Procesul de educare a societății este unul de durată și nu ține doar de școală, chiar dacă nici acolo lucrurile nu stau încă prea bine. Inițiative de tipul DARE pot contribui semnificativ la promovarea subiectului pe agenda societății. Este foarte important ca oamenii să vadă persoanele cu dizabilități locomotorii nu doar ca pe niște persoane care au nevoie de asistență socială, ci ca pe oameni care pot să se afirme, care pot realiza proiecte și să înțeleagă de ce fel de sprijin au nevoie aceștia.

 

DARE Social Fashion Show
DARE Social Fashion Show

În ce măsură este autoritatea formală necesară unui lider? 

M.S: Autoritatea formală poate face sarcina unui lider mai simplă, dar nu este nicidecum un ingredient indispensabil leadership-ului. În istorie avem suficiente exemple de persoane fără autoritate formală care au reușit să conducă instituții, comunități sau chiar popoare prin transformări majore. Unul din exemplele cele mai elocvente este, probabil, cel al lui Nelson Mandela.

Este sistemul de educație din Moldova capabil să formeze lideri? Dar antreprenori sociali?

M.S: Sistemul educațional trece printr-o transformare serioasă și la capătul acestei transformări, sper să ajungem la un sistem care să formeze lideri și antreprenori sociali. Cred că, într-o anumită măsură, sistemul actual încearcă să încurajeze inițiativa, dar acest lucru nu e suficient. Alte lucruri pe care trebuie să le cultivăm tinerilor noștri pentru ca ei să poată deveni lideri sunt abilitățile analitice și de lucru în echipă, capacitatea de a vedea situația la nivel de ansamblu, capacitatea de a asculta și înțelege diferite perspective, capacitatea de autoanaliză. Noțiunea de antreprenor social este, în mare parte, necunoscută în societatea noastră și, respectiv, se regăsește foarte puțin în programul școlar.

 

DARE Social Fashion Show
DARE Social Fashion Show

Care sunt succesele şi provocările educaţiei incluzive în Moldova?

M.S: Republica Moldova face primii pași în asigurarea unei educații incluzive, iar acest lucru înseamnă că succesele sunt mici și provocările sunt mari. Totuși, la succese putem trece faptul că în societate se discută tot mai des acest subiect, că tot mai mulți oameni, în special cadre didactice, dar și părinți, înțeleg necesitatea integrării copiilor cu cerințe educaționale speciale în instituțiile de învățământ din țară. De asemenea, reforma de dezinstituționalize a copiilor, implementată pe parcursul mai multor ani, este un pas serios în eliminarea izolării acestor copii. În același timp, condițiile pentru asigurarea educației incluzive nu sunt foarte bune. Mă refer aici, mai ales, la pregătirea profesorilor, la asigurarea cu cadre didactice de sprijin, la ajustarea infrasturcturii instituțiilor la necesitățile copiilor etc. O provocare majoră rămâne a fi asigurarea înțelegerii și sprijinului întregii societăți pentru procesul de educație incluzivă.

 

Maia Sandu
Maia Sandu

Ce-i sfătuiți pe cursanții DARE Leaders Academy, în viitoarele lor roluri de lideri în proiectele pe care le vor desfășura?

M.S: Eu personal cred în muncă, în efort susținut, iar munca făcută cu pasiune neapărat conduce la succes. Astăzi avem tot mai multe oportunități, progresul tehnologic deschide posibilități pentru toți. Important este să vrei să le vezi și să nu-ți fie frică să le explorezi. De asemenea, lucrul în proiect înseamnă lucrul în echipă. Un lider trebuie să știe să creeze o astfel de atmosferă în care fiecare să se simtă respectat și apreciat și atunci rezultatele nu vor întârzia să apară.

***

Proiectul DARE Leaders Academy este primul program de leadership dedicat femeilor cu dizabilități locomotorii și boli incurabile. Astfel, de pe 5 până pe 26 septembrie, 25 de tineri cu nevoi speciale vor participa la o serie de traininguri concepute astfel, încât să le dezvolte capacitățile de lideri în comunitățile din care fac parte.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente