Pe 30 iunie se adaugă o secundă în plus la timpul universal

free-wallpaper-32
Foto: PC: 7-themes.com

Astăzi, 30 iunie, omenirea va trăi cu o secundă în plus, care va fi adăugată în dispozitivele care măsoară timpul universal, pentru a compensa încetinirea vitezei de rotaţie a Terrei în jurul propriei axe.

Pentru că viteza de rotaţie a Pământului încetineşte, este nevoie să adăugăm câte o secundă în plus la anumite intervale de timp, pentru a resincroniza ceasurile atomice cu rotaţia planetei, informează Descoperă. Această modificare afectează însă calculatoarele şi sistemele de operare.

În anul 2012, când a fost adăugată o secundă în plus, serverele Amazon au fost blocate şi mai multe site-uri şi browsere nu au mai funcţionat timp de câteva ore, printre acestea numărându-se Mozilla, Reddit, Foursquare, Yelp, LinkedIn.

Problema apare pentru că toate calculatoare vor înregistra de două ori la rând aceeaşi secundă, moment în care ele se blochează, considerând că a avut loc o eroare.

Computerele folosesc Network Time Protocol pentru a se sincroniza cu ceasurile atomice, care sunt extrem de exacte.

Decizia pentru adăugarea acestor secunde în plus este luată de Serviciul Internaţional pentru Rotaţia Terestră şi Sisteme de Referinţă (International Earth Rotation Service) cu sediul la Paris. Instituţia a anunţat că măsura va trebui luată din nou în noaptea de 30 iunie spre 1 iulie 2015.

Va fi al 26-lea an în care este adăugată o extra secundă, prima măsură de acest fel fiind luată în anul 1972.

 

PC: flickr.com

De atunci însă oamenii au devenit tot mai dependenţi de sistemele GPS şi de Internet, care au nevoie de un timp clar stabilit.

Magda Stavinschi, de la Institutul Astronomic al Academiei Române precizează că în felul acesta diferenţa dintre Timpul Universal Coordonat UTC şi Timpul Atomic TAI va fi de 36 s.

„Saltul de secundă se introduce în UTC la sfârşitul lunilor decembrie sau iunie, în funcţie de diferenţa dintre cele două scări de timp. Decizia este luată în urma monitorizării cu cea mai mare precizie a neregularităţilor vitezei de rotaţie a Pământului datorate atracţiei Lunii şi Soarelui, variaţiilor sezoniere sau unor cauze aleatoare (căderi de meteoriţi, erupţii vulcanice, mari seisme etc.)“, adaugă Magda Stavinschi.

Deşi apar probleme temporare în momentul adăugării secundei în plus, dacă nu ar fi luată această măsură, situaţia ar fi şi mai gravă, spun oficiali americani, care au dezbătut acest subiect.

De exemplu, tranzacţiile de la bursă ar avea de suferit, dar şi sistemele GPS ar da erori, trimițând maşinile în altă parte, cu erori de zeci de metri.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente