Lausanne ales gazdă a Jocurilor Olimpice de iarnă pentru Tineret 2020

Lausanne_Celebretation
Foto: Bucuria delegației elvețiene la anunțarea rezultatului PC: CIO/Greg Martin

Comitetul Internațional Olimpic a ales astăzi, 31 iulie 2015, orașul elvețian Lausanne ca gazdă a celei de-a treia ediții a Jocurilor Olimpice de iarnă pentru Tineret.

Lausanne, Capitala Olimpică și sediul central al Comitetului Internațional Olimpic încă din 1915, a fost ales în detrimentul orașului Brașov, România, obținând 71 de voturi la a 128-a sesiune CIO organizată la Kuala Lumpur. Brașov s-a ales cu doar 10 voturi.

În conformitate cu Agenda Olimpică 2020, foaia strategică de parcurs a CIO pentru viitorul Mișcării Olimpice, aprobată în decembrie 2014, Comisia de Evaluare pentru Jocurile Olimpice de iarnă pentru Tineret 2020 s-a axat, pentru prima dată, pe evaluarea celor două orașe candidate cu privire la oportunitățile cheie și riscurile asociate cu ambele oferte și au pus accent pe experiența sportivilor. Comisia, prezidată de membrul CIO din China Yang Yang, a menționat că atât Lausanne, cât și Brașov au fost capabile de a organiza Jocurile. Lausanne a fost apreciată în special pentru buna utilizare a locurilor deja existente, temporare și demontabile, respectând reformele de lungă durată stipulate în Agenda olimpică 2020.

 

Bucuria susținătorilor elvețieni din Lausanne PC: CIO/Ubald Rutar

Organizatorii Lausanne 2020 au propus ca Jocurile să se desfășoare în perioada 10-19 ianuarie 2020. Peste 1 000 de sportivi cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani sunt așteptați să concureze la Jocurile Olimpice de iarnă pentru Tineret în 2020. Ambele orașe candidate au fost informate că o revizuire a sporturilor, disciplinelor și a evenimentelor va avea cea de-a doua ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă pentru Tineret, care vor avea loc în Lillehammer, Norvegia, în luna februarie 2016, și că întreaga listă a evenimentelor va fi finalizată aproximativ cu trei ani înainte de Jocurile Olimpice de iarnă pentru Tineret din 2020.

Președintele Bach va stabili o Comisie de coordonare pentru a ajuta Lausanne 2020 pe parcursul perioadei de pregătire.

 

Bucuria susținătorilor elvețieni din Lausanne PC: CIO/Christophe Moratal

Jocurile Olimpice pentru Tineret se bazează pe concurență, învățare și partajare. Sunt o celebrare a sportului, tineretului, a diversității și a valorilor olimpice. Ele, de asemenea, exemplifică principiul fundamental al olimpismului – de a amesteca sportul cu cultura și educația. În centrul abordării „învață și împarte” se află un set de activități care încearcă să echipeze tinerii sportivi cu sport și abilități de viață, propune o introducere inovatoare și puternică a olimpismului și inspiră participanții să devină ambasadori ai valorilor olimpice.

Primele Jocuri Olimpice de iarnă pentru Tineret au avut loc în Innsbruck, Austria, în 2012. A doua ediție este programată pentru perioada 12-21 februarie 2016 în Lillehammer, Norvegia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente