Svetlana Alexa Asgharian: 10 lucruri din Suedia care pot inspira Moldova

svetlana suedia
Foto: Svetlana Alexa Asgharian PC: Arhiva Personală

La rubrica „Europa care ne inspiră”, realizată tradiţional în parteneriat cu portalul www.stiripozitive.eu, vă propunem astăzi să aflaţi care sunt cele zece lucruri din Suedia ce ar putea inspira și Republica Moldova și oamenii ei din perspectiva Svetlanei Alexa Asgharian, care este acum la Stockholm.

În Suedia am ajuns pentru prima dată acum doi ani, chiar în luna mai, când soarta, punându-mi stăpânire pe inimă, m-a făcut să schimb „şapte veri pe o iarnă”, să las în urmă tropicele Indoneziei şi să revin la un stil de viață extrem de european. În cele din urmă, am spus „da” şi am zburat spre patria lui „Karlsson”… Şi chiar dacă mi-a luat ceva timp ca să mă obişnuiesc cu o țară nouă, am descoperit aici o mulțime de lucruri interesante şi, totodată, deosebit de utile pentru mine.

BIBLIOTECILE PUBLICE

Chiar mi-au lipsit o vreme bună! Există în fiecare comună (unitate teritorială în Suedia) şi sunt foarte bine dotate. Poți împrumuta cărți, reviste, cărți audio de la biblioteca oricărei comune sau de la orice bibliotecă din Stockholm. În cazul în care se apropie data de returnare a cărților, dar ai dori să le mai păstrezi, poți prelungi „împrumutul” chiar online, pe pagina web a bibliotecii respective.

SUEDEZA, CA UN PRIM ŞI NECESAR PAS SPRE INTEGRARE

Majoritatea străinilor veniți în Suedia trec prin SFI (Svenska för Invandrare – Suedeza pentru imigranți) – un sistem de predare a limbii suedeze, prevăzut pentru imigranții adulți. Aceste cursuri sunt gratuite şi sunt piatra de temelie în integrarea imigranților în societatea suedeză.

CAFENEAUA LINGVISTICĂ – „SPRÅKCAFE”

Este un concept care îmi place nespus. Acolo obişnuiam să merg deseori la început, pentru a vorbi suedeza. Ideea e că cei interesați se întâlnesc într-un local (bibliotecă, muzeu, cafenea) pentru a comunica în suedeză. De cele mai multe ori aceste întâlniri sunt ghidate de voluntari suedezi care se oferă să dea o mână de ajutor „lingvistic” doritorilor de a învăța cât mai repede limba.

METRO… ÎN METROU

„Metro” este ziarul care m-a ajutat la studierea limbii suedeze şi pe care, la fel ca şi milioane de suedezi, obişnuiesc să-l răsfoiesc dimineața în drum spre muncă. Este gratuit şi poate fi găsit la orice stație de metrou din oraş. Odată citit, ziarul este aruncat în coşuri speciale, de unde urmează apoi să fie colectat şi trimis la reciclare.

MUZEELE

Nu doar că sunt numeroase şi extrem de interesante, dar pot fi şi un loc bun unde să te adăposteşti de frig. În plus, toate au câte o cafenea, unde găseşti prăjituri, ceai şi cafea. Muzeele Vasa, Skansen şi Muzeul ABBA sunt preferatele mele.

CASELE DE CULTURĂ

Sunt, într-adevăr, de cultură! Copiii şi adolescenții vin aici pentru hobby-urile sau interesele lor. Maturii – pentru a încerca ceva nou sau din curiozitate. Aici se cântă, se dansează, se citeşte, se croşetează etc.! Eu am ales să merg la un cenaclu literar la care discutăm pe marginea cărților citite (alegem ceva împreună pentru lectură), propunem subiecte spre dezbatere… Aceste întâlniri îmi sunt de mare folos şi prin faptul că-mi servesc şi ca mediu natural pentru a vorbi, o dată în plus, suedeza.

BĂRBAȚII…

Poți întâlni foarte mulți bărbați plimbându-şi copiii în cărucior pe stradă. Tăticii au dreptul la concediu paternal pentru a avea grijă de copii, la fel ca şi mămicile, care, între timp, merg la muncă. Pentru mine a fost şi curios, şi amuzant să întâlnesc grupuri de tătici cu copii în brațe sau în cărucioare prin parcuri, la o cafea în cafenele sau la biblioteci, stând cuminți pe covoraş şi ascultând o poveste… Chiar m-a distrat termenul „lattepappa” (trad. Latte – cafea latte, papa – tata), folosit pentru tăticii care îşi iau concediu pentru a avea grijă de copiii lor şi care se întâlnesc cu regularitate la o cafea (merg cu copiii, bineînțeles), pentru a mai discuta despre una, despre alta. Ceva de genul tăticilor din filmul „What to expect when you are expecting”.

….ŞI FEMEILE

Aşa cum bărbații se distrează, beau, merg la un meci de fotbal, la fel şi femeile se întâlnesc în cercuri de prietene, se îmbracă cum vor, merg în cluburi, la cafenele sau petreceri, beau ce şi cât doresc, povestesc şi râd. Ambii au un cuvânt de spus – atât bărbatul, cât şi femeia. Ambii sunt obsedați de „fika” – de regulă, pauzele de cafea de la serviciu – pentru a mai schimba o vorbă – două şi a socializa. În aşa fel, ziua de muncă pare mai scurtă şi lucrul merge mai uşor, după părerea suedezilor.

LILLA LÖRDAG SAU… CÂND MIERCUREA E SÂMBĂTĂ

O modalitate interesantă pentru a uita de stresul de la serviciu este să scurtezi săptămâna de lucru. Adică, de ce să nu ne imaginăm că miercuri este sâmbătă şi să nu ne întâlnim la un pahar de „vedem-noi-pe-loc” miercuri după lucru, să mai punem țara la cale? Suedezii aşa şi numesc ziua de miercuri – „lilla lördag” (trad. mini-sâmbătă). Petrecerile după serviciu sau, mai nou, afterwork-urile, sunt foarte răspândite în Suedia. Apropo, este o modalitate în plus de a prinde un post de muncă în Suedia. Contacts, contacts, contacts…

CIMITIRELE

Sunt mai curând nişte parcuri proiectate astfel, încât să creeze o atmosferă de armonie între om şi natură şi nu-ți provoacă acel sentiment de „piatră pe inimă”, aşa cum se întâmplă atunci când intri în cimitirele din Moldova. Mai mult, Cimitirul Skogskyrkogården, cunoscut şi ca Cimitirul Woodland, datorită amplasării sale în pădure, a fost recunoscut în 1994 drept Patrimoniu Mondial UNESCO, pentru arhitectura sa impresionantă. Ideea Woodland e ca persoanele înmormântate aici să rămână în continuare în mijlocul naturii. Vorba baciului din Miorița: „Iar la cap să-mi pui fluieraş de fag mult zice cu drag, fluieraş de os, mult zice duios…”.

Articol publicat în suplimentul Obiectiv European, editat de Asociaţia Presei Independente. Alte articole la tema integrării europene le puteţi citi AICI.

Această publicaţie este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin Asociaţiei Presei Independente (API) şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau Guvernului SUA.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente