(foto, video) Impresiile celor trei moldoveni care au traversat 21 de țări în 21 de zile

11700617_10153452570172068_2776461265849561216_o
Foto:Cei trei moldoveni. PC: Alex Bred

Cei trei moldoveni care au pornit într-un tur prin Europa și și-au pus scopul să parcurgă 21 de țări în doar 21 de zile s-au întors acasă.

Echipa este alcătuită din Anatolie Untura, Alex Bred și Ilie Toma. Ei și-au propus să străbată două continente. Cursa lor a început pe data de 4 iulie, iar țările prin care au trecut sunt: Republica Moldova, România, Ungaria, Slovacia, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Suedia, Danemarca, Germania, Olanda, Belgia, Franța, Spania, Maroc, Monaco, Italia, Elveția și Austria.

Ritmul expediţiei a fost galopant, în unele zile având planul de a parcurge distanţe uriaşe, în altele mai mici, dar pentru ei a fost o provocare să reușească să de încadreze în timp, să fotografieze şi să filmeze totul, fapt care le-a consumat drastic timpul, fiind nevoie şi de a asigura relatările zilnice despre călătorie.

 

Prima zi, poză făcută în Carpați, România. PC: Alex Bred

„Revenim, totuşi, cu impresia unei aventuri superbe, aventura vieţii noastre dacă vreţi, care ne-a adăugat mult la experienţa acumulată”, au zis ei. „Dacă am avea ocazia, am repeta, cu siguranţă, expediţia, pe acelaşi traseu.”

 

Răsărit în orașul Nerja, Spania. PC: Alex Bred
Salamanca. PC: Alex Bred

În cale s-au întâlnit cu o mulțime de situaţii captivante – de la experienţa de safari nocturn din Finlanda, „când în toiul nopţii cerul are încă o culoare deshisă din cauza nopţilor albe”, până la călătoria lungă cu feribotul spre Stockholm, vizitarea frumoaselor regiuni Bordeau din Franţa şi Salamanca din Spania.

 

Deșertul Sahara. PC: Alex Bred
Obiecte din Moldova oferite unui african . PC: Anatolie Untura

„Desigur, cele mai intense experienţe au venit în Africa, acolo unde totul te poate surprinde în fiecare clipă. Sahara a fost apogeul expediţiei noastre, unde am ajuns până la dunele de nisip imense şi am cunoscut berberi locali, care trăiesc, practic, în mijlocul deşertului”, și-au împărtășit băieții impresiile sale. Au interacţionat cu ei, le-au oferit câteva obiecte cu logo-ul Moldovei, iar Anatolie, unul din membrii echipajului, i-a oferit şi papucii lui produşi în Moldova, întrucât berberul era aproape desculţ, purtând o pereche de papuci rupţi şi care i-a întrebat dacă nu l-ar putea ajuta.

 

Deșertul Sahara. PC: Alex Bred

Echipa a relatat, de asemenea, un caz în care, cu o zi înainte de a merge în Sahara, a fost urmărită de un hoţ pe o motoretă. Băieții au reuşit să scape de el, virând pe o stradă hotelieră unde, probabil, hoțul „avea interzis” să acţioneze.

 

Selfie la granița dintre Deșertul Sahara și Munții Atlas. PC: Alex Bred

„Revenirea din Sahara a însemnat o peripeţie periculoasă, a trebuit să traversăm munţii Atlas şi am ajuns, din greşeală, pe un drum îngust care a urcat la altitudini uriaşe. Carosabilul a devenit rău de tot, pietre, gropi, offroad, de sus cădeau în permanenţă bucăţi de stânci, iar alături erau prăpastii uriaşe”, au afirmat ei. „Am mers foarte încet prin acele regiuni foarte riscante, aşa încât la traversarea munţilor a fost noapte şi am fost nevoiţi să facem unicul lucru total interzis de făcut în Africa în calitate de turist – să conduci noaptea.” Au mers 150 km printr-un haos total – motorete nesemnalizate, oameni care stau aşezaţi în mijlocul drumului fără pic de iluminare, oameni plimbându-se pe drum etc. „A fost extraordinar de periculos, dar am reuşit să ajungem cu bine.”

 

Africa. PC: Alex Bred
Africa. PC: Alex Bred

Fără a lua în considerație cazurile în care au trecut ca prin urechea acului, cei trei moldoveni s-au întors acasă nevătămați: „În general, am reuşit să ajungem acasă fără niciun incident, fără niciun accident, fără nici o zgârietură şi fără vreo disfuncționalitate a maşinii, ceea ce este deja o mare realizare”.

Un sfat de la ei pentru cei care ar dori să le repete experiența este „să nu fie nicidecum singuri şi nici măcar în doi, să fie întotdeauna prudenţi, cu ochii în patru, să nu conducă noaptea în Africa, să-şi aleagă dinainte hotelurile în zonele mai civilizate şi să-şi cumpere o cartelă de internet în Maroc, cum am făcut-o noi. Costă puţin, dar salvează sistemul de navigare, pentru că altfel problemele sunt mari”.

„Curaj şi pregătire, multă informare şi urmarea unor sfaturi generale de prudenţă şi securitate pentru astfel de regiuni. În rest, e o aventură superbă, care va rămâne în memorie toată viaţa”, au subliniat Anatolie Untura, Alex Bred și Ilie Toma.

Iată și o relatare video în trei părți de la unul dintre participanți, Alex Bred:

Partea întâi: Până în acest moment au parcurs Moldova, România, Ungaria, Slovacia, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia și Finlanda.

 

Partea a doua: Din pădurile scandinave au traversat toată Europa spre Gibraltar.

 

Partea a treia: „Am ajuns la dunele Saharei!”. Cei trei moldoveni aventurieri, în mijlocul deşertului.

 

Și iată alte câteva poze din această călătorie:

 

Casablanca. PC: Alex Bred
Casablanca. PC: Alex Bred
Monte Carlo. PC: Alex Bred
Munții Atlas. PC: Alex Bred
Salamanca. PC: Alex Bred
Spania. PC: Alex Bred
Transport public în Casablanca. PC: Alex Bred
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente