Forme de relief de pe Charon vor primi nume inspirate din „Star Wars”, „Star Trek” sau „Lord of the Rings”

cuhrayzay-sauron
Foto: Ochiul lui Sauron PC: www.dailydot.com

Oamenii de știință din cadrul NASA au decis să denumească regiuni și forme de relief de pe Charon, cel mai mare satelit al planetei pitice Pluto, după locuri și personaje din serii SF sau Fantasy celebre precum „Star Wars”, „Star Trek” sau „Lord of the Rings”.

În conformitate cu regulile Uniunii Astronomice Internaționale (IAU), craterele și formele de relief de pe Pluto trebuie să primească denumiri inspirate din mitologia subpământeană (Pluto sau Hades — zeul lumii subterane, de dincolo). NASA nu este însă constrânsă de astfel de reguli în ceea ce privește alegerea unor nume pentru cratere sau vârfuri și lanțuri muntoase de pe Charon.

Deocamdată, nume precum Vader, Skywalker sau Leia Organa au fost propuse pentru niște cratere de pe Charon, iar o uriașă regiune întunecată aflată în partea nordică a satelitului lui Pluto ar putea primi denumirea Mordor.

Evident că noile denumiri trebuie să primească aprobarea IAU, însă oamenii de știință din cadrul NASA sunt optimiști, mai ales că IAU a aprobat deja denumiri precum Doom Mons (Mount Doom din „Lord of the Rings”) pentru un lanț muntos de pe Titan, unul dintre sateliții planetei Saturn.

Între timp, unii actori care au adus la viață personajele din aceste serii s-au declarat onorați de această perspectivă: „Este o onoare ca un personaj la a cărui formare am contribuit și eu să primească o astfel de recunoaștere”, a declarat William Shatner, interpretul căpitanului Kirk din „Star Trek”.

Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente