(video) Cum să propui online primarului tău un proiect, iar ceilalți cetățeni să decidă dacă merită implementat

reij
Foto: Better Reykjavik PC: eldri.reykjavik.is

Cum ar fi dacă cetățenii ar putea decide exact pe ce se va cheltui o parte din bugetul orașului lor? Reykjavik, capitala Islandei, un oraș cu circa 120.000 de locuitori, este un exemplu în acest sens. Pe o platformă online cetățenii pot propune mici proiecte pentru oraș: amenajarea unui loc de joacă, a unui sens giratoriu, închiderea circulației auto pe o anumită stradă etc.

După ce cetățenii orașului Reykjavik au propus proiectele pentru oraș lor, primăria face o evaluare a costurilor pentru implementarea fiecărui proiect, după care proiectele sunt supuse la vot pe platformă, iar cele care strâng cele mai multe voturi de la cetățeni sunt implementate. Primăria alocă în fiecare an circa 1,9 milioane de euro pentru aceste proiecte, această sumă reprezentând 4-5% din buget, până acum devenind realitate circa 200 dintre ideile cetățenilor, informează Știri Pozitive.

Better Reykjavik

Platforma Better Reykjavik a fost lansată în 2010, înainte de alegerile municipale din Reykjavik. Toate partidele care au participat la alegeri au primit spațiu pe această platformă, pentru a strânge idei de la cetățeni pentru campania electorală și a dezbate propunerile cu cetățenii, însă doar partidul Best Party (fondat în 2009 de Jon Gnarr, un comediant și actor islandez, pentru a caricaturiza modul în care se făcea politica până atunci) a folosit acest instrument. După ce au câștigat șase din cele 15 locuri ale Consiliului Local Reykjavik și candidatul lor, Jon Gnarr, a devenit primar al capitalei Islandei, el a cerut cetățenilor din Reykjavik să folosească platforma pentru o discuție despre coaliția pe care partidul urma să o formeze după alegeri. Timp de o lună (înainte și după alegeri), 40% din alegători Reykjavik au vizitat platforma și 10% au formulat idei și propuneri, potrivit Citizens Foundation.

De când s-a deschis, platforma a avut circa 500.000 de vizitatori unici, dintre care 250.000 doar în 2013. În total s-au strâns peste 3.300 de idei. Aceste idei sunt apoi votate de către cetățeni, care trebuie să se înregistreze pe platformă. În prezent sunt 12.000 de utilizatori înregistrați, iar ideile care strâng cele mai multe voturi (maximum 15 în fiecare lună) sunt discutate în Consiliul local. Potrivit Citizens Foundation, din 2011 până acum au fost discutate de aleșii locali circa 300 de idei dintre care 165 au fost acceptate.

În octombrie 2011, Primăria din Reykjavik a devenit partenerer oficial al platformei Better Reykjavik.

Mai multe citiți pe Știri Pozitive.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente