„Situaţia se înfierbântă, nu doar la propriu, dar şi în secţiile de votare”, a declarat şeful Misiunii de Observare la alegerile locale din 14 iunie a Asociaţiei Promo-LEX, Pavel Postica, la un briefing de presă la care a prezentat tabloul pentru prima jumătate a zilei, transmite IPN.
Potrivit observatorilor Promo-LEX, la o secţie de votare din raionul Criuleni, unul dintre concurenţii electorali, împreună o rudă, filmau persoanele care veneau să-şi exercite dreptul la vot, iar acest lucru i-a displăcut contracandidatului său, fapt ce a provocat o altercaţie între cei doi, care a degenerat în bătaie. Un alt caz de aplicare a violenţei a avut loc la o secţie de votare din raionul Cimişlia, unde un localnic a venit să voteze, împreună cu un amic care nu avea reşedinţă în localitatea în cauză. Pentru că membrul biroului electoral a refuzat să-i dea buletin de vot, între persoane s-a iscat o ceartă, membrul biroului sărind la bătaie.
Alte deficienţe constate de observatorii Promo-LEX se referă la agitaţie electorală, fiind constate în jur de 10 cazuri în Chişinău, Ialoveni, Căuşeni, Călăraşi, Ocniţa. La fel, s-au constat două cazuri de amplasare a afişelor electorale în apropierea secţiilor de votare la Sângerei şi Floreşti. În alte cinci secţii de votare din Floreşti şi Căuşeni, cabinele de vot erau amplasate în aşa fel, încât nu se asigura secretul votului. La o secţie de votare din Căuşeni, o persoană a solicitat două seturi de buletine, cel de-al doilea fiind pentru fiul său care nu era prezent. Bărbatul a reuşit să voteze şi să pună buletinele în urnă.
Într-o secţie de votare din raionul Cantemir, în buletinul de vot nu a fost inclus simbolul electoral al unui concurent electoral. Totodată, la mai multe secţii din Chişinău, Hânceşti, Criuleni, Cimişlia şi Călăraşi a fost sesizată transportarea organizată a alegătorilor. În capitală au fost depistate 11 persoane înregistrate pe aceeaşi adresă, iar în oraşul Durleşti din municipiul Chişinău 19 persoane cu acelaşi domiciliu.
Observatorii au mai constatat că la o secţie de votare, unui votant nu i s-a permis să voteze cu actul provizoriu, iar unui votant nu i s-a oferit un alt buletin, pentru că a comis o eroare, deşi legislaţia prevede că votantul are dreptul la o eroare. De asemenea, în cinci secţii de votare nu există safeu, fapt ce nu permite de a asigura securitatea buletinelor de vot. La fel, au existat tentative de scoatere a buletinelor de vot din secţie.
Până la prânz, au fost depuse contestaţii de la circa 40 de secţii de votare.