(vox) La mare sau la munte? Unde aleg tinerii să meargă în vacanța de vară

page#
Foto: PC: colaj #diez

Pentru cei mai mulți dintre tineri, vacanța de vară reprezintă o modalitate de evadare din rutina cotidiană. Din aceea, este important să facem alegerea corectă când vine vorba de destinația unde să ne refugiem.

Preferințele tinerilor diferă de la o persoană la alta, chiar și atunci când vorbim despre vacanță. Dacă unii preferă marea, plaja și zilele în costume de baie, alții aleg muntele, plimbările și experimentele pe care le propun acesta. În încercarea de a înțelege care este diferența dintre cele două tipuri de vacanțe, echipa #diez a realizat un vox, în care câțiva tineri au împărtășit experiența trăită pe litoralul mării sau pe coastele munților. Astfel, înțelegem care sunt avantajele și dezavantajele odihnei la munte și la munte, dar și ce ni s-ar potrivi să alegem atunci când mergem în vacanță.

Anna Smolnițchi

PC: facebook/ Anna Smolnitchi

Să fiu sinceră, vacanța la munte din această vară nu am ales-o eu. A fost o decizie spontană. Amicii au zis „hai” și am mers. Îmi doream de foarte mult timp să văd Sibiul pe care îl știam doar din poze și să revăd Brașovul pe care l-am cunoscut când eram prea mică. Atunci am vizitat și Cheile Bicazului, dar vremea mi-a cam șters amintirile. Așadar, am făcut un popas la Sibiu, apoi am stat într-o cabană la poalele munților Bucegi. Am parcurs 27 de km pe jos, deci i-am cucerit culmile, atingând astfel o altitudine de 1.720 de metri. Am luat masa în vârful munților și am pornit din nou la drum. Traseul Transfăgărășan a fost al nostru pentru câteva ore, o priveliște senzațională. Istoria din spatele acestui traseu uimește.

Ceea ce se dorea un scut în caz de război a devenit un traseu turistic de vis în vremuri de pace. Ne-am răcorit în apele cascadei Bâlea, un motor natural fantastic. Apele sunt atât de reci și plăcute pe arșiță! Mai întrebi de ce muntele trebuie vizitat vara? Pe timp de caniculă cred că muntele e soluția. E atât de răcoritor. Cred că așa e bine, să fugi la mare atunci când la noi este frig, iar la munte atunci când este cald. Nu pot să vă redau emoțiile pe care le ai atunci când descoperi zăpadă în luna iulie. Devine o descoperire spectaculoasă în luna lui cuptor. Cât ridici munții ai luat o bucățică de zăpadă, ai rostogolit-o pe sub tricou, te-ai răcit un pic și ai mers mai departe. Cred că drumețiile te ajută să descoperi oamenii. Sunt un test bun pentru prieteni.

Loreta Lisnic

PC: facebook/ Loreta Lis

În această vară, mi-am petrecut vacanța în orașul Nessebar din Bulgaria. Prefer să aleg marea pentru sezonul cald și muntele pe timp de iarnă. În oraș, pe timpul verii e sufocant, iar apa mării e un refugiu atât pentru trup, cât și pentru suflet. În timpul vacanței am călătorit, am vizitat locuri noi, inclusiv orașul istoric Nessebar, am înotat, am făcut scufundări și multe alte activități pe care doar marea îți permite să le încerci. Cele mai frumoase amintiri sunt apusurile romantice pe malul mării. Vacanța la mare are mai multe beneficii: în primul rând, e sănătos, se antrenează o bună parte din mușchi când înoți, capeți un bronz frumos. Despre dezavantaje nici nu am ce să remarc, pentru că sunt de părere că vacanța altfel decât și pozitivă nici nu poate fi. Fiecare tânăr își alege vacanța în dependență de preferințe, însă cred că marea e perfectă pentru vară, iar muntele oferă o serie de ocupații plăcute iarna.

Ana Danilescu

PC: facebook/ Ana Danilescu

Am auzit multe istorii despre drumețiile prin munți pe timp de vară. Unele dintre ele erau aparent înfiorătoare, iar altele plictisitoare. Eu însă am decis să fac abstracție de toate zvonurile și să trăiesc propria aventură montană. Departe de civilizație, în sânul masivilor Bucegi. Împreună cu prietenii, am stabilit traseul și am pornit spre Sinaia, de unde se putea zări creasta munților pierdută în nori. Am ales muntele, deoarece cred că nimic nu se compară cu aerul curat de munte și briza răcoritoare, mai ales pe timp de vară. Aici poți găsi liniștea de care ai nevoie, acel refugiu pe care îl așteptăm după un an de muncă. O vacanță la munte este diferită de un sejur la malul mării, din mai multe puncte de vedere.

În primul rând, clima este diferită – temperatura aerului de munte este mai scăzută, iar acest lucru ne scutește de senzația de sufocare pe care e posibil să o simțim în zilele toride la mare. Un alt element distinctiv este faptul că pe munte nu există nici pe departe aglomerația din stațiunile litorale și astfel, te poți bucura de o vacanță în liniște. Categoric, pentru mine, muntele este și va rămâne opțiunea perfectă pentru concediul de vară. Un bucureștean care practică hikingul de 10 ani și pe care l-am întâlnit în timpul drumeției noastre zicea: „În munți, orice greșeală te poate costa viața”. Și omul avea perfectă dreptate. Mica noastră vacanță s-a transformat într-o cursă în care pregătirea fizică și echipamentul au jucat un rol crucial, iar eu pot confirma din propria experiență că hikingul nu poate fi practicat de oricine, mai ales de cel care nu poate renunța la confort. În munți, cu siguranță nu veți găsi wi-fi, iar cu cât vă ridicați mai sus, cu atât e mai complicat să vă asigurați rutina igienică. Asta deoarece cabanele nu au blocuri sanitare.

Mai mult, fiți dispuși să împărțiți camera cu drumeții care caută un adăpost sigur de urși și celelalte viețuitoare ale zonei. Noi am dormit cinci persoane într-o mansardă de 12 metri pătrați și ne considerăm norocoși. Toate aceste dezavantaje sunt nesemnificative în fața peisajului muntos care te înconjoară la înălțime. Chiar dacă ne trezeam foarte devreme, pentru a ne asigura că ajungem de la o cabană la alta, găseam timp și pentru a ne bucura de frumusețea naturii de acolo. Studiam cu mare atenție vegetația, insectele, stăteam la pândă în așteptarea caprelor de munte, ascultam munții, într-un cuvânt, ne-am transformat în adevărați exploratori. Din toată experiența, cel mai uimitor a fost sa găsim zăpadă în plină vară. Reacția a fost pe cât se poate de naturală, am făcut bulgări de nea și am dat o bătălie adevărată. Dacă vă doriți o vacanță activă și sunteți în căutare de noi senzații, muntele este, cu siguranță, destinația perfectă. O opțiune ar fi să luați și cortul cu voi, fapt ce v-ar reduce din cheltuieli. Celor care preferă o vacanță confortabilă, liniștită și fără griji, sigur le este recomandată marea. Cât vă permite însă condiția fizică și sunteți tineri, cuceriți vârfurile munților, fiindcă marea mai poate aștepta.

Lilia Tonu

PC: facebook/ Lilia Tonu

Vara este anotimpul cel mai potrivit pentru mine să mă odihnesc și să recapăt forțe noi pentru un nou an plin de activități și muncă. Din această cauză, de fiecare dată aleg o destinație care să-mi asigure odihnă și relaxare. În acest an, am ales să merg împreună cu un grup de prieteni pe malurile Mării Negre în Bulgaria. Pe lângă faptul că îmi place apa și să mă bronzez, aleg marea, pentru că este benefică pentru sănătate. Prin urmare, câteva zile de relaxare pe litoral pot avea efecte pozitive asupra stării noastre de bine. Cred că sunt foarte importante și persoanele cu care mergi. În cazul meu, împreună cu prietenii, am avut parte de multe momente frumoase: ne-am distrat în cluburi de noapte, ne-am plimbat pe litoral și ne-am creat amintiri. Singurul dezavantaj al vacanței mele a fost temperatura apei. Ținând cont că am fost la mare la începutul verii, era puțin rece, dar desigur că suportabilă de scăldat. Eu îi sfătui pe tineri să aleagă marea, deoarece cred că sunt mai multe locuri de distracții decât la munte, dar desigur că decizia fiecăruia depinde de preferințe.

Nadia Divdic

PC: facebook/ Nadia Divdic

Pentru vacanța din această vară, am ales marea din Spania. Mie îmi place mult apa și cred că acesta este cel mai bun mod de a te lupta cu vremea caniculară. Avantajele vacanței la mare sunt diverse: te relaxezi, te distrezi, capeți un bronz frumos și noi puteri pentru a începe anul de studii sau munca în forță. Ca dezavantaje, sunt arsurile pe corp, pe care le capeți dacă nu te protejezi de razele puternice ale soarele. În timpul vacanței, pe lângă faptul că făceam constant băi de soare pe plajă, citeam cărțile pe care mi le-am luat de acasă, am vizitat orașul, seara. Ca orice tânără de vârsta mea, ieșeam la distracții, iar uneori mă plimbam pe litoral. Cea mai frumoasă amintire din vacanță este că am avut posibilitatea să mă reîntâlnesc cu o parte din familia mea, pe care o văd destul de rar și asta e cea mai mare binecuvântare pentru mine. Referindu-mă la ceea ce ar trebui să aleagă tinerii pentru vacanța de vară, cred că fiecare are preferințe diverse. Unora le place să meargă vara la munte, să se bucure de minunățiile naturii, altora – să meargă la mare, să se bucure de apă și de soare, ceea ce prefer și eu, iar din acest motiv, îi sfătui și pe tineri să aleagă marea.

Adriana Pînzaru

PC: arhivă personală/ Adriana Pînzaru

Ca destinație de vacanță în această vară am ales România și China. În România am mers la mare, iar în weekenduri la munte. În curând, urmează să merg la munte în China. Am ales vacanța la munte, pentru că oferă libertate, autocunoaștere și noi provocări, iar în perioada zilelor toride din Chișinău, este o frumoasă escapadă. Totodată, muntele îți oferă un aer curat și o priveliște de poveste. În weekendurile din România am făcut hiking, am traversat Transfăgărășanul. Senzațiile de pe un vârful de munte urcat sunt cele care se memorizează pe mult timp. Singurul dezavantaj cred că este echipamentul pentru drumeții, care este un pic mai costisitor. Pentru o vacanță rapidă, de câteva zile, recomand tinerilor vacanțele la munte în România, care sunt mult mai accesibile și mai diverse în opțiuni. Varianta perfectă pentru o vacanță ar fi să mergi și la mare, și la munte.

Malcoci Natta

PC: facebook/ Natta Malcoci

Puținele zile din vacanța mea au fost petrecute pe litoralul Mamaiei, România. Am ales marea, pentru că doar acolo odihna și distracția se combină perfect. În timpul vacanței, am vizitat orașul Constanța, Satul de Vacanță din Mamaia, m-am distrat la Aqua Magic și m-am plimbat cu telegondola. Cred că distracția și frumusețea vacanței la mare depinde, în primul rând, de prietenii cu care mergi. Dacă nu sunt persoanele potrivite, ar fi destul de plictisitor. Unul dintre avantajele vacanței la mare este și faptul că obții un bronz superb. Muntele l-aș alege într-un sezon mai rece, pentru ca să mă pot plimba pe jos și să văd frumusețea pe care o oferă acesta. Fie că aleg marea sau muntele, eu îi sfătui pe tineri să aleagă locul care să le asigure odihnă și satisfacție. Cred că fiecare dintre cele două destinații are farmecul ei, deja depinde de personalitatea și preferințele fiecăruia dintre noi.

Angelina Mașcauțan

Taguri: #vox
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente