Gherman: Moldova mai are trei restanțe până a depune cererea de aderare la UE

Gherman
Foto: Natalia Gherman, PC: www.radiochisinau.md

Vicepremierul Natalia Gherman, ministru al afacerilor externe şi integrării europene, crede că Moldova poate depune cerere de aderare la Uniunea Europeană în cadrul mandatului actualului guvern, care se încheie în noiembrie 2018.

Oficialul a spus că mai avem restanţe pe 3 domenii – reformarea justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi asigurarea stabilităţii în sectorul financiar-bancar. În condiţiile unui guvern minoritar, a fost foarte complicat de promovat reformele în aceste domenii. „Acum, având un guvern format de o alianţă majoritară pro-europeană, trebuie să recuperăm timpul pierdut”, a subliniat Natalia Gherman, informează IPN. 

„Totul depinde de noi, dacă vom avansa în procesul de implementare a Acordului de Asociere cu UE, dacă vom veni cu acţiuni concrete de schimbare, atunci va fi un proces firesc să avansăm în relaţiile cu UE. Trebuie să avansăm în procesul de implementare a reformelor, încât să nu rămână niciun dubiu vizavi de voinţa politică şi dorinţa societăţii. Terenul trebuie pregătit. Nu vreau să spun că acest lucru se va întâmpla foarte târziu, văd acest moment în perioada mandatului actualului guvern. Evident că avem nevoie de stabilitate politică deoarece nu putem avansa dacă guvernul se schimbă la fiecare 6-8 luni”, a declarat Natalia Gherman în cadrul emisiunii „Spaţiul public”, la Radio Moldova

Referindu-se la Ziua Independenţei, marcată pe 27 august, Natalia Gherman a spus că în cei 24 de ani Republica Moldova s-a afirmat ca un stat democratic, unde sunt respectate drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, unde principiile economiei de piaţă au prevalat, unde poporul este cu adevărat liber să-şi exprime propria opţiune de a merge spre direcţia integrării europene.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente