Top 10 întrebări fiscale la Cupa Șefului Serviciului Fiscal de Stat 2015

clubul4
Foto: PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale

Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale continuă să-și bucure membrii prin deschiderea Sezonului de Vară 2015 și organizarea diverselor Cupe de jocuri.

Prima a fost Cupa Șefului Serviciului Fiscal de Stat, aflată la a doua ediție de acest gen susținută de această instituție. Prin urmare, echipa Acord, reprezentanta CMJI, și Serviciul Fiscal de Stat au fost organizatoarele acestui eveniment, care a constat dintr-un concurs de cunoștințe generale în formatul Cupelor de Ce? Unde? Când?, în cadrul cărora echipele formate din șase jucători intră într-o competiție paralelă de întrebări – răspunsuri. Pachetul de întrebări este format din 36 de întrebări ce vizează o varietate largă de subiecte, inclusiv subiecte ce țin de finanțe publice și fiscalitate. Echipa câștigătoare a acestei competiții a fost O, locul doi fiind luat de Asachi și trei – de Google-Moogle.

 

PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale

#1. Autor: Veronica Vragaleva

Din umorul american: un dresor de circ îl întreabă pe altul: „De ce ai încetat să apari în scenă cu câinele vorbitor?”. Al doilea a răspuns că l-a vândut, deoarece acesta îşi manifesta superioritatea. „Mai întâi spectatorii îl chemau mai des la bis pe el, decât pe mine. Apoi el a cerut să fie trecut primul în afişul informaţional. Dar ultima picătură a fost trecerea numelui meu în declaraţia pe venit”. Scrieţi în ce context a apărut numele acestuia în declaraţia pe venit a câinelui?
Răspuns: în calitate de persoană întreţinută

 

#2. Autor: Veronica Vragaleva

În sec. XIX, în Mexic, exista o lege ce impunea rudele să achite un impozit pentru faptul că corpurile rudelor acestora se află la cimitir. Astfel se explică apariţia X-ului în Guanahuato. Numiţi X-ul prin două cuvinte ce încep cu aceeaşi literă.
Răspuns: Muzeul mumiilor
Comentarii: Dacă impozitul nu era achitat până la termenul scadent, rudele pierdeau dreptul aspra locului de înmormântare şi corpurile defuncţilor erau extrase din cavourile de piatră. Corpurile care se mumificau de sine stătător au ajuns a fi exponatele muzeului.

#3. Autor: Veronica Vragaleva

Juriştii glumesc: o judecătorie de circumscripţie din SUA a amendat un fermier cu 517 dolari pentru că şi-a bătut soţia şi soacra. Când fermierul a solicitat explicaţii asupra valorii stranii a cuantumului amenzii, judecătorul a afirmat că 500 dolari constituie amenda nemijlocită, iar 17 dolari – impozit pentru ACESTEA. Peste un minut, spuneţi ce sunt ACESTEA, dacă acest impozit, se aplică în India pe biletele la film, show-uri de anvergură şi festivaluri private majore.
Răspuns: Distracţiile

 

PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale

#4. Autor: Eugen Zolotco

Se spune că autoritatea fiscală i-a cerut unui savant celebru să rotunjească valoarea unui parametru obținut de către acesta. Savantul însuși considera că valoarea optimă este 38. Numiți-l pe acest savant.
Răspuns: Dmitri Mendeleev.
Comentariu: „Pentru a simlifica calculul impozitului pe alcool”. Mendeleev considera că tăria optimă pentru vodkă este 38 și nu 40 de grade.

#5. Autor: Alexandru Fala

Blitz triplu:
1) Cum ar suna în limba portugheză cuvântul scut?
2) Care este numele primului european care a traversat primul un itinerar ce unește Oceanul Atlantic de cel Pacific?
3) În anumite state la acest atribut regesc are acces toată populația. Numiți atributul.
Răspuns: 1. Escudo, 2. Vasco Nunez de Balboa (se acceptă Balboa), 3. Real (se acceptă rial)
Comentarii: Sunt denumirile monedelor vechi sau actuale ale anumitor state: Escudo – moneda Portugaliei până la introducerea Euro, Balboa – moneda Panamei (moneda a fost denumită în cinstea lui Vasco Nunez de Balboa), Real/Rial – moneda Braziliei și a unor state arabe (real se traduce din spaniolă regal, regesc).

#6. Autor: Adaptat de Veronica Vragaleva

Cancelarul Germaniei, Gerhard Schroder, în timp ce era la putere, a introdus circa 50 de impozite pentru locuitorii ţării. Nu e de mirare că în numele cancelarului vin, în fiecare zi, mai mult de 1.000 astfel de obiecte. Astfel, germanii încearcă să ilustreze că nu mai au ce da. Ce obiecte i se trimit cancelarului?
Răspuns: Cămaşă
Comentarii: Germanii îi dădeau până şi ultima cămaşă

 

PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale

#7. Autor: Veronica Vragaleva

Odată, un irlandez a refuzat să achite impozitul funciar. Atunci, Liga pecuniară a ordonat locuitorilor din acea zonă să uite de existenţa acestuia. Astfel, acestuia nu i se mai livra corespondenţa, lucrătorii şi menajerele l-au părăsit, iar vecinii au încetat să comunice cu el. Cum îl chema pe acest irlandez?
Răspuns: Boicot.

#8. Autor: Veronica Vragaleva

Piesa „Taxman” de The Beatles a fost scrisă de formaţie într-un moment de exasperare, supăraţi fiind pe sistemul de impozite britanic, în special, pe cotele mari la impozitul pe venit. În ultima strofă, inspectorul solicită până şi declararea acestora, acestea fiind asociate mai mult cu cultura greacă decât cu cea engleză. Numiţi-le cât mai exact, ştiind că, de obicei, sunt, în mod natural, două şi că acestea însoţesc omul într-un drum important.
Răspuns: Monedele plasate pe ochii mortului
Comentarii: Se referă la monedele plasate pe ochii morţilor ce traversează Stixul şi se îndreaptă în Lumea de Apoi. Exasperarea membrilor formaţiei ţine de aceea că inspectorii ţin să fie declarate până şi aceste monede.

#9. Autor: Echipa Acord

Se spune că odată, unul dintre reprezentanții mafiei din Chicago din timpurile „legii abstinenței”, fiind obosit de urmărire continuă din partea poliției și a fiscului, și-a rezolvat problemele cu ajutorul procurării unei rețele întregi de anumite localuri. Dar ce fel de localuri a procurat mafiotul?
Răspuns: Spălătorii (de rufe).
Comentariu: Ca să „spele” banii câștigați.

#10. Autor: Adaptat de Eugen Zolotco

Herluf Bidstrup afirma că fumătorul danez este cel mai mare contribuabil din Danemarca. „Trebuie să sperăm, scria el, că impozitele colectate de la fumători vor fi în scurt timp utilizate pentru scopuri raționale, însă aceasta se va întâmpla doar atunci, când reprezentanții marilor puteri…” Terminați citatul prin patru cuvinte, utilizând o expresie binecunoscută, care se înscrie perfect în contextul dat.
Răspuns: Vor fuma pipa păcii
Comentariu: Până atunci, impozitele colectate sunt cheltuite, în mare parte, pentru goana înarmării – cel puțin așa considera Bidstrup.

 

PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente