BAC 2015: Igor Grosu – Testele sunt elaborate pentru elevii cu o pregătire medie

minedu
Foto: Igor Grosu

Care sunt noutățile sesiunii de bacalaureat din anul curent? Cum ar trebui să se pregătească de examen candidații la bacalaureat? Ce materiale sunt permise în sala de examen? Răspunsurile la aceste și alte întrebări le găsiți în interviul cu viceministrul Educației, Igor Grosu.

– Ce prevede Metodologia de organizare a sesiunii de bacalaureat 2015? Care sunt elementele de noutate și ce a rămas neschimbat comparativ cu anul trecut?

– Metodologia de examen prevede două schimbări majore față de anul precedent. Este vorba despre acordarea notei „10” din oficiu pentru candidații care dețin certificate internaționale de cunoaștere a limbilor străine, precum și despre instrucțiunea care stabilește procedurile de organizare a examenelor de bacalaureat pentru elevii cu cerințe educaționale speciale. Instrucţiunea respectivă a fost elaborată pentru a acorda şanse egale elevilor cu cerinţe educaţionale speciale de a susține examenul de bacalaureat și examenele de absolvire a ciclului gimnazial. În acest document sunt stabilite reguli clare pentru responsabilii de organizarea examenelor, astfel încât să nu mai existe loc pentru interpretări. Prevederile noului document au fost consultate cu membrii Consiliului pentru Prevenirea şi Eliminarea Discriminării.

Și în sesiunea din anul curent toate examenele de bacalaureat vor avea loc în centre supravegheate video. Rămâne în vigoare și prevederea conform căreia vor fi anulate notele la toate examenele în cazul candidaților care vor fi surprinși copiind sau având asupra lor materiale interzise. Această măsură antifraudă se referă și la candidații care vor încerca să transmită subiectele rezolvate. Elevii respectivi vor avea posibilitatea să susţină examenul de bacalaureat abia în sesiunea din anul următor.

Vom menține și practica verificării cu detectorul de metale a elevilor care vor fi suspectați că au intrat în sala de examen cu materiale interzise.

– Cum va fi implementată la modul practic prevederea privind acordarea notei „10” din oficiu pentru deținătorii certificatelor internaționale de cunoaștere a limbilor străine? Ce pași trebuie să urmeze un elev care are un certificat internațional aprobat de M.E.?

– Candidații respectivi vor trebui să deţină un certificat care atestă un nivel de competenţă lingvistică egal sau superior nivelului B2 (C1 pentru candidaţii din clasele bilingve), corespunzător Cadrului European Comun de Referinţă pentru Limbi. Nota „10” („zece”), din oficiu, se poate acorda la oricare dintre limbile străine care au fost studiate de candidaţi pe parcursul învăţământului liceal în fiecare din clasele a 10-a, a 11-a şi a 12-a şi la care candidatul are note medii anuale pentru fiecare dintre aceste clase.

Candidaţii la examenul de Bacalaureat care deţin certificate obţinute în urma promovării examenelor cu recunoaştere internaţională au depus la secretariatul instituţiei de învăţământ, până la data de 10 aprilie, certificatul, în original, o cerere, în scris, prin care solicitau acordarea notei „10” („zece”) din oficiu la proba de examen la limba străină, o copie a buletinului şi trei copii ale certificatului/diplomei respective. Trebuie să specific aici că pentru candidații care au promovat examenul TOEFL este acceptat și certificatul pe care l-au obținut în format electronic. O comisie în cadrul instituției de învățământ va analiza cererile candidaților și, dacă în urma verificării se atestă că un anumit candidat întrunește toate cerințele pentru acordarea notei „zece”, va înainta cererile către Agenția de Asigurare a Calității.

În urma dosarelor primite, agenția va solicita organizațiilor internaționale care au emis aceste certificate să confirme autenticitatea acestora și doar după confirmarea, din partea organizațiilor, a autenticității va fi acordată nota „zece” din oficiu.

– Cu ce materiale pot intra elevii în sălile de examen?

– Elevii intră în sala de examen cu un pix cu cerneală albastră și cu buletinul de identitate. În același timp, la proba de geografie, candidaţilor li se permite să intre în sala de examen cu atlasul şcolar pentru geografia fizică şi geografia umană, iar la probele de matematică, fizică, informatică – cu creion simplu, riglă, radieră.

– În ce perioadă se va desfășura sesiunea de bacalaureat din anul curent? Câți elevi s-au înscris pentru a susține examenul din anul curent?

Sesiunea de bacalaureat se va desfășura în perioada 2 – 19 iunie. La sesiune s-au înscris circa 27 de mii de candidați, inclusiv 7 mii de restanțieri din anii precedenți. Orarul examenelor îl găsești AICI.

– Ce recomandări aveți pentru elevii care vor susține bacalaureatul? Din ce surse să se pregătească?

– În primul rând, desigur, manualele la disciplinele de studiu. În afară de acestea, testele pentru exersare pe care Ministerul Educației și Agenția de Asigurare a Calității le-au făcut publice. Agenţia a publicat câte două modele de teste şi bareme de corectare la fiecare disciplină de examen din cadrul examenelor de absolvire a învățământului liceal. Testele şi baremele de corectare pot fi accesate pe pagina web a Agenţiei de Asigurare a Calităţii la compartimentul Evaluări Naţionale, Sesiunea 2015, Teste pentru exersare: http://aee.edu.md. Pe aceeași pagină web pot fi găsite şi testele utilizate în sesiunile anterioare. În plus, programele de examen pe care le punem la dispoziție au menirea să îi ghideze pe elevi din ce conținuturi vor fi itemii în varianta finală a testelor.

– Există și opinii potrivit cărora testele de bacalaureat au un grad de complexitate sporit. Cum comentați aceste afirmații?

– Gradul de dificultate a testelor și formatul acestora a rămas neschimbat. În acest an, am organizat discuții la toate disciplinele, invitând mai mulți experți, profesori, cu care am analizat încă o dată testele propuse în ultimele sesiuni de examene. Candidații trebuie să acumuleze 25% din numărul total de puncte pentru a lua o notă de trecere. Examenul de Bacalaureat este o testare serioasă, la care cei mai bine pregătiți elevi iau notele cele mai mari. Totodată, testele de bacalaureat sunt elaborate pentru elevii cu o pregătire medie.

– Elevii trebuie să plătească vreo taxă pentru examenul de bacalaureat sau acesta este gratis?

– Toate cheltuielile legate de organizarea și desfășurarea examenelor de Bacalaureat sunt acoperite de către stat. Respectiv, candidații nu trebuie să achite nicio taxă în acest scop. Orice formă de colectare de fonduri din partea profesorilor, directorilor sau altor persoane implicate este o acțiune ilegală.

– Cum veți lupta cu fenomenul copiatului?

– Precum am menționat anterior, elevii care vor fi surprinși cu materiale interzise vor fi eliminați din sala de examen, fiindu-le anulate notele la disciplina respectivă, precum și notele la celelalte examene. Candidatul va avea posibilitatea să repete examenul abia în sesiunea din anul viitor. În cazul în care frauda comisă de către candidat este constatată după încheierea examenului de bacalaureat, Comisia Naţională de Examene are posibilitatea de a modifica rezultatele, în sensul că respectivul candidat este declarat „eliminat din examen”. Menționez că măsurile anticopiat promovate de Ministerul Educației au avut efecte vizibile. Astfel, a scăzut de 5 ori numărul elevilor care au încercat să facă uz de fraudă, adică să aducă materiale interzise în sălile de examen. Prin urmare, dacă în sesiunea de examen din anul 2013 au fost eliminați peste 1.000 de candidați, anul trecut numărul acestora s-a redus până la 200. Pentru a asigura securitatea testelor din examen, acestea vor fi făcute publice doar după ce vor fi anunțate rezultatele. În altă ordine de idei, menționez că vom menține și în anul curent elementul de scanare a testelor, astfel încât fiecare candidat va avea posibilitatea să consulte pe internet testul verificat.

De asemenea, recomandăm elevilor să utilizeze la examen doar cunoștințele acumulate, deoarece astfel, au mai multe șanse să ia notă de trecere și să susțină examenul repetat în aceeași sesiune, în cazul în care nu promovează din prima dată.

Totodată, datorită unor modificări la Codul contravențional, începând din anul curent, există posibilități de sancționare a persoanelor care vor facilita publicarea testelor la examenele de Bacalaureat și a celor de absolvire a clasei a IX-a înainte sau în timpul probelor. Publicarea subiectelor examenului de bacalaureat și/sau a celui de absolvire a ciclului gimnazial, precum și a soluțiilor la acestea până la începutul examenului sau pe durata desfășurării lui se va sancționa cu amendă. În concluzie, le dorim elevilor mult succes la examene și să se bazeze pe faptul că propriile cunoștințe valorează mai mult decât câteva puncte în plus la notă, iar frauda constituie un element de neonestitate și furt.

Pentru a fi la curent cu toate noutățile despre bacalaureatul din acest an, te îndemnăm să urmărești categoria BAC 2015.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente