Spoiler alert: Top 7 întrebări la care nu răspunde Raportul Kroll

krollmoldova
Foto: Kroll PC: moldova.org

Ieri, 4 mai, pe blogul lui Andrian Candu a fost publicat un document care se pretinde a fi Raportul Kroll, comandat și plătit de Banca Națională a Moldovei.

Documentul este în engleză și la sigur că în mai multe birouri se lucrează la traducerea sa urgentă în română pentru ca oricine să poată afla ce e scris în raport. Între timp, putem spune deja ce nu este scris în acest raport.

În pofida așteptărilor mari ale societății, sunt mai multe întrebări esențiale la care nu răspunde acest document, în ceea ce ține de criza din sistemul bancar.

#1. Raportul nu explică de ce instituțiile statului nu au intervenit pentru a opri expunerea băncilor la credite dubioase, lucru de care sunt responsabile.

#2. Raportul nu arată nicio legătură între acordarea creditelor dubioase și persoanele care se află la putere în Moldova.

#3. Raportul nu spune nimic despre activitatea Băncii Naționale a Moldovei sau despre perioada în care aceasta a preluat conducerea celor trei bănci – BEM, BS și UB.

#4. Raportul nu face o evaluare totală a pierderilor pe care le-a suferit economia în urma acestor acțiuni.

#5. Raportul nu evaluează oportunitatea acordării a 9,5 miliarde de lei de către Guvern în noiembrie 2014 – a fost prea puțin, prea mult sau exact cât era necesar.

#6. Raportul nu explică de ce a fost posibil ca cea mai mare parte din creditele evaluate drept neperformante, în volum de 13,7 miliarde de lei (p. 62 – 63) să fie acordate după ajutorul oferit de Guvern pentru „a salva BEM”.

#7. Raportul nu ne spune dacă aceste practici s-au oprit sau mai continuă la cele trei bănci acum.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente