UE va finanța construcția a două centuri de ocolire în vestul țării. Vezi cine va beneficia de ele

centura_ocolire
Foto: UE oferă suport suplimentar de 15 mil. Euro pentru drumurile din Moldova PC: radiocluj.ro

Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova un grant de 15 milioane de euro pentru construcţia a două centuri de ocolire. Un acord de grant în acest sens a fost semnat la Chişinău de către ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Vasile Botnari, şi Julia Otto, director al Oficiului BERD Chişinău, care va gestiona grantul.

Grantul oferit de UE va fi utilizat pentru construcţia variantei de ocolire la Bahmut cu o lungime de 6 km pe drumul naţional R1 Chişinău – Ungheni – Sculeni – frontiera cu România şi a variantei de ocolire la Vulcăneşti, cu lungimea de 8,5 km pe drumul naţional M3 Chişinău – Giurgiuleşti – frontiera cu România.

Lucrările la drumurile de ocolire vor include construcţia unor terasamente noi, a podeţelor, a sistemelor de colectare şi evacuare a apelor, relocarea utilităţilor, instalarea indicatoarelor rutiere şi a marcajelor rutiere. Partea carosabilă a drumurilor de ocolire va fi alcătuită din două benzi de circulaţie, cu o lăţime de 7 metri. De asemenea, pe drumul de ocolire a orașului Vulcăneşti va fi construit un pod peste râul Cahul, cu lungimea de aproximativ 40 metri.

Cele două drumuri de ocolire vor reduce costurile operaţionale de transport pentru utilizatorii drumului cu 10 – 15 % și vor crea condiții mai confortabile și mai sigure, atât pentru transport de mărfuri, cât și pentru pasageri.

Până în momentul de față, cu susținerea UE au fost reabilitate 23,7 km de drum pe traseul Bălți-Sărăteni și încă 7 km ai viitorului drum de ocolire a orașului Ungheni sunt în proces de construcție.

Eforturile sunt parte a unui program larg de reabilitare și construcția a 700 km de drum în Moldova, care este susținut de donatori și instituțiile financiare internaționale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente