Tabăra de vară GirlsGoIT este o nouă perspectivă asupra domeniului TIC

11778055_10207100020443231_1149646206_n
Foto: PC: GirlsGoIT

În luna august, tinerele care au reușit să se înregistreze cu succes în cadrul taberei de vară GirlsGoIT, vor beneficia de instruiri utile pentru a putea face o carieră de succes în domeniul IT.

La organizarea acestei tabere au participat specialiști în IT, depunând efort în crearea unei curricule eficiente, care le va permite tinerelor participante să opteze pentru un studiu calitativ al metodelor de creare a unei pagini web și nu doar.

 

Pavel Moraru
Pavel Moraru

 

#diez a discutat cu Pavel Moraru, specialist în IT la Spark Research Lab, cel care a muncit mult asupra curriculei fetelor și a povestit echipei noastre cele mai interesante evenimente ce le așteaptă pe fete la tabăra de vară GirlsGoIT.

 

Curiozitate, efort, rezultat. Astfel descrie Pavel noul proiect de promovare a educației IT în rândul fetelor, GirlsGoIT. „GirlsGoIT este un proiect destinat elevelor de liceu din Republica Moldova și își propune crearea unei platforme de dezvoltare a antreprenoriatului și a inovației prin implicarea fetelor în domeniul tehnologiilor informaționale”, povestește Pavel. „Tabăra de vară va oferi tinerelor oportunitatea de a dobândi cunoștințele și abilitățile necesare pentru ca domnișoarele să poată realiza independent proiecte de antreprenoriat social, utilizând potențialul domeniului IT.”

 

PC: GirlsGoIT

Curriculumul conține toate etapele procesului creării unei soluții IT:
# identificarea problemei primare;
# definirea soluției și analiza fezabilității acesteia;
# elaborarea arhitecturii soluției;
# planificarea dezvoltării și implementării;
# dezvoltarea soluției;
# lansarea soluției către publicul larg.

În același timp, spune Pavel, programul conține și subiecte non-IT, care vor dezvolta abilitățile personale ale participantelor, precum managementul echipei, setarea obiectivelor, identificarea necesităților de dezvoltare personală și altele. „De asemenea, participantele vor cunoaște cum este corect să promovezi o soluție IT utilizând instrumentele social media, care sunt tehnicile de generare de conținut, cum să planifici și să gestionezi financiar un proiect. Toate aceste subiecte vor fi acoperite de o echipă de traineri cu experiență și cunoștințe profunde în domeniul IT și al antreprenoriatului social. Întreaga curriculă este elaborată astfel încât participantele, la sfârșit de proiect, să aibă o nouă perspectivă asupra viitorului lor”, adaugă Pavel.

 

PC: GirlsGoIT

Domnișoarelor nu ar trebui să le fie frică de acest domeniu nou pentru ele. Potrivit lui Pavel, la GirlsGoIT nu este niciun subiect dificil, pentru că în dezvoltarea curriculei a fost abordat principiul lui Descartes, care zice „Divide each difficulty into as many parts as is feasible and necessary to resolve it”. „Echipa de traineri va pune în contextul potrivit fiecare din subiectele abordate, va folosi tehnici de învățare accelerată, cu exemple și jocuri, iar abilitățile tehnice vor fi obținute într-un mod iterativ. De asemenea, fiecărui grup de participante îi va fi desemnat câte un antrenor care va facilita procesul de învățare și va crea mediul care va încuraja punerea întrebărilor și găsirea răspunsurilor la acestea, utilizând toate resursele disponibile.

Astfel, vrem să asigurăm un proces de învățare interesant și clar, iar participantele vor fi încurajate să cunoască toate subiectele. Totuși, câteva din subiecte pot fi evidențiate datorită specificului pe care îl au. Spre exemplu, modulele „Identificarea problemelor primare și gândirea critică” și „Analiza fezabilității și elaborarea design-ului Soluției IT” sunt complexe și necesită capacități de gândire contextuală, analiză și sinteză din partea participantelor, iar modulul de „Management al Bazelor de date”, pe lângă abilitățile tehnice de creare a unei baze de date, va dezvolta abilitățile de sinteză, analiza riscurilor și identificarea interdependențelor. Un alt modul cu un specific evidențiat este „Dezvoltarea interfeței utilizatorului”, în care participantele vor aplica creativitatea lor și vor gândi empatic, vor elabora design-ul soluției IT, asigurându-se ca aceasta să fie bine structurată, utilă și plăcută în utilizare. Deci, da, vom avea subiecte complexe, pe care le vom desface în părți componente și le vom învăța iterativ, dar nicidecum subiecte dificile”, spune Pavel.

 

PC: GirlsGoIT

Proiectul, în general, încearcă să ofere o nouă perspectivă asupra IT-ului și cum acesta poate fi utilizat de către un non-specialist în acest domeniu. „Sunt sigur că participantele vor avea mai multe momente „Aha!”, în care își vor schimba paradigmele legate de IT și vor conștientiza că IT-ul este o componentă naturală a vieții noastre și, respectiv, nu mai contează dacă ai sau nu background pentru ca să înveți IT. Contează dacă ești curios și dacă ai un scop pe care îl poți atinge aplicând cunoștințele din IT.”

 

PC: GirlsGoIT

Echipa de organizare, în colaborare cu echipa din Spark Research Labs, prin această tabără de vară își dorește să formeze mediul potrivit pentru ca participantele să descopere cum ar putea să-și schimbe viața lor și a altora, utilizând cunoștințele IT. „Noi suntem siguri că domeniul IT este unul din puținele domenii în care succesul fiecăruia nu este atât de mult influențat de familia din care vine, de studiile pe care le are ori de sursele financiare. Îndemn fiecare participantă să fie curioasă și disciplinată în a afla lucruri noi. Să fie conștientă de faptul că va trebui să depună efort pentru a putea dezvolta o soluție IT și să aibă răbdare în procesul de învățare. Rezultatul apare întotdeauna dacă ai o atitudine pozitivă și gândire critică în ceea ce faci”, punctează Pavel.

 

PC: GirlsGoIT

Amintim că tabăra de vară va avea loc între 17 și 30 august, când un grup de tinere vor învăța cum să apeleze la instrumentele IT pentru realizarea proiectelor sale. De asemenea, începând cu 24 iulie, domnișoarele care doresc să afle istoriile de succes ale femeilor în IT sunt invitate la Open Coffee Club. Pentru detalii, urmărește pagina de Facebook GirlsGoIT.

Spark Research Labs este unul dintre partenerii de implementare a programului de vară GirlsGoIT alături de Google for Education, Endava, una dintre cele mai mari companii IT din Moldova și Moldcell, compania de telecomunicații de nouă generație. De asemenea, programul se bucură de susținerea Ministerului Educației și Ministerului Tineretului și Sportului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente