Ce trebuie să faci înainte de a-ți alege cariera potrivită

bigstock-Student-Overwhelmed-Asking-For-54688436-e1398089208263
Foto: PC: jaysonfeltner.com

Cu toții ne dorim ca jobul pe care îl avem să fie piatra de temelie a unei cariere de succes, dar, din păcate, mulți dintre noi ne dăm seama, după un timp, că ceea ce credeam că este jobul ideal pentru noi începe să devină încet, încet un coșmar din care cu greu putem evada. Echipa #diez îți propune sfaturi care vin să te ajute să-ți alegi corect cariera în care vei activa întreaga viață.

Un job ales corect în funcție de abilitățile și talentul tău îți va asigura liniște și plăcere în fiecare zi, iar ziua de lucru nu va fi o povară. Cel mai des, cariera fiecăruia dintre noi este aleasă după absolvirea liceului, când ne alegem facultatea. Atunci, ne lăsăm duşi de val şi de poveşti amăgitoare şi ne trezim într-un birou, făcând o muncă care nu este croită pe măsura așteptărilor noastre. Un pic de planificare, multă muncă și o analiză serioasă a propriei persoane te vor ajuta să ajungi pe drumul către o carieră care îți va aduce satisfacții personale și multă bucurie.

#1. Analizează-ți abilitățile

Fiecare dintre noi este mai bun într-un domeniu și mai puțin bun în alt domeniu. Indiferent de modă, de sfatul părinților sau alegerea prietenilor, alege să faci ceea ce poți și ți se potrivește. Analizează-ți punctele tari și gândește-te la ce ți-ar plăcea să faci în fiecare zi. Obiectivele, valorile, abilitățile tale, în combinație cu personalitatea ta se vor potrivi de minune într-un anumit domeniu profesional.

#2. Fă-ți propria listă cu joburi posibile  

Selectează cu atenție joburile care te interesează și locurile în care ți-ar plăcea să activezi pentru viitor. Ține cont de competențele tale, de calitatea jobului în țară și de locurile vacante. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la începutul acestui an, cele mai multe locuri vacante s-au înregistrat la medicină – 247, dintre care 110 pentru soră medicală, 42 – medicină generală și 41 – medic de specialitate. În top urmează domeniul educației cu 113 locuri, cele mai multe fiind pentru profesori din învățământul secundar – 41 locuri vacante și pentru educatori – 40 locuri.

 #3. Nu alege un job care este la modă

Cele mai solicitate specialități sunt cele de la drept, medicină și științe economice. Potrivit unor cercetări efectuate la începutul acestui an de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, cele mai solicitate profesii sunt din domeniul medicinei și învățământului, însă cei mai căutați specialiști sunt din domeniul industriei ușoare. La nivel naţional, pentru persoanele cu studii superioare și medii de specialitate sunt oferite 1.488 de locuri de muncă, ceea ce constituie 30% din numărul total de locuri de muncă vacante, pe când pentru persoanele cu studii medii generale și secundar profesionale – 3.542 locuri de muncă, ce constituie 70% din numărul total de locuri de muncă vacante. În luna februarie a acestui an, meseria de cusător înregistra cele mai multe locuri vacante – 754, iar cusător în industria construcțiilor – 514 locuri.  Diferența evidentă dintre locurile vacante ne arată că facultățile care sunt cele mai solicitate propun mai puține șanse de angajare.

#4. Încearcă posibilul job

Nu ai de unde să fii sigur dacă un job ți se potrivește sau nu. Pentru a fi sigur de decizia pe care ai luat-o, găsește o modalitate prin care să exersezi programul și activitățile lucrului. Pe perioada verii, angajatorii sunt interesați de tineri care vor să-și facă experiență profesională. În funcție de cariera pe care ți-o dorești, poți să faci voluntariat pentru o perioadă de timp. Un program de stagiere este întotdeauna un bun pas pentru a vedea ce implică jobul respectiv, iar acest lucru, pe lângă faptul că îți va arăta dacă ți se potrivește jobul, va fi un plus pentru CV-ul tău.

#5. Stabilește-ți obiectivele

După ce ai analizat și ai ajuns la decizia finală, stabilește-ți câteva obiective realiste, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Gândește-te la ceea ce vrei să faci, la obstacolele pe care le vei întâlni în drumul tău și la ceea ce va trebui să faci pentru a trece peste acestea.

Ai încredere în tine, în forțele și capacitățile tale, alege ceea ce-ți dorești, ceea ce poți și la ce visezi. „Fă ceea ce-ţi place cu adevărat şi nu vei mai munci nicio zi din viaţa ta”, spune Confucius.

 Angelina Mașcauțan

Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente