(foto, video) 11 proiecții de film vor fi prezentate în premieră la CRONOGRAF

moviesstock
Foto: PC: hercampus.com

Personalități cinematografice internaționale, cineaşti şi cinefili locali își dau întâlnire la Chișinău între 12 și 18 mai, la unicul Festival Internațional de Film Documentar din Moldova – CRONOGRAF, în cadrul căruia vor fi prezentate ultimele producţii sau co-producţii moldoveneşti – 11 premiere de film.

Premierele vor fi proiectate de joi, 14 mai, până duminică, 17 mai, serile, cu începere de la ora 20:00, iar luni, 18 mai, sunt prevăzute alte trei premiere naţionale. Practic, toate premierele de film vor avea loc la Centrul Cultural Odeon, în prezenţa echipelor de realizatori. Astfel, festivalul CRONOGRAF devine o platformă de lansare a noutăţilor cinematografice locale.

#1. Doar filmul „Autopcity” va fi proiectat joi, 14 mai, ora 18:30 la Tipografia 5, într-o atmosferă informală. Acesta este un documentar investigativ ce revizitează centrul orașului aflat în derivă. Un grup de cercetători, teoreticieni, arhitecți, sociologi, activiști urbani și artiști vizuali, au investigat procesele de transformare și planificare urbană care au avut loc în oraș în perioada socialistă și după proclamarea Independenței (1992).

 

PC: CRONOGRAF
PC: CRONOGRAF

#2. Joi, 14 mai, ora 20:00, va avea loc premiera documentarului „Lume, ia-mă în brațe, eu vin”, semnat de Violeta Gorgos, o coproducţie OWH Studio şi TVR. Filmul urmăreşte povestea Nataliei Starikova, care, după ani lungi de închisoare, încearcă să se reintegreze în societate.

 

PC: CRONOGRAF
PC: CRONOGRAF

#3. Vineri, 15 mai, 20:00 va fi propus publicului în premieră „Variațiuni pe un nume”, o altă producţie OWH Studio. Un film despre Nicolae Simatoc, renumitul fotbalist de origine basarabeană, care a jucat în cele mai prestigioase cluburi de fotbal din lume, evoluând sub diferite nume.

În zilele de weekend, pe 16 și 17 mai vor fi lansate, în premieră, 5 scurtmetraje de ficțiune semnate de autori din tânăra generaţie:

#4.Locul” în regia Tincăi Lucaciu este o istorie actuală în care se regăsesc sute de mii de emigranţi, atât din România, cât şi din Republica Moldova, aflaţi în căutarea unei vieţi mai bune şi care au fost nevoiţi să îşi lase fie copiii, fie bătrânii, în grija unor străini.

 

PC: CRONOGRAF
PC: CRONOGRAF

#5. Scurtmetrajul lui Nicolae Negară – „Evadarea” este povestea a doi băieți cu dizabilități, care evadează dintr-un orfelinat rural, în căutarea unei vieți mai bune la oraș. Filmul este inspirat dintr-o istorie adevărată care a avut loc în anii ’90 în Moldova post-sovietică.

 

PC: CRONOGRAF
PC: CRONOGRAF

#6. Filmul „Insight” al tânărului regizor Mihai Brumă prezintă istoria unui tânăr blocat în lift, ce încearcă să-şi înfrunte fricile şi gândurile.

 

PC: CRONOGRAF
PC: CRONOGRAF

#7.Cadoul” – filmul lui Dumitru Grosei, prezentat la Festivalul de la CANNES, anul trecut, dar încă o enigmă pentru publicul local, va fi proiectat duminică, 17 mai, ora 20:00. Orice copil, mai devreme sau mai târziu, trece obligatoriu printr-o experiență de viață majoră, prin care îi vine maturizarea. În cazul lui Victor, copilul din film, această experiență a venit într-un mod neașteptat pentru el, sub forma atractivă al unui cadou de Crăciun, pe care și l-a dorit foarte mult.

#8. În aceeași seară, la ora 20:40 va fi proiectat filmul „În ataș”, în regia lui Mircea Bobână. Un film care ilustrează anul 1989 la Chișinău, RSS Moldovenească. Un veteran al războiului din Afganistan apelează la ajutorul camaradului său ca să evadeze din spitalul de psihiatrie. Pomenindu-se la libertate își dă seama că a rămas blocat în propria pușcărie. Filmul este o coproducţie Moldova-România-Germania.

 

PC: colaj #diez
PC: colaj #diez

#9. În ultima zi a CRONOGRAF-ului, pe 18 mai, cinefilii sunt așteptați la trei premiere de film documentar „Expedițiile memoriei, BasarabeniiI dintre Karlag și Baikonur” în regia lui Sergiu Eni, un documentar realizat pe urmele basarabenilor deportaţi în Kazahstan.

#10. Documentarul de lungmetraj „Iubirile lui Mihai Volontir„, după un scenariu de Dumitru Olărescu și regizat de Mircea Chistruga și Vlad Druck, este primul documentar despre viaţa şi destinul de creaţie al marelui actor de teatru şi film, Mihai Volontir. În documentar aflăm despre urcuşurile şi căderile unui actor, despre formula talentului său, dar şi despre iubirile acestui mare Actor.

#11. Ultima premieră din cadrul CRONOGRAF 2015 este documentarul „Valea Plângerii” care va fi proiectat luni, 18 mai, ora 16:00, realizat de Mihai Andrei Leaha, Andrei Crişan și Iulia Elena Hossu. Filmul îşi propune să reconstituie drumul, locurile şi întâmplările tragice ale Holocaustului rromilor. Interviurile cu membrii comunităţii ucrainene din Transnistria completează poveştile supravieţuitorilor rromi şi transformă un spaţiu astăzi aparent banal într-unul antropologic, al memoriei şi lacrimilor.

 

Vezi aici programul Festivalului CRONOGRAF. Descoperă noutatea CRONOGRAFului: Filmul ca motor al transformărilor sociale și află care sunt proiecțiile Festivalului CRONOGRAF ce se extind în aer liber.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente