Top 10 cele mai valoroase întrebări de la maratonul Campionatului CUC XXVI

cuc5
Foto: Echipa 10 lei, PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale

La 17 mai, a luat sfârșit cel de-al XXVI-lea campionat de Jocuri Intelectuale, primăvara 2015, sezon în care au participat peste 80 de echipe din diverse orașe din diferite colțuri ale Europei – Chișinău, Anenii Noi, București, Cluj, Timișoara, Praga și Lyon.

Campionatul, tradițional, sfârșește cu maratonul jocurilor intelectuale, unde toate echipele, din orice grupă valorică, oraș sau țară pot participa, astfel desemnându-se și câștigătoarea maratonului organizat de echipele 10 lei, Busuioc, Zebra și Alunecarea freudiană, la care au participat 37 de echipe.

Astfel, s-au jucat 50 de întrebări, iar câștigătoarea maratonului a devenit echipa L.A.R.E.M.E. Echipa Asachi a fost declarată învingătoarea campionatului de la Chișinău. Mai jos găsești zece cele mai bune întrebări din maraton, în viziunea echipei #diez. Pachetul de întrebări îl găsești aici.

 

PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale
PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale

#1. Autor: Livandovschi Eugen, echipa Zebra

În unul din episoadele desenului animat „South Park”, în speranța de a recupera un bilet de la prietenul lor decedat, Kenny, Stan, Eric și Kyle decid să o construiască pe EA. Ca să ajungi la capătul ei, ai nevoie de puțin peste 8 minute. Numiți-o.

Răspuns: Scară în rai / Stairway to heaven
Comentariu: Piesa Stairway to heaven a formației Led Zeppelin e considerată drept una din cele mai bunepiese rock din toate timpurile.

#2. Autor: Livandovschi Eugen, echipa Zebra

Așadar, din întrebarea precedentă ați aflat (dacă nu știați) că Stairway to heaven e considerată drept una din cele mai bune piese rock din toate timpurile. Pe 23 ianuarie 1991, conducerea radioului New Mexico Radio Station a luat o decizie neobișnuită pentru a evidenția schimbarea stilului muzicii difuzate. Ca urmare a acestei decizii, în decursul unei zile radioul a fost vizitat de 2 ori de poliție: prima dată pentru a se asigura că DJ-ul nu a suferit un atac de cord, iar a doua – pentru a verifica dacă cei de la radio nu au fost luați ostatici de teroriști. Dar ce decizie neobișnuită a fost luată de conducerea radioului?
Răspuns: Să difuzeze 24 de ore din 24 piesa Stairway to heaven
(Se acceptă după sens).

Comentariu: Radioul a trecut de la muzica din curentul New Age la Classic Rock. Poliția a fost sunată de ascultătorii îngrijorați.

#3. Autor: Eugen Bîbîlici, 10 Lei

Știți cu toții triunghiurile galbene de avertisment care se folosesc peste hotare în diverse cazuri de atenționare.
Un designer a făcut astfel de indicatoare pentru podeaua udă. În formă de ce?
Răspuns: Banană.

 

PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale
PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale

#4. Autor: Eugen Bîbîlici, 10 Lei

Atenție, înlocuire.
Într-un episod din serialul „Big Bang Theory”, unul din eroi compară relația amoroasă a prietenului său, cu X și explică „parcă ceva este, parcă nu e nimic, probabil nu vom ști niciodată”.
În jocul de societate X Hunt (Goana după X), jucătorii folosesc camere de luat vederi, sonare și
echipament biologic.
Cine sau ce a fost înlocuit prin X?
Răspuns: Nessie, Monstrul din LochNess.

#5. Autor: Eugen Muravschi, Busuioc

femei

Imaginea pe care ați primit-o conține numele de familie al unor persoane care au contribuit semnificativ la dezvoltarea științei, anul în care s-au născut și o imagine care ilustrează domeniul lor de activitate. Dacă vă dați seama ce au toate aceste persoane în comun, vă rugăm să scrieți pe foaia de răspuns sărbătoarea cu ocazia căreia a fost realizată această imagine.
Răspuns: 8 martie/ Ziua Femeii
Comentariu: Toate numele din imagine aparțin unor femei care s-au remarcat prin activitatea lor științifică.

#6. Autor: Oleg Guvir, 10 Lei

Atenție, în întrebare este o înlocuire.
În romanul „Era de diamant” se afirmă că folclorul constă din idei universale, aplicate asupra culturilor locale. Astfel, mai multe culturi au un personaj șmecher. La indienii americani din Sud Est acesta era Coyote, la cei de pe coasta pacificului – Corbul, la europeni Vulpoiul Reynard.
În această listă mai este pomenit încă unul, care este considerat șmecherul principal al sec. XX. Numiți-l cu 2 cuvinte care încep cu aceeași literă, dacă se știe că acesta a apărut în 1938.
Răspuns: Bugs Bunny.

#7. Autor: Irina Breahnă, 10 Lei

Acest dispozitiv a fost patentat în 1888 de către Theophilus Van Kannel, care l-a inventat, deoarece
disprețuia orice manifestare a cavalerismului, în special în adresa femeilor. În 2006, un grup de studenți de la MIT au realizat un studiu care demonstra că acest dispozitiv este semnificativ mai econom din punct de vedere energetic.
Numiți-l prin două cuvinte.
Răspuns: Ușa turnantă (după cum ați aflat că se numește aceasta dintr-o întrebare anterioară).
Comentariu: Van Kennel ura orice formă de cavalerism și interacțiune socială, în special să deschidă ușa doamnelor sau să se joace de-a „ba nu, intrați dumneavoastră primul”.

PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale
PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale

#8. Autor: Eugen Muravschi, Busuioc

Un ritual străvechi al zoroastrienilor de a lăsa cadavrele pentru a fi mâncate de vulturi hoitari este în
pericol din cauza scăderii populației de vulturi. O soluție oarecum creativă este folosirea unor dispozitive pentru a accelera descompunerea cadavrelor. Această soluție a fost lăudată ca una care „îmbină tradiția cu tehnologia modernă”, deși o tehnologie similară a fost folosită în calitate de armă încă în antichitate.
Dar ce dispozitive folosesc zoroastrienii?
Răspuns: Panouri solare.
Se acceptă: După sens – lupe, oglinzi.
Comentariu: Parsi folosesc panouri solare pentru a încălzi corpurile până la 110 grade Celsius și a grăbi descompunerea lor.

#9. Autor: Eugen Bîbîlici, 10 Lei

dogBliț dublu.
Material distributiv pentru întrebarea a doua din bliț
1 – O pictură celebră de la sfârșitul secolului 19 a fost recreată de Alex Parker, folosind 100 fotografii făcute cu ajutorul telescopului Hubble.
Numiți autorul picturii originale.

2 – Titlul englez al acestei imagini umoristice e format dintr-un prenume francez ce se scrie prin cratimă și un nume de familie inventat.
Scrieți acest nume de familie.

 

Răspuns: Van Gogh, Van Dog.
Comentariu: Cerul înstelat de Van Gogh. Câinile din imagine este
poreclit Jean-Claude Van Dog.

#10. Autor: Eugen Muravschi, Busuioc

Acestea sunt un șir de mesaje de despărțire:
„You came uninvited through a window and have seriously misbehaved” – „Ai intrat neinvitat prin fereastră și te-ai comportat foarte urât”.
„I tried my best, you were never responsive” – „Am făcut tot posibilul, dar nu ai fost niciodată receptiv”.
„I am in an open relationship with your friend. She’s a Fox” – „Sunt într-o relație deschisă cu prietena ta. Ea este o vulpe”.
„I am done taking things slow” – „M-am săturat să iau lucrurile cu încetișorul”.
Dar cui sunt adresate toate aceste mesaje?
Răspuns: Internet Explorer.
Comentariu: „you came through a window” – aluzie la Windows, „she is a fox” – Firefox, „responsive” și „slow” – referințe la viteza IE.

 

PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale
PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale

Mai multe despre campionatele Ce? Unde? Când?, precum și despre participarea jocurilor afli pe pagina oficială CUC.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente