La mijlocul lunii mai, Cetatea Soroca își redeschide porțile pentru turiști

photoRybaleov_18
Foto: PC: Roman Rybaleov

Cetatea Soroca îşi va redeschide uşile pentru vizitatori pe 16 mai, iar cu această ocazie, la cetate va fi organizat şi un festival medieval. Solicitat de IPN, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie Cetatea Soroca, Nicolae Bulat, a menţionat că pe 16 şi 17 mai vor fi organizate mai multe evenimente culturale cu ocazia Zilei mondiale a muzeelor.

Nicolae Bulat a precizat că proiectul iniţial de reconstrucţie a Cetăţii Soroca prevedea restaurarea turnului de la intrare şi restaurarea acoperişului de la un turn rotund, dar ca rezultat al fluctuaţiei monedei naţionale s-a reuşit obţinerea unor surse suplimentare pentru a acoperi toate turnurile cetăţii. A fost reparat şi drumul de strajă, podeaua în turnuri, a fost făcută hidroizolarea terasei deasupra beciurilor. De asemenea, s-a reuşit reparaţia scărilor de la intrare, cu un accent mai mare pe turnul principal, cu amenajarea unui paraclis.

Citește și „Europenii reînvie Cetatea Sorocii: „Europenii ne dau bani, dar nu și minte”

În prezent se lucrează la amenajarea curţii cetăţii şi a teritoriului aferent muzeului. În faţa cetăţii vor fi amenajate tarabe în care vor fi comercializate lucrările de artă ale copiilor din raionul Soroca. Tot în cadrul proiectului, se restaurează capital trei drumuri de acces spre cetate din fondurile alocate de Guvern şi Consiliul raional Soroca. În total au fost alocate 10 milioane de lei.

Citește și Lucrările de restaurare a Cetății Soroca văzute din interior

Nicolae Bulat a subliniat că în Muzeul de Etnografie şi Istorie Cetatea Soroca va aplica la a doua etapă a proiectului transfrontalier Moldova-România în cadrul căruia se prevede reconstrucţia galeriei din lemn în jurul turnului principal. Totodată, vor fi achiziţionate vitrine, drapele şi vor fi instalate mostre de arme vechi şi obiecte de epocă. În cadrul muzeului vor fi expuse şi obiectele obţinute pe perioada celor trei ani, cât timp au durat săpăturile arheologice în preajma cetăţii.

Preţul biletelor de intrare în cetate va fi de 3 lei pentru copii şi 5 lei pentru adulţi. Lucrările de reconstrucţie au început pe 18 mai 2012.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente