(grafic) Topul companiilor din Moldova care au luat credit de la BEM și nu l-au întors

banca_de_economii_73_de_ani_barbatul
Foto: Publicitate a Băncii de economii PC: reclame.md

Pe blogul liderului Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a apărut o serie de documente în care sunt indicate mai multe companii care au luat credit de la bancă, apoi au prejudiciat banca neîntorcându-l.

Igor Dodon scrie pe blogul său că documentele sunt publicate în original și îndeamnă autoritățile competente să verifice autenticitatea și veridicitatea acestora.

        Dosare de credite

#1. Grupul de companii – debitori – „Valiexchimp” (SRL „Meropa 2000”, SRL „Danmilax”, SRL „AVGSistem”, SRL „Vlasco”, SRL „Fuel”, SRL „Braconi”)

Valoarea creditului: 500 milioane Lei. Garanţii: imobile, benzinării, utilaje, conducte de gaz, dezvoltare de petrol din Baimaclia, reţele electrice, gaze naturale, produse petroliere, imobile de pe str. S. Lazo, nr. 11, str. Corobceanu, nr. 17 (proprietar I. Roșca, anterior a fost amplasat oficiul PPCD). Creditele nu au fost rambursate. Când BEM, în 2013, a iniţiat procedura de utilizare a gajului pentru stingerea datoriei, s-a dovedit că fondurile circulante lipsesc. Gajul rămas a fost evaluat la maxim 300 milioane Lei. Prejudiciul BEM, conform hotărârii instanţei de judecată – 807 milioane Lei.

#2. „TOMAILΔ – 448 milioane Lei

Grupul de companii – debitori: „Romantaplus” Ltd, SRL „Amtrax-AV”, „Amtarex” SRL, „Melolgri” Ltd, „Atarex-plus” SRL, „Verdemondial” SRL, „TivaliCom” SRL. Proprietar  – Ivan Tomailî. Domenii de activitate: în principal, construcţia de locuinţe rezidenţiale, inclusiv pentru Procuratura Generală și Serviciul de Informații și Securitate. Valoarea creditului: 405 milioane Lei. Garanţii: apartamente în blocuri de locuit în construcţie (Jur. „garanţie viitoare”). Apartamentele gajate la BEM au fost vândute, iar banii rezultați din contractele de vânzare-cumpărare nu au fost restituiţi Băncii. Sunt aproape 1.000 de familii. Pentru multe dintre aceste persoane, acest caz s-a transformat într-o tragedie autentică. Toate societățile au falimentat. Prejudiciul  BEM – 448 milioane Lei.

#3. „LIDIANA- LUX” – mai mult de 259 milioane Lei

Companii – debitori afiliate: SRL „Lidiana- lux”, SRL „BN-proalim”. Valoarea creditului: 168 milioane Lei (peste 84 milioane de euro pentru fiecare societate). Garanţii (supraevaluate substanţial): echipamente, imobilul fabricii S.A. „Moldcarton” din Sîngera. Anterior, s-a dovedit că aceste companii au fost recreditate de către Moldincombank.  Proprietăţile au fost gajate pentru a achiziţiţiona materii prime. Uzura echipamentelor gajate constituie 65% – 70%. Valoarea curentă a gajului nu depășeşte 70 milioane lei, dar și pentru un astfel de preț nu se găseşte cumpărător. În prezent, SRL „Lidiana – lux”, a primit sentinţa penală, „lichidarea debitorului”. SRL „BN – proalim” se află la un pas de faliment. Prejudiciul  BEM – 259 milioane Lei.

#4. „VESI” şi „VESI – PLUS” – 204 milioane Lei

Compania-debitor: SRL „Vesi”. Suma creditului: 98 milioane Lei. Garanţii (în mod substanţial supraevaluate): benzinării, combustibil, depozitele de combustibil,  spălătorie auto. Creditul nu a fost rambursat. Compania a declarat falimentul. Prejudiciul  BEM – mai mult de 172 de milioane de Lei. Compania-debitor: SRL „Vesi plus” (afiliată SRL „Vesi”) Perioada de creditare: 2012.  Valoarea creditului: 16 milioane Lei. Creditul nu a fost rambursat. SRL „Vesi plus” a declarat falimentul. Prejudiciul  BEM – 32 milioane de Lei.

#5. „Sorina” – 188 milioane Lei

Grupul de companii-debitori – SRL „Fergus”, SRL „Ti-Bind”, SRL „Alit”, SRL „Silanta”. Valoarea creditului: 115 milioane de Lei. Garanţii (supraevaluate): 2 apartamente cu 3 odăi în Chişinău, fondul locativ vechi, local non-rezidenţial de 150 m², cosmetice, parfumuri, tehnică de calcul (s-a dovedit că sunt inexistente). Creditele nu au fost rambursate. Compania a falimentat. Restul bunurilor imobile constituie obiectul unui litigiu de judecată între mai mulţi creditori. Prejudiciul  BEM – 188 milioane Lei.

 #6. „OXIAUTO-TRANS” – 90 milioane Lei

Compania-debitor: SRL „Oxiauto-Trans”. Valoarea creditului: 40 mln lei. Garanţii (supraevaluate): baza de agrement „Laguna”, s. Molovata Nouă, complex de hale de producție din Chișinău. Creditul nu a fost rambursat. Prejudiciul  BEM – 90 milioane Lei.

#7. „ARMAMIL-COM” – mai mult de 87 milioane Lei

Compania-debitor: SRL „Armamil-Com”. Valoarea creditului: aproape 59 milioane Lei. Garanţii (în mod substanţial supraevaluate): benzinării, depozite de combustibil. Compania a falimentat în 2012. Prejudiciul  BEM – mai mult de 87 milioane Lei.

#8. „ALEGOR-COMERT” – 86 milioane Lei

Compania-debitor: SRL „Alegor-comert”. Valoarea creditului: 36 milioane Lei. Garanţii (în mod substanţial supraevaluate): imobiliare comerciale, depozite şi teritoriul aferent acestor imobile. Creditul nu a fost rambursat. ***În 2014 directorul companiei, V. Bajerean, a fost condamnat de instanță la 4 ani de detenţie pentru furnizarea în mod deliberat de informații false, cu scopul obţinerii unui credit bancar. Prejudiciul  BEM – mai mult de 86 milioane Lei.

#9. „PRICOMTAX-COM” – 75 milioane Lei

Compania-debitor: SRL „Pricomtax-Com”. Valoarea creditului: 25 milioane Lei. Garanţii: echipamentele combinatului de carne din Ungheni, bunuri imobiliare non-rezidențiale din Chișinău. ***Anterior, combinatul a aparținut BEM, fiind patrimoniul, care a fost luat de bancă pentru un alt credit nerambursat. Ulterior, banca a vândut combinatul companiei SRL „Pricomtax-Com”, fără garanții, cu 44 de milioane lei. Din această sumă, banca a primit doar 3 milioane lei. SRL „Pricomtax-Com”, la rândul său, a pus combinatul în gaj la o altă bancă, iar de la BEM a luat un credit de 25 milioane lei, pentru achiziționarea de materii prime, gajând o parte din echipamentele combinatului, de care nu s-a achitat cu BEM. SRL „Pricomtax-Com” a anunțat falimentul în luna februarie 2014. Pe lista creditorilor figurează 3 bănci. Prejudiciul  BEM – 75 milioane Lei.

 #10. „ANCHIR” – mai mult de 70 milioane de Lei

Compania-debitor: S.A. „Anchir”. Valoarea creditului: 35 milioane Lei. Garanţii (în mod substanţial supraevaluate): fabrica de cărămidă din s. Chirca, Anenii Noi, cărămidă, nisip. Creditul nu este rambursat. Compania este în proces de faliment. Prejudiciul  BEM – mai mult de 70 milioane Lei.

#11. „ARTBETON” – 49 milioane Lei

Compania-debitor: SRL „ArtBeton”. Perioada de creditare: 2011. Garanţii (în mod substanţial supraevaluate): complex de clădiri administrative şi 20 hectare de teren adiacent în orașul Lipcani, raionul Briceni. *** Potrivit informațiilor disponibile, în acest caz este direct implicat Șeful direcției Juridice a BEM, Mihail Bejenari. El figurează în lista membrilor comitetului de credit al băncii, care a adoptat decizia de acordare a creditului. Creditul nu a fost rambursat. În 2012, bunurile au fost transmise în proprietatea BEM. Debitorul este în proces de faliment. Prejudiciul  BEM – 49 milioane Lei.

#12. „INCOTIR” – mai mult de 45 milioane Lei

Compania-debitor: SRL „Incotir”. Valoarea creditului: 20 milioane Lei. Garanţie (în mod substanţial supraevaluată): carieră cu zăcăminte minerale. „INCOTIR” – mai mult de 45 milioane lei. Compania – client: SRL „Incotir”. Suma creditului: 20 milioane lei. Garanţii (în mod semnificativ supraevaluate): secțiunea de cariere cu zăcăminte minerale. ***Potrivit datelor Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale, inițial a fost cunoscut că în carieră nu au mai rămas substanțe minerale utile. Eficacitatea sa a fost de 0%. Creditul nu a fost rambursat. Firma a dat faliment. Prejudiciul  BEM – mai mult de 45 milioane Lei.

#13. „ALEXUS-PLUS” – mai mult de 30 milioane Lei

Compania-debitor: SRL „Alexus-plus”. Valoarea creditului: 19 milioane Lei. Garanţii: subsol pe str Gr.Vieru, apartament 145 m² pe str. S. Lazo, 26 (așa-numita „casă a deputaţilor”), proprietar – un oarecare B. Babin. Peste 5 luni de la acordarea creditului, BEM „într-un mod ciudat” anulează dreptul asupra acestor garanţii. Imobilul de pe adresa bd. Moscova, 4/2, de asemenea, constituie garanţie pentru acest credit. Reprezentanții BEM (departamentul de credit) nu au verificat acest imobil şi s-a depistat că pe această adresă este amplasată grădinița de copii nr. 129. Anterior, această clădire a aparținut Primăriei. În 2002, Primăria vinde clădirea unei companii private. În 2004, Primăria a intentat un proces privind anularea acestei tranzacții și readucerea bunului în proprietatea sa. Personalul de la BEM „oficial” se presupune că nu cunoaşte despre acest litigiu și oferă credite, cu acest gaj. În tot acest timp, grădinița continuă să activeze. Creditul nu a fost rambursat. În 2013, BEM desfășoară procedura de restituire a gajului și primește dreptul de evacuare, dar, având în vedere aspectul social al problemei, grădinița de copii nu a fost evacuată din clădire. Între timp, Primăria a câștigat în instanță procesul inițiat de anulare a tranzacției de vânzare din 2002. Astfel, banca a rămas fără gaj. Prejudiciul  BEM – mai mult de 30 milioane Lei.    

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente