(video) Concert de excepție! Nicoleta Nuca și Cătălin Josan au cântat în duet piese POP în variantă simfonică

IMG_7690
Foto: Nicoleta Nucă și Cătălin Josan au interpretat cele mai renumite piese POP alături de Chișinău Youth Orchestra

După ce anterior ne-au interpretat compoziții ale marilor clasici prin intermediul baladelor rock (decembrie 2013) și a celor pop (decembrie 2014), tinerii din Chișinău Youth Orchestra au marcat închiderea Concertelor de Vară 2015 cu un alt eveniment inedit – Pop Meets Classic. Concertul, care a avut loc la Teatrul Eugene Ionesco, aduce în prim plan doi tineri soliști prolifici din segmentul muzicii pop – Cătălin Josan și Nicoleta Nucă, cea din urmă fiind în primul său concert solo la Chișinău.

Mulți dintre cei care și-au dorit să ajungă la acest eveniment muzical nu au reușit să facă acest lucru, deoarece concertul a fost sold-out cu câteva zile înainte de eveniment, iar acei norocoși care au prins bilete au avut parte de o seară de neuitat. În cadrul evenimentului, Chișinău Youth Orchestra a interpretat melodii pop renumite, iar concertul a început cu o piesă semnată de Cătălin Josan – Nothing more to say, după care a urmat piesă instrumentală de The Beatles – Eleanor Rigby cu interferențe de Ceaikovski și piesa lui Sting – Roxanne, interpretată tot de talentatul Cătălin Josan. În cadrul concertului, au mai fost interpretate piese din repertoriul celor de la The Farmers, Labrinth, Pixie Lott, The Week-end, Bach, Mozart.

Chișinău Youth Orchestra, într-o componență mai redusă de doar 15 tineri instrumentiști, a fost dirijată de neobositul Andriano Marian și a cucerit publicul prin atmosfera destinsă. „Asistăm în această seară la încheierea proiectului de vară Chișinău Youth Orchestra ediția a cincia. Pentru cei care nu știu, acesta este al 12-lea eveniment pentru noi. Am început la sfârșit de iunie, cu un flash mob și încheiem cu un concert, după mine foarte frumos, în care muzica pop s-a îmbinat cu muzica clasică. Proiectul de vară a constat din patru concerte principale ale orchestrei de tineret în număr de 71 de tineri care au venit din România, Ucraina, Germania și Elveția, care au avut o tabără de vară și au făcut două concerte în Oradea, Chișinău și altul în Germania”, a declarat tânărul dirijor, care este și fondatorul orchestrei.

 

Interpretul Cătălin Josan a fost cel care s-a ocupat în mare de repertoriul pieselor cântate la concert. Acesta a interpretat chiar și o piesă de a sa la pian – Zmeul de hârtie: „De mult nu am cântat la pian pe o scenă și sunt foarte fericit că am ocazia aceasta împreună cu niște instrumentiști adevărați. Îmi este greu ori de câte ori am ocazia și onoarea să cânt împreună cu Chișinau Youth Orchestra, deoarece îmi dau seama că aici sunt unii dintre cei mai buni instrumentiști de la noi de țară și nu doar de la noi. Mă bucur foarte mult că în țara aceasta avem foarte mulți oameni talentați, eu făcând la rândul meu muzică clasică de foarte mult timp. După 12 ani de pian, m-am apucat de canto clasic, de operă și îmi dau seama că este foarte, foarte multă muncă pentru un concert de o oră și jumătate, pentru că se muncește foarte mult la orchestrație, la interpretare și cred că munca copiilor ăstora este o muncă titanică, care trebuie văzută departe și nu doar în Moldova”, a declarat Cătălin Josan în cadrul concertului.

Dacă Cătălin este un veteran al colaboratorilor cu orchestra de tineri, pentru Nicoleta Nuca, care este stabilită la București, aceasta a fost prima colaborare. „A fost un concert extraordinar și m-am simțit foarte bine avându-i în spate pe tinerii instrumentiști. Este foarte frumos faptul că se cânta cu orchestră, dar și cu instrumente din muzica pop, de aia și se numește „Pop meets Classic”, fiindcă încercăm să îmbinăm clasicul cu contemporanul și să-l aducem în rândul tinerilor, ca aceștia să fie la curent și cu trecut nostru, pentru că de acolo pornim noi cei cu muzica Pop”, a menționat Nicoleta.

 

Interpreta ne-a declarat că nu a fost la prima experiență de acest gen, iar pregătirile pentru eveniment au durat cinci zile cu repetiții intensive. „Am mai avut ocazia să cânt cu orchestră în trecut, dar nu a avut un mesaj atât de important, cel puțin pentru mine, respectiv mi-a plăcut foarte mult, iar atmosfera a fost foarte caldă, publicul a fost chiar neașteptat de receptiv în pofida faptului că era vorba de muzică clasică și asta m-a bucurat foarte mult”, a mai adăugat Nicoleta.

Nicoleta Nuca a interpretat și primul său single, „Nu sunt”, piesa care a consacrat-o în Romania și pe care de curând a cântat-to și în trio, alături de Inna și Antonia. Melodia a fost interpretată într-o manieră deosebită și cu un farmec aparate, pe note de muzică clasică.

În cadrului concertului, Cătălin Josan, alături de Nicoleta Nucă au interpretat în duet și o piesă autohtonă, textul căreia este semnat de Grigore Vieru, iar muzica de Ion Aldea-Teodorovici – „Cireșele Amare”.

Lucrările prezentate în cadrul concertului au reflectat interferențele muzicii clasice cu cele ale muzicii pop, fiind semnate de compozitorii CYO: Vitalie Mosiiciuc, Anastasia Lazarrencu, Marian Ungur, Cristian Spătaru și Dan Țurcan. Cei doi soliști au fost acompaniați la „Pop meets Classic” de CYO Ensemble, format din 15 instrumentiști membri ai orchestrei: Constantin Borodin – violoncelistul, Serafima Ezușîna – violonistă, Xenia Malțeva – violă, Irina Vizir – violă, Iulia Vodeaniuc – vioară, Dan-Iulian Druțac – vioară, Ion Bivol – la percuție clasică, Dan Brumă – chitară acustică, Taras Blajco – chitară bas, Vasile Moscvitin – tobe, Vasile Procopciuc – clarinet și saxofon-soprano, Vlad Vdovicenco – contrabas, Alexandru Molocenco – Trompeta, Fluegelhorn, Trompeta Piccolo.

Publicul a fost foarte încântat de prestația artiștilor şi i-a chemat încă o dată să interpreteze trei piese după terminarea concertului. La eveniment au fost peste 500 de persoane, iar prețul unui bilet a fost între 140 și 240 de lei.

Partener General al Concertelor de Vară 2015, care cuprinde mai multe evenimente culturale, este compania Moldcell. Partener principal: Ministerul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova. Alți parteneri: Institutul Cultural Roman „Mihai Eminescu” Chişinău, Gas Natural Fenosa, Ministerul Culturii al Republicii Moldova.

Mai multe detalii despre activitatea și evenimentele organizate de Chișinău Youth Orchestra găsiți pe pagina de Facebook și pe www.cyo.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente