Top 10 cele mai neobișnuite întrebări de la a doua ediție Copa Nostra

cats
Foto: PC: Imagine-simbol de la Cupa Afrodiziac 2014, PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale

Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale continuă să-și bucure membrii prin deschiderea Sezonului de Vară 2015, cea mai recentă cupă fiind ediția a doua de Copa Nostra, unde echipele s-au întrecut la capitolul celor mai creative întrebări.

Prima ediție Copa Nostra din 2014 a fost câștigată de către echipa Maktub. În această ediție, organizată de către Ion-Mihai Felea și Andrian Macari, au învins la egalitate de puncte echipele Ö și Asachi. Alte momente impresionante ale cupei de vară se evidențiază prin faptul că aceasta a devenit cea mai populară, la ea înregistrându-se 38 de echipe, 10 dintre care fiind noi. În plus, la această cupă de vară, în premieră a participat o echipă din străinătate.

Urmărește mai jos 10 cele mai interesante întrebări de la Copa Nostra.

 

Imagine-simbol de la Cupa Afrodiziac 2014, PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale

#1. Un chișinăuian a fost într-o excursie la Roma și a admirat ceea ce avea orașul de oferit. Spre finalul sejurului obosise de atâtea monumente și arhitectură. Când s-a întors la Chișinău, a scris un articol care se încheia cu următoarele cuvinte: nu mai voiam Retini, voiam Retardazzi. Care patru litere au fost înlocuite în întrebare?

Răspuns: Bernini, Bernardazzi

#2. Recent, în Cluj, în cadrul unei campanii sociale, cei care erau surprinși cu o Y în transportul public nu plăteau călătoria. Campania despre care v-am povestit avea sloganul: „Așteptai un X să pui mâna pe Y? Iată-l!” După care călătorii primeau un X de Y. Ce am înlocuit prin X de Y?

Răspuns: Semn de carte

Comentariu: Aștepți un semn ca să pui mâna pe carte?

#3. Site-ul de umor timesnewroman.ro e vestit pentru știrile fictive, laconice. De exemplu: Actorul american Gollum își vizitează rudele din județul Vaslui sau Un bărbat din Moldova, arestat pentru violarea cu bestialitate a corespondenţei. Un articol din primăvara anului 2011, de pe site-ul de umor timesnewroman.ro avea titlul „Republica Moldova donează bani Japoniei” .Textul propriu-zis al articolului consta dintr-o singură propoziție. Încercați să restabiliția acea propoziție sau măcar sensul ei.

Răspuns: Ştirea asta e pe bune, n-am inventat-o noi.

Comentariu: Pe 11 martie a avut loc dezastrul de la Fukushima, iar Republica Moldova a donat într-adevăr bani statului japonez. Sursa http://www.timesnewroman.ro/entry/4115-republica-moldova-doneaz-bani-japoniei

#4. Atenție, aveți în față un tip de poezie care se numește holorimă.

Pe talele tale
Cad averi ca-n abis
______, pioase nerod
___ ___pi oase ne rod
Cadaveri canabis
Petale letale

Care șase litere au fost omise de două ori din poezie?

Răspuns: DINARI

Comentariu: Holorima este un tip de poezie în care același vers se poate citi în mai multe feluri. În cazul de față, versul trunchiat suna așa: Dinari, pioase nerod/ Din aripi oase ne rod.

#5. Comediantul Mitch Hedberg spunea că își dorește să facă și el chestia asta când înfigi pioneze într-o hartă ca să marchezi locurile unde ai călătorit. Dar în ce locuri, glumea Hedberg, ar merge mai întâi și din ce cauză?

Răspuns: În colțurile de sus ale hărții, ca să nu cadă de pe perete.

 

Imagine-simbol de la Cupa Afrodiziac 2014, PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale

#6. Blitz dublu în care va fi nevoie să descifrați denumirile a două filme de limbă engleză.

a. Aveți codificat titlul unui film din 2003. Scrieți titlul în limba engleză.

1. „ceL mai rău” = „wOrST”

b. Aveți codificat titlul unei comedii britanice din 1994. Scrieți titlul în orice limbă.

2. Da. Da. Da. Da. Odihnească-se în pace.

Răspuns: 1. Lost in translation 2. 4 weddings and a funeral

#7. Restauratorii bazilicii sfântului Francis din orașul Assisi au găsit imaginea unui diavol într-un nor de pe fresca capelei. Descoperirea a fost posibilă datorită unei observații atente. Articolul care relata descoperirea avea drept titlu o expresie cunoscută. Care expresie?

Răspuns: Diavolul se ascunde în detalii. Sursă: http://www.antena3.ro/externe/diavolul-se-ascunde-in-detaliu-in-detaliul-unei-fresce-din-basilica-sf-francisc-in-assisi-142732.html

#8. Blitz triplu. Proverbe

a) Proverb sirian. „Alege-i întâi pe ei, și abia apoi casa”. Cine sunt ei?

b) Proverb indian. „Un om cu un sigur ochi este o frumusețe în țara lor”. În țara cui?

Răspuns: a) vecinii b) orbilor

PC: Imagine-simbol de la Cupa Afrodiziac 2014, PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale

#9. Această expresie/apelativ provine de la lumina de la capătul trenului. Despre ce expresie este vorba, știind că nimeni dintre voi nu vrea ca echipei sale să i se atribuie această expresie?

Răspuns: lanterna roșie

#10. Acest verb provine de la expresia „a ura la mulți ani”, pe care românii au calchiat-o după modelul limbii grecești. Scrieți, vă rog, acest verb la persoana I, singular sau plural și noi vom accepta cu plăcere răspunsurile voastre.

Răspuns: Mulțumesc, Mulțumim

Comentariu: Vă mulțumim și noi pentru prezență. Noi acceptăm cu plăcere mulțumirile voastre. Grecescul Es polla ete a fost tradus de români a mulțăni – a ura mulți ani, cu sensul de a mulțumi.

Următoarea cupă, Cupa PHI, va avea loc duminică, 2 august. Pentru mai multe detalii urmărește evenimentul pe Facebook, dar și pagina de Facebook a Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente