DepNet – noul site interactiv ce informează și susține persoanele deprimate

depresie-1024×711
Foto: PC: wakeup-world.com

Recent, a avut loc lansarea unui website interactiv, numit DepNet.org, ce vine în ajutorul persoanelor ce suferă de stări depresive, cu soluții de remediere.

DepNet este un proiect European de binefacere, lansat în cadrul unui eveniment, la Chișinău, pe data de 1 mai curent, care, potrivit spuselor organizatorilor: „A introdus primul website interactiv, menit să ofere servicii de informare și susținere a persoanelor cu tulburări afective (depresie, anxietate și stările de stres), să faciliteze dialogul între societatea civilă și specialiștii în sănătatea mintală.”

 

PC: captură foto DepNet
PC: captură foto DepNet

Proiectul este dezvoltat în colaborare cu Colegiul European de Neuropsihofarmacologie (ECNP). Scopul proiectului este susținerea persoanelor suferinde de tulburări afective (depresia, anxietatea), precum și informarea largă a societății în domeniul sănătății mintale,

DepNet reprezintă un website interactiv, care conține atât informații generale privind depresia, precum și un forum, unde orice persoană ar putea să comunice în mod anonim cu alții, inclusiv să primească și răspunsuri din partea specialiștilor în sănătatea mintală.

 

PC: depnet.org
PC: depnet.org

Accesând site-ul, poți descoperi ce este depresia, care sunt simptomele, cauzele, care ar fi diagnosticul, cum decurge tratamentul, iar, ulterior, recuperarea după boală.

În linii generale, „Depresia este o boală comună, dar gravă, care are efect asupra modului în care vă simţiţi, gândiţi şi acţionaţi, făcându-vă să simţiţi că viaţa nu merită trăită. De aceea, necesită tratament, fie prin schimbarea stilului de viaţă, terapie, medicaţie sau o combinaţie a acestora”, se menționează pe DepNet. „Depresia înseamnă mult mai mult decât câteva zile nefericite. Când vă simţiţi într-o asemenea măsură doborât(ă), încât viaţa de zi cu zi devine o luptă reală, când acest sentiment nu pare să vă părăsească şi când nu vă puteţi bucura de viaţă aşa cum o făceaţi în trecut, aţi putea avea depresie”.

Întrucât depresia este o boală care nu trebuie lăsată neobservată, este necesar să acționăm la timp și să mergem la medicul specialist pentru a reveni la un mod de viață obișnuit, fericit și energic. Dacă nu ești sigur sau nu știi dacă ești sau nu în depresie, fă un test pentru a vedea dacă ești sau nu deprimat.

 

PC: zumi.md
PC: zumi.md

Vezi câteva moduri cum să ajuți o persoană depresivă:

# Află despre depresie;
# Discută cu persoana dragă;
# Încurajează persoana dragă să se prezinte la medicul generalist sau spacilistul în sănătate mintală;
# Acordă persoanei dragi sprijin, încurajare și ajutor;
# Acordă atenție semnelor de avertizare de sinucidere.

Cum să ai grijă de tine:

# Stabilește limite;
# Solicită sprijin;
# Nu te abate de la propria viață;
# Spune ce ai de spus.

 

PC: depnet.org
PC: depnet.org

Pentru a reduce şansele de apariţie a depresiei, ţine cont de următoarele:

# Construiește şi/sau menţine o reţea de sprijin: petrecerea timpului cu cei dragi;
# Îndepărtează gândirea negativă;
# Lucrează cu sine şi concentrează-te asupra dezvoltării aptitudinilor (rezolvarea problemelor, comunicare etc.);
# Îngrijește-te bine;
# Menţine-te în formă;
# Alege un regim alimentar sănătos;
# Dormi suficient;
# Evită drogurile şi alcoolul;
# Controlează şi reduce stresul;
# Fă lucruri care îți fac plăcere;
# Poartă-te frumos cu sine.

În cazurile de urgență, nu ezita să iei egătura cu specialiștii pentru a solicita ajutor. Poți apela la numerele de telefon: 903 – Serviciul de Asistență Medicală Urgentă, în cazuri de urgențe medicale; 022857461 – Centrul Național de Sănătate Mintală oferă servicii consultative în domeniul sănătății mintale, oferite de echipa multidisciplinară: medicul psihiatru, psiholog, logoped, fizioterapeut, lucrător social.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente