(foto) De Ziua Iei au fost expuse cele mai valoroase costume populare românești

FotorCreated
Foto: PC: colaj #diez

La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost sărbătorită Ziua Națională a Portului Popular, având loc o serie de evenimente, printre care și o expoziție numită „Costumul popular românesc – emblemă identitară în sec. XXI”.

Evenimentul, care a inclus și o conferință științifică pe tema „Costumul românesc în contextul discursului identitar al sec. XXI”, vernisajul Expoziţiei Transnaţionale „Costumul popular românesc – emblemă identitară în sec. XXI”, lansarea în circulaţie a seriei de mărci poştale „Ii din colecţiile Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală” şi a plicului „Prima zi a emisiunii” și practici tradiţionale solstițiale reconsiderate a fost organizat de Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, din Chişinău.

Varvara Buzilă, muzeograf, secretar științific la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, a relatat despre expoziție și piesele expuse: „Ne-am propus ca în această expoziție să prezentăm costume din tot spațiul cultural românesc. Nu ne-a reușit în totalitate, având expuse trei colecții: două sunt aduse din România, iar una este a muzeului. Printre cele din România, una este de la doamna Ioana Corduneanu, care are costume din aproape toate zonele, iar cea de-a doua aparține domnului Sebastian Paic. Dânsul expune costume doar din Transilvania, dar în diverse variante, ceea ce contează foarte mult.

Muzeul completează acest discurs al costumelor din România prin cămăși și costume din patrimoniu, atât local, cât și din spațiul românesc, putând fi văzute din Vrancea, Argeș. Sunt piese care, după caracter, după croială, sunt aceleași, dar pot să difere prin culoare, fie că sunt țesute sau brodate.

Varietatea costumelor se observă chiar și într-o singură zonă, iar un costum din secolul XIX și unul din secolul XX deja nu sunt asemănătoare, căci diferă materialele, tehnica de lucru, cromatica. Într-un costum mai apropiat de zilele noastre vom descoperi o uniformizare a tehnicilor, iar într-un costum vechi de când lumea, veți observa atât de multe materiale, atât de multe tehnici, încât un meșter actual va ști cu greu să le recreeze, pentru că ele sunt foarte complicate.

Expoziția are și scopul de a provoca meșterii să redescopere bogăția și varietatea costumului nostru, să înceapă să le reproducă în diverse materiale. Designerii, toți cei care pot face ceva în acest domeniu au aici un ocean de inspirație”.

Iată câteva dintre momentele surprinse la vernisaj:

 

PC: #diez
PC: #diez
PC: #diez
PC: #diez
PC: #diez
PC: #diez
PC: #diez
Din Colecția Ioanei Corduneanu.. PC: #diez
Din Colecția Ioanei Corduneanu.. PC: #diez
Din Colecția Ioanei Corduneanu.. PC: #diez
Din Colecția Ioanei Corduneanu.. PC: #diez
Din Colecția Ioanei Corduneanu.. PC: #diez
Din Colecția Ioanei Corduneanu.. PC: #diez
Din Colecția Ioanei Corduneanu. PC: #diez
PC: #diez
PC: #diez

PC: #diez
PC: #diez

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente