Polina Ceastuhina despre exemplul său de succes: Niciodată n-am fost încurajată să fac IT, m-am regăsit aici prin ceea ce am făcut

IMG_1753
Foto: Polina Ceastuhina

Cu fiecare experiență își clădește propria sa versiune de succes și demonstrează în fiecare zi că IT-ul poate fi și este creativ. Caută soluții pentru problemele pe care le întâlnește și știe că, dacă ai greșit, trebuie să lucrezi mai mult și să faci mai bine. Polina Ceastuhina este Manager de design la Flosites, o agenție creativă, care dezvoltă platforme digitale pentru branduri, ajutându-le să pună accent pe identitatea lor.

Manager de design la Flosites

În cadrul companiei, Polina intermediază relația dintre client și echipa de design. Ea comunică echipei și fiecărui designer în parte ce dorește clientul și face ca partea estetică să fie adaptată la cerințele acestuia, fiind, în rezultat, funcțională.

Deși responsabilitatea ei principală ține mai mult de management decât de IT-ul propriu-zis, ca profesionist cunoaște și detaliile tehnice, pentru a-i putea explica clientului într-un mod accesibil, fiindcă, de cele mai multe ori, clienții nu au aceste cunoștințe. Majoritatea dintre ei sunt din emisfera de Vest, spune Polina: SUA, Canada, Marea Britanie, compania fiind bazată inițial în SUA.

Până la Flosites, Polina a tot urcat trepte și trepte care au format-o ca personalitate. Și dacă totul începe de la studii, protagonista noastră a făcut mai întâi Marketing și Logistică la ASEM. „Când mergi să studiezi în acest domeniu, crezi că o să faci ceva creativ. Ceea ce am învățat aici a fost bine, dar a fost teorie, teorie pe care nu am practicat-o”.

 

IMG_1751
Polina Ceastuhina: „Ceea ce am învățat aici a fost bine, dar a fost teorie, teorie pe care nu am practicat-o.”

Experiența în SUA

Fiind studentă, între anii de studii II și III, a plecat în SUA, participând la programul de schimb Global UGRAD, unde a învățat Business timp de un an. „Deși am fost mereu bună la matematică și științe exacte, în același timp mi-au plăcut științele sociale și comunicarea cu oamenii. Până la urmă, orice job îți solicită abilitatea de a comunica și, anume în State mi-am pus bazele cunoștințelor de comunicare prin cursuri de public speaking, teatru, leadership”.

Și-a început cariera la o companie de publicitate

SUA a fost urmată de China. După ce a predat engleza timp de un an pe tărâmurile asiatice, s-a întors și s-a gândit să facă, în sfârșit, ceva legat de marketing, după ce l-a evitat ca specialitate un timp îndelungat.

Și-a început cariera în domeniul în care a studiat, la o companie de publicitate. În poziția de Account Manager pentru brandul Jacobs Monarch în Moldova, Polina a reușit să administreze brandul și proiectele acestuia în trei țări concomitent: Moldova, Belarus și Georgia, iar după 10 luni de activitate la agenție a fost promovată la Senior Account Manager. În acel an, agenției respective îi era oferit un premiu special pentru cea mai bună administrare a brandului în rețeaua regională. „În așa mod, munca intensivă de la 7 dimineața până la 11 seara a dat rezultate”, ne spune tânăra.

Polina și-a dorit să crească, să învețe mai mult, iar pentru asta, în octombrie 2012, se alătura echipei Flosites. La scurt timp, a aflat despre posibilitatea de a câștiga o bursă de studii în Marea Britanie, oportunitate de care a profitat și astfel a fost acceptată la Universitatea Cambridge. „Nu am făcut asta pentru a obține un job mai bun sau ca să primesc un salariu mai mare. Nu era ceva legat de profesie, era legat de dezvoltarea mea personală și de specialitate – studii Gender”.

 

IMG_1753
În 2012 se alătura echipei Flosites

Despre studiile Gender la Cambridge

Motivația pentru care a decis să facă studii Gender la Universitatea Cambridge din Marea Britanie a fost că bărbați și femei sunt peste tot, la fel cum și relațiile dintre indentități care se indentifică ca atare sau nu neapărat se formează peste tot: la serviciu, în spațiile publice sau în localuri. „De multe ori feminismul și egalitatea de gen sunt interpretate greșit”, ne-a spus Polina. „Acolo noi am studiat „genul” ca o categorie teoretică din mai multe perspective: în business, antropologie, psihologie, filozofie, literatură, religie. De exemplu, e interesant faptul că în biologie limbajul pentru a descrie procesul de concepere care are loc la nivel de micro-organisme, de fapt mimează limbajul dihotomic „pasiv/activ”, care de obicei descrie relațiile între femei și bărbați”.

În echipa Flosites sunt patru femei. Polina ne-a povestit că, la început, băieții obișnuiau să vină la oficiu și să se salute doar cu băieții. „Când am venit din Marea Britanie, am început să întind mâna și eu”, spune Polina. Deși la început aceștia se uitau nedumeriți, după jumătate de an, acum, fiecare băiat care se salută cu băieții se salută și cu fetele: „Din moment ce nu mă salută cineva, înseamnă că îmi ignoră prezența și contribuția mea, or asta nu este bine”.

 

IMG_1763
„De multe ori feminismul și egalitatea de gen sunt interpretate greșit”, ne-a spus Polina

Despre fetele în IT în Moldova – La noi în societate mai există conceptul de: „Merg doi studenți la UTM și o fată”

Deși domeniul tinde să fie în continuare unul masculinizat, tânăra ne-a spus că începe un val de promovare a IT-ului printre fete. „Asta e bine, pentru că și pentru mine, mult timp, IT-ul s-a asociat cu un băiat cu ochelari, care stă la computer. Niciodată n-am fost încurajată să fac IT, m-am regăsit aici prin ceea ce am făcut”. Polina este convinsă că stereotipul pornește încă de la orele de educație tehnologică din școală: „Ne este impus faptul că fetele sunt destinate lucrurilor casnice tipice pentru fete. Nimeni nu te întreabă: «Ce vrei tu să faci?» Nimeni nu-și dă seama că băiatul tot trebuie să învețe să facă o salată, pentru că el tot trebuie să mănânce. De aici începe divizarea și, de aici, femeile din start n-au cum să ajungă în IT”.

„Programarea e interesantă, logică și tentantă: înseamnă să rezolvi probleme”

Tânăra ne-a spus că nu a fost entuziasmată de Pascal la școală, iar asta pentru că sistemul nostru educațional nu arată IT-ul așa cum ar trebui. „Acest lucru se întâmplă și în alte țări, nu din cauza faptului că femeile nu ar fi încurajate să urmeze acest domeniu”, crede Polina, „dar din cauza că nu sunt mentori care să le pună în valoare personalitatea și capacitățile. În Moldova, conceptul de a avea un mentor este cu totul străin”.

 

IMG_1759
La noi în societate mai există conceptul de: „Merg doi studenți la UTM și o fată”

Sunt oameni care i-au servit ca mentori

Tânăra ne-a spus că în societatea noastră s-a format un concept general despre ce înseamnă să fii fată și astfel se ignoră dorințele individuale, iar aici rolul unui mentor este indispensabil: „Noi toți avem modele și ele diferă în dependență de etapele vieții, pentru că dorințele se schimbă. Ne formăm comportamentul preluând din experiența altora. Mentorii sunt oamenii care cred în capacitățile tale și în potențialul tău. Sunt oameni care mi-au servit ca mentori: prietena mea cea mai bună care m-a încurajat să mă înscriu pentru bursa în State și pentru cea de la Cambridge. Un alt astfel de om a fost și Ross, șeful meu. Să ai un mentor înseamnă să mergi la el și să-l întrebi: «Eu vreau să devin inginer. Ce trebuie să fac pentru asta?», iar el să nu-ți răspundă cu «Tu ești sigură? Asta e foarte greu», ci cu: «Ok, vrei să fii inginer, fii inginer, chiar dacă o să fii mai deșteaptă decât restul băieților»”.

„E simplu, dacă ai greșit, trebuie să lucrezi mai mult și să faci mai bine”

Mentalitatea, gândirea critică și receptivitatea la critici – acestea sunt lucrurile pe care Polina le-a luat de peste hotare. Întâlnește aici rezistență sau neînțelegere de la oameni, pentru că e progresistă în modul său de a gândi. O problemă foarte mare, pe care a observat-o lucrând aici, este că oamenii iau lucrurile personal: „În Marea Britanie, am fost învățată să fiu tratată ca un profesionist și nu ca un om. Dacă supervizorul îți spune că ceva e greșit, asta e pentru că într-adevăr e greșit, nu pentru că nu te place. Oamenii în Moldova se simt jigniți prea des. La noi se învață pe 9 și pe 10, dar nu se învață că, dacă ai greșit, trebuie să lucrezi și să faci mai bine”.

 

IMG_1752
„E simplu, dacă ai greșit, trebuie să lucrezi mai mult și să faci mai bine”

„Pentru mine, acasă nu este un loc geografic. Nu sunt parte nici a acestei societăți, nici a alteia”

Nu crede în sacrificii, ci doar în faptul că duce un stil de viață diferit. „Trăiesc în altă realitate”, ne spune. Activează în IT, locuiește și lucrează în centrul orașului. Merge pe jos și nu întâlnește oameni pe care nu vrea să-i întâlnească. „Oamenii care mă înconjoară sunt cei pe care i-am ales să fie lângă mine. Sacrificiul, având acest stil de viață, e că pierzi realitatea și nu ai o rădăcină fixă, dar ai mai multe rădăcini în mai multe părți. O bucată din tine e acolo, o altă bucată – în altă parte.”

Un profesionist bun: „Eu sunt aici să vă ajut”

„Clientul este mereu pe primul loc, iar eu pe o treaptă mai joasă.”  Chiar dacă e manager, ea este mereu disponibilă să-și ajute echipa cu care lucrează. „Noi împreună lucrăm să satisfacem nevoile clienților.”

„Faptul că trăiesc în Chișinău nu este un act eroic, este, dimpotrivă, un act egoist”

Multă lume o întreabă de ce n-a rămas la Londra, iar Polina le răspunde că nu vrea să-și trăiască viața ca o luptă de supraviețuire. „Acolo n-aș avea acces la aceeași rețea de contacte. Acum este mult mai confortabil să trăiesc în Chișinău și ăsta nu e un act eroic, ăsta e un act egoist. Vreau să cresc cât pot aici, pentru că mai am ce învăța.”

Polina este acel tip de om de la care înveți și dintr-o simplă discuție. Mai mult decât o fată din IT, Polina Ceastuhina este un exemplu ferm de curaj, exemplu al faptului că succesul nu se întâmplă, ci se construiește prin muncă și prin alegerea de a fi în locul potrivit lângă oamenii potriviți. Succesul ei nu rămâne mereu același, ci ia diferite forme pe parcursul etapelor vieții.

Acest material este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Programului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
Mai citește
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente