Ție ce-ți consumă tinerețea? Lucruri care ne ocupă timpul și ne împiedică să fim activi

abbbb
Foto: PC: yoda.ro

Actualmente, tinerii se confruntă cu o serie de activități sau, mai bine zis, inactivități, care le consumă timpul. Echipa #diez ți-a pregătit o listă cu lucruri care sunt foarte prezente în viața noastră, dar care, de cele mai multe ori, sunt zadarnice.

Tinerii din ziua de azi au preocupări din ce în ce mai variate. Acestea diferă de la individ la individ, în funcție de domeniul de interes. Unii practică un sport, alții sunt preocupați cu cititul, cu excursiile, pictura sau muzica. Totuși, dezvoltarea rapidă a tehnologiei și activitățile moderne din ultima vreme, s-au impus în viața tinerilor din ce în ce mai mult. Din această cauză, aceștia ajung să piardă prea mult timp în zadar. Chiar dacă majoritatea își dau seama de aceste lucruri, puțini sunt cei care iau măsuri pentru a le ameliora. Datele prezentate mai jos îți vor demonstra că problema timpului pierdut de tineri este una destul de serioasă.

#1. Telefonul

 

PC: pg21.ru

Astăzi, tinerii își petrec mai tot timpul cu telefonul în mână, navigând pe internet, cercetând diverse aplicații, jucând diverse jocuri sau, pur și simplu, uitându-se la oră. Un studiu realizat recent de cei de la  Morgan Stanley în 30 de țări relevă faptul că oamenii petrec zilnic, în medie, 141 de minute pe telefon și 50 de minute pe tabletă. În 2013, Nielsen Ratings, cea mai mare companie de măsurare a audiențelor online, estima că utilizatorii de smartphone foloseau, în medie, peste 26 de aplicații și stăteau 30,15 ore pe telefon în fiecare lună, de trei ori mai puțin ca în 2014. Același studiu arată că tinerii între 18 și 24 de ani folosesc cel mai mult telefonul și accesează în special rețelele de socializare și aplicațiile de mesagerie. Stând pe tabletă sau telefon, 58,2% din timp îl petrecem folosind aplicații, spre deosebire de 41,8% pe care îl petrecem accesând Web-ul pe mobil. Un alt studiu în domeniul ascetismului media artă că oamenii privesc de 150 de ori pe zi ecranul smartphone-ului, utilizând gadgetul chiar și atunci când pleacă la veceu sau când se trezesc noaptea din somn. 79% dintre persoane încep a se folosi de telefon în primele 15 minute după ce s-au trezit, iar 62% intră imediat pe rețelele de socializare.

#2. Pozele selfie și filmele video

 

PC: adevarul.ro

Fenomenul „selfie” a devenit, în ultima perioadă, o tendință pe larg folosită în rândul tinerilor și nu numai. Astăzi, fiecare dintre noi știe tehnologia acestor fotografii și nu ezită să o pună în aplicare ori de câte ori are un eveniment sau, pur și simplu, o dimineață frumoasă. Dmitri Soloveev, specialist în domeniul abstinenței media, a constatat că 24% dintre persoane scapă momente importante din viață, fiindcă le filmează sau se fotografiază în acel moment cu telefonul. Un fel de moment al lanțului închis – dacă acest eveniment nu este publicat, misiunea sau procesul nu este finalizat ori este nereușit. Oamenii consideră că ceilalți trebuie să afle, să cunoască, oricât de neînsemnat ar fi acel eveniment sau moment din viață.

#3. Somnul

 

PC: frecventa-sufletului.ro

Somnul joacă un rol esențial în viața tinerilor. Mulți dintre ei aleg viața de noapte, iar din cauza orelor târzii la care se culcă seara, pierd ziua următoare, dormind până la amiază. Cercetătorii de la Universitatea Autonomă din Barcelona au ajuns la concluzia că persoanele care se trezesc târziu dimineața sunt mult mai nervoase decât cele care obișnuiesc să se trezească dis-de-dimineață. Astfel, cei care nu se dau jos din pat mai devreme de ora 11.00 și se culcă mult după miezul nopții sunt irascibili și agresivi, nu se pot concentra și prezintă risc ridicat de a suferi de boli psihice. Aceștia sunt foarte impulsivi, labili din punct de vedere emoțional și socializează greu cu persoanele din jur. În schimb, cei care se trezesc între orele 6.00 și 9.00 dimineața și se pun în pat în jurul orei 22.00 sunt foarte activi, au mult umor și sunt foarte conștiincioși în ceea ce privește problemele pe care le au de rezolvat pe parcursul unei zile. De asemenea, sunt mult mai creativi și socializează mai ușor. Studiul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 33 de ani.

#4. Lenea

 

PC: doxologia.ro

Să ne referim chiar la perioada sezonului estival, atunci când tinerii aleg să stea trei luni acasă, fără să facă nimic. Fie că încă sunt studenți, fie că deja au absolvit o facultate, mulți dintre tineri nu se angajează, motivând că nu au loc de muncă, nu sunt remunerați corespunzător sau este greu. Chiar dacă găsirea unui job în țara noastră pare a fi un lucru dificil, dacă într-adevăr îți dorești, poți să găsești ceva interesant, distractiv și bine plătit. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în acest an, la nivel naţional, pentru persoanele cu studii superioare și medii de specialitate sunt oferite 1.488 de locuri de muncă, iar pentru persoanele cu studii medii generale și secundar profesionale – 3.542 de locuri. În afară de asta, dacă ne referim la perioada estivală, mulți angajatori sunt interesați de tineri care vor să-și facă experiență profesională. Un job de vară îți oferă posibilitatea să te dezvolți, să descoperi oameni noi, dar mai ales, să-ți petreci timpul eficient. Indiferent dacă jobul este sau nu unul relevant și în acord cu specialitatea aleasă de tine, el atestă faptul că te-ai confruntat cu un program de lucru, că ești o persoană activă, iar acest lucru ar fi demn de menționat în CV-ul tău.

#5. Facultatea aleasă greșit

 

PC: studentie.ro

Când vine vorba despre alegerea facultății, tinerii țin cont de mai mulți factori: preferințe, aptitudini, ofertele universităților, sfatul părinților sau al prietenilor. Ajunși pe băncile universităților, tinerii constată că facultatea aleasă nu le place, nu li se potrivește și nu corespunde așteptărilor. Cu toate acestea, puțini sunt cei care renunță, continuând să studieze domeniul în care sigur nu vor activa. De ce ce să pierzi trei, patru, șase ani, când poți să faci altceva? Un job ales corect în funcție de abilitățile și talentul tău îți va asigura în viitor liniște și plăcere în fiecare zi, iar ziua de lucru nu va fi o povară.

Angelina Mașcauțan

Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente