Util pentru vacanţe! Drumul Moldova-Grecia cu maşina: Taxe, viniete, recomandări

pod-giurgiu-travelblog
Foto: PC: Viorica Ataman

Luna august este perfectă pentru călătorii, iar dacă ai decis să mergi cu automobilul propriu, Viorica Ataman îți dă câteva sfaturi.

În articolul Vioricăi Ataman de pe TravelBlog se menționează că acesta a fost scris din prisma propriei experienţe şi este „doar o idee cu titlu informativ”, sugerată de o vizită a autorului cu mașina personală pe drumul Chişinău-Salonic (Thessaloniki).

Iată ce sfaturi utile pentru vacanță a propus ea:

„Dacă vă porniţi la drum, informaţi-vă din mai multe surse, alegeţi varianta cea mai potrivită pentru o vacanţă frumoasă în Grecia. Nu uitaţi că din Chişinău puteţi merge cu autocarul sau puteţi alege avionul, vara este charter direct la Salonic.

Am avut cazarea rezervată în Halkidiki, pe braţul Athos, hotelul Aristoteles Holiday Resort & SPA, aproape de oraşul Ouranopolis.

#1. Ne-am pornit din Chişinău spre Leuşeni la 7:00 dimineaţa. În vamă, dacă sunteţi cetăţeni români, aveţi grijă să vă aliniaţi pe coridorul UE.

Puteţi cumpăra rovinieta din vamă, dar mai simplu e să cumpăraţi online (vedeţi aici).

PC. devamare.md
PC. devamare.md

#2. Următoarea direcţie e spre Bucureşti, chiar dacă sunteţi cu GPS, oricum veţi pierde ceva timp în trafic. Drumul de centură, de obicei, e plin cu camioane.

 

PC. devamare.md

#3. Din Bucureşti trebuie să ajungeţi la Giurgiu, treceţi podul peste Dunăre. Noi am făcut un mic popas în centrul oraşului, să ne mai tragem sufletul, apoi am pornit din nou la drum.

Taxa de pod Girurgiu-Ruse este de 13 RONI, adică trei euro.

#4. La Vama Russe trebuie de cumpărat vinieta pentru Bulgaria (cinci euro pentru o săptămână, 13 euro pentru o lună). Trebuie lipită la geam ca să se vadă.

Atenţie, vinietele pentru România sau Bulgaria pot fi cumpărate şi în Euro, pentru taxa de pod vă trebuie lei româneşti.

#5. Am trecut de vama Russe cu direcţia Sofia. Un drum de peste 300 de km.

220 km până la Yablaniţa e drum îngust şi obositor. Următorii 80 km i-am făcut pe autostrada A2. Autostrada nu e cu plată. Cu cât ne apropiam de Sofia, cu atât peisajele sunt mai frumoase. Apropo, multe indicatoare arătau kilometraje diferite până la Sofia. A fost un motiv de distracţie pentru noi, să vedem ba 190 km, ba, peste alţi 10 km parcurşi, 220 km până la Sofia. Cert este că arată corect măcar direcţia.

 

PC. devamare.md

Prin Sofia, din cauza drumurilor în reparație și redirecționărilor frecvente, am avut ceva probleme cu ieșirea din oraș, dar, cu ajutorul GPS-ului, care ne tot redirecționa la fiecare abatere pe alte trasee, conformându-se situației, am reușit să ajungem la periferia Sofiei în direcția Kulata.

Nu am vrut să forţăm şi să mergem toată noaptea până în Grecia, aşa că am înnoptat în Sofia, la un mic hotel de 3*. Hotelul nu l-am rezervat din timp, așa că a fost mai scump. Recomand să faceţi toate rezervările de acasă. Preţurile pe site-urile de rezervări sunt net mai mici decât cele de la recepţie.

 

PC. devamare.md
PC. devamare.md

#6. La nouă dimineaţa am continuat drumul spre Kulata. 60 km de drum sunt pe autostradă. Şi din nou munţii Balcani ofereau nişte privelişti superbe. O bună parte de drum am mers pe lângă un râu de munte Topolnitsa.

#7. Iată-ne ajunşi în Vama din Grecia, vama Kulata-Promachonas. Am trecut formalităţile vamale destul de repede. Pentru Grecia nu aveţi nevoie de viniete, aici deja se achită taxa pentru autostrăzi.

 

PC. devamare.md

Având hotelul în peninsula Halkidiki, trebuia iniţial să ajungem spre Salonic, apoi deja în direcţia braţului Athos de pe peninsulă.

Peste vreo 60 km de vamă începe autostrada Egnatia Odos. Taxa de autostradă pentru maşină este de 2,40 euro. Din Salonic – următoarea direcţie a fost Athos.

Acelaşi traseu se face pentru orice braţ de pe Halkidiki, fie că e vorba de Sithonia, Casandra sau Athos.

 

PC. devamare.md

Cum spuneam, ne-am pornit din Sofia la nouă dimineaţa, iar la ora 14:00 eram deja la hotel.

A fost o vacanţă foarte reuşită şi memorabilă. Avantajul vacanţei cu maşina este mobilitatea. Am fost în mai multe excursii în timpul sejurului: la Meteora, pe braţul Sithonia, Stagira, excursie la Athos şi orăşelul Ouranopolis. Dacă nu aveam maşină şi mergeam cu agenţiile de turism locale în excursii, ar fi fost mult mai scump, căci doar pentru Meteora excursia costă 120 de euro de persoană.

Drumul înapoi: ne-am întors pe același drum, diferenţa e că am înnoptat în Russe deja. Am vizitat oraşul, inclusiv am trecut pe la mall. Preţurile în mall erau mult mai mici decât în România, la mall-urile din Iaşi sau Bucureşti.

Spre final, câteva recomandări:

# Cumpăraţi vinietele, amenzile sunt mari atât în România, cât şi în Bulgaria;

# Să aveţi bancnote mărunte de euro ( 5, 10 euro);

# Schimbaţi vreo 50 de lei româneşti;

# Aveţi grijă, paşapoartele să fie valabile, minim șase luni de termen de valabilitate;

# Nu depăşiţi limitele de viteză în nicio ţară.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente