Un grup de tineri arhitecți și-a propus să ofere un suflu inovativ Chișinăului, inițiind proiectul „The Eye”. Creația acestora, o machetă ce va fi găzduită de Grădina Publică Ștefan cel Mare, va deveni, potrivit autorilor, principală atracție culturală a capitalei.
„Gunoi vizual sau capitală europeană modernă?”, cu această întrebare se adresează chișinăuienilor organizatorii proiectului The Eye. „Eye este un proiect de inițiativă propus de un grup de tineri arhitecți, menit să schimbe definitiv viziunea asupra orașului. Interpretarea neobișnuită a imaginii capitalei va fi inclusă într-o instalație de proporții grandioase în inima Chișinăului”.
Leader-ul acestui proiect este Alexandr, care afirmă că „proiectul Eye este calea spre implementarea noilor tehnologii în viața cotidiană. Astfel, acestea vor deveni disponibile pentru fiecare. Visez la un proiect care inspiră, nu care a fost inspirat”.
„În ultimul timp, tot mai des auzim termenul „capitală europeană”. Din punctul nostru de vedere, o putem construi împreună pas cu pas”, susțin arhitecții. „Prin intermediul proiectului nostru, vă propunem să priviți Chișinăul din alt unghi. O construcție grandioasă, care nu are analogii în întreaga lume, își va găsi locul în inima capitalei. Orașul sub sticlă va înlocui pavajul plictisitor al parcului și va deveni cartea noastră de vizită”.
Macheta Eye va constitui o instalație artistică informativă, situată la nivelul pământului, sub blocuri de sticlă, ce va reda priveleștea Chișinăului văzută din iluminatorul unui avion. Construcția va fi elaborată prin intermediul imprimării 3D și va avea o suprafață de 400 metri pătrați. Astfel, zona pietonală nu se va îngusta, iar trecătorii vor putea descoperi sub sticlă capitala în miniatură, iar spre seară, fiecare obiect va fi ilumat cu becuri LED, transformând instalația într-un oraș de vis.
Recent, în colaborare cu Universitatea Tehnică a Moldovei, Facultatea Urbanism și Arhitectură, a fost creat un mini-prototip al machetei ce urmează a fi executată. Lucrarea respectivă cuprinde doar bd. Ștefan cel Mare și Sfânt cu străzile adiacente.
Iată și trailer-ul proiectului: